Űrjármű darabja zuhanhat le Magyarországon

A jelenlegi számítások szerint ugyan kicsi az esélye, de elképzelhető, hogy hazánkban is földet érhet a lezuhanó Phobos-Grunt űrszonda néhány darabja.

A lezuhanó Phobos-Grunt űrszonda várhatóan Európa felett semmisül meg, darabjai azonban becsapódhatnak a szárazföldön is. Erre figyelmeztet a Katasztrófavédelem közleménye.

Nem lehet pontosan tudni, hol csapódik be a meghibásodott űrszonda
io9.com

Az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériuma az EU tagállamok rendelkezésére bocsátotta legújabb számítási eredményeit a Phobos-Grunt űrszonda becsapódásának előrejelzéséről, az orosz Rosszkozmosz Űrügynökség pedig megerősítette, hogy megfelelő időben értesítést ad az űrszonda maradványainak pontos becsapódási helyéről és idejéről.

Még nem a végleges terv, de már ez is közel van
rusastrology.com

Dr. Matthew Mowthorpe, brit szakértő szerint a legnagyobb valószínűsége annak van, hogy a 13 ezer 200 kg tömegű műhold január 16-án csapódik be a Föld felszínén, és a mellékelt térképek szerint ez érintheti hazánkat is. (Információink szerint a lezuhanó műhold-darabkák tömege 200 kg körül lesz, a számítások alapján)

A műhold becsapódásáig mind az Európai Unió, mind a Rosszkozmosz szakemberei naponta újraértékelik a lehetséges becsapódás helyszínét és időpontját.

Folyamatosan változik a becsapódás várható helye
rusastrology.com

A BM OKF folyamatosan figyelemmel kíséri a Phobos-Grunt űrszonda földre történő visszatérését, és amennyiben az szükséges, a médiaszolgáltatókon keresztül értesíti Magyarország lakosságát.

Csütörtökön még arról adott hírt az Interfax orosz hírügynökség, hogy a Phobos-Grunt Argentína felett hatol majd be a légkörbe és darabjai az Atlanti-óceánba zuhannak. Egy nappal korábban pedig még az Indiai-óceánról kaptunk hírt, mint lehetséges becsapódási helyet.

A Phobos-Grunt űrszondát november 9-én juttatták Föld körüli pályára Bajkonurból Célja a Mars nagyobbik holdja, a Phobos lett volna, ahonnan talajmintát hozott volna vissza a Földre. A szonda automatikája azonban nem reagált a parancsokra és nem tudott kilépni a bolygóközi térbe.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló

Tovább az oldalra