"Tragédia, ami a szombathelyi uszoda felújításánál zajlik"

Kézi vezérlésről, átláthatatlanságról, jogszabálysértésekről beszéltek, Lazáry Viktor cége is szóba került. A beruházást irányító Avus egyesület is reagált.

Többször beszámoltunk már az uszoda felújítási terveiről. Megmutattuk a látványterveket Így fog kinézni a megújult szombathelyi Fedett Uszoda 2015. September 17. 16:40 , megírtuk, hogy november elején a felújítás miatt bezár az uszoda Figyelem! Novemberben bezár a szombathelyi uszoda 2015. September 16. 11:19 , azt is, hogy a terjengő hírek ellenére nem csoportosították át máshová a pénzt Itt a pénz a szombathelyi uszodára, sehová sem csoportosították át 2015. August 26. 19:19 , sőt, ellátogattunk a létesítménybe Tudta, hogy a szombathelyi uszoda alatt akár filmet is lehetne forgatni? 2015. May 14. 01:42 , és megmutattuk az elzárt területeket.

2,2 milliárdról van szó

Azonban az utóbbi időben kétségeket keltő hírek terjedtek, és ezek jó része ki is robbant a legutóbbi közgyűlésen A pénzköltés közgyűlése volt Szombathelyen 2015. September 16. 08:34 . És ezekről most tartott sajtótájékoztatót a baloldali ellenzéki frakció két tagja, Czeglédy Csaba és Tóth Kálmán.

MSZP sajtótájékoztató a Fedett Uszodánál
Tóth Kálmán és Czeglédy Csaba
Vágvölgyi Bálint

Az előzmények röviden, a sajtótájékoztatón elhangzottakat idézve. Az Aligátor Vízilabda Utánpótlás Sportegyesület (AVUS) pár éve úgy döntött, hogy felújítják az uszodát és a termálfürdőt, de ehhez nem volt pénzük. Aztán a TAO-pályázatból nyertek 1,5 milliárd forintot, amihez 30 százalék, azaz 700 millió önrész kellett. Ezt pedig a belügyminisztérium utalta át az önkormányzatnak, még tavaly év végén.

Tóth Kálmán pontosított, 697 millió a város önrésze, és még 20 milliót kaptak a tervezésre, szintén központi forrásból. Így jött ki a 2,2 milliárdos költség, ami - mint hangsúlyozták - egy Aréna Savaria méretű beruházás, a sajtótájékoztatón kijelentették, közpénzekről van szó. A pályázatot a sportegyesület (AVUS) nyerte, tehát a beruházás az övék.

Egy személyben dönthet mindenről

Czeglédy utalt a szeptemberi közgyűlésre, ahol feltette a kérdést, ki irányítja a projektet, van-e erre szakmai csapat. Azt a választ kapta Illés Károly, alpolgármestertől, hogy az egyesületnek elnöksége van, övék a döntési jog, az ő neveiket Juhász Tibor, az AVUS elnöke a közgyűlésen fel is sorolta. Czeglédy emlékeztetett rá, hogy az egyesülethez javasoltak egy közbeszerzési bizottság létrehozását, de ezt a többség leszavazta.

Fedett Uszoda
Galériánk az uszodáról
Vágvölgyi Bálint

Mint mondta, a múlt héten jött a meglepetés, kiderült ugyanis, hogy az AVUS-nak pár hónapja nincs elnöksége, azt feloszlatták, és az elnökség jogait Juhász Tibor magához vonta. Czeglédy szerint Illés Károly a közgyűlésben vagy valótlanságot állította, vagy őt is átverték. Hozzátette, mindez azt jelenti, hogy Juhász egy személyben kiírja a kivitelezésre a közbeszerzési pályázatot, megfogalmazza az értékelési szempontokat, aztán a beérkezett pályázatokat értékeli, kiválasztja a nyertest, akinek át is utalja a pénzt.

Czeglédy kijelentette, senkinek nem akarnak egzisztenciális gondokat okozni, nincs gond azzal, ha Lazáry Viktor, volt alpolgármester saját céget alapít, és megméretteti magát a piacon. Lazáry azonban korábban éppen ennek a projektnek az előkészítésén dolgozott alpolgármesterként, most pedig sok helyről hallották, hogy Lazáry sokat tárgyal Juhásszal, így felmerül a gyanú, hogy a volt alpolgármester cége is érdekelt a beruházásban. A közgyűlésben a városvezetés ugyan azt mondta, hogy Lazárynak nincs köze a felújításhoz, de ezt nekik kell tisztázni.

Vannak javaslatok is

Czeglédy hangsúlyozta, az önkormányzatban ahhoz, hogy a polgármester 50 ezer forintot elutaljon, négy ember aláírása kell. Itt 2,2 milliárdról van szó, és most egy ember dönthet mindenben.

Így néz majd ki a felújított uszoda
Gáspár Mérnöki Iroda

Elmondta, a közgyűlésben egyetlen javaslatukat fogadták el, azt, hogy az AVUS felügyelőbizottságba delegáljanak két képviselőt, Kántás Zoltánt (Fidesz), aki egyébként az uszoda vezetője és Tóth Kálmánt (baloldal). De a felügyelőbizottság bővítéséhez - elnökség híján - az AVUS taggyűlésének döntése kell, ezt nem hívták össze, amúgy ötévente ülésezik ez a testület.

Czeglédy megfogalmazta javaslataikat is. Az AVUS mellett legyen egy ügydöntő felügyelőbizottság, a delegált képviselőkkel együtt. A másik, hogy a felújítással kapcsolatos 100 millió forint feletti kiadásokról a közgyűlés döntsön.

Vannak alkalmas cégei a városnak

Tóth Kálmán megemlítette, hogy annak idején, az IVS-programok indulásakor a város létrehozta a száz százalékban önkormányzati tulajdonú Városfejlesztési Kft.-t, ennek a feladata éppen a nagyobb beruházások lebonyolítása. Nagy kérdés, miért nem került képbe, hiszen a projektirányítás 60-70 milliós díja a város saját cégének is jól jönne, ráadásul az önkormányzat rálátna a beruházás részleteire.

MSZP sajtótájékoztató a Fedett Uszodánál
Czeglédy több javaslatot is tett
Vágvölgyi Bálint

Hozzátette, a SZOVA is szóba kerülhetett volna, a városi vagyongazdálkodónak és az uszoda tulajdonosának, a Vasivíznek is vannak erre a célra szakemberei, az AVUS-nak nincsenek. És most a képviselők nem tudják, kik vezérlik le a város egyik legnagyobb beruházását. Ez tragédia - mondta a képviselő.

Tóth Kálmán jó hírrel is szolgált, a közgyűlésben több javaslatuk közül egyet azért elfogadtak. Ez arról szólt, hogy az önkormányzat addig nem utalja át az önrészt, azaz a 697 millió forintot az AVUS-nak, amíg az egyesület nem bővíti ki a felügyelőbizottságát. Amíg ez a pénz nincs az AVUS számláján, addig viszont nem tudják lehívni az 1,5 milliárdos TAO-támogatást sem.

Kié lesz az uszoda?

Czeglédy hozzátette, nem vonják kétségbe Juhász Tibor tisztességét, de csodálkoznak, hogy egy személyben ekkora felelősséget vállal. Azt is megjegyezte, egy hónap múlva bezárják az uszodát, az építkezést kilenc hónapra tervezik. Mi van, ha csúszás van, ezért ki vállalja majd a felelősséget? - tette fel a kérdést.

Szóba kerültek a tulajdonviszonyok is. Az uszodának most a Vasivíz a tulajdonosa, a Vasivíznek pedig önkormányzatok, Szombathely többségi tulajdonos. Az uszoda mai értéke 186 millió forint, ha ehhez az AVUS hozzátesz 2,2 milliárdnyi fejlesztést, akkor többségi tulajdonba kerül. Az ígéretek szerint ezt az AVUS átadja majd a városnak, de erről semmiféle szerződés nincs most.

A végén Czeglédy megismételte, hogy javaslataikat a közgyűlés elé viszik, remélhetőleg már a jövő heti rendkívüli ülésen. Ha ezeket elfogadják, azt elég garanciának tartják, nem akarják megakadályozni az uszoda bővítését, csak átláthatóvá akarják tenni a közpénzek elköltését.


Az Avus közleménye

Az Aligátor Vízilabda Utánpótlás Sportegyesület reakciója Tóth Kálmán és Czeglédy Csaba képviselő urak sajtótájékoztatóján elhangzottakra.

A nyugat. hu internetes újság 2015. október 6-án megjelent, a szombathelyi Fedett Uszoda felújításával kapcsolatos írás több pontatlanságot, tárgyi tévedést tartalmaz. A Tóth Kálmán és Czeglédy Csaba, képviselők által tartott sajtótájékoztatón elhangzottakra az alábbiakban reagálunk.

- Határozottan visszautasítunk minden, az Egyesületünket és személyemet ért támadást, és értetlenül is állunk ezek előtt, tekintettel arra, hogy az elmúlt egy évben a Polgármesteri Hivatal vezető munkatársai, a VASIVÍZ Zrt. vezető munkatársai és az Egyesület vezetői között lezajlott valamennyi egyeztetésen jeleztük, hogy az Önkormányzat, ill. a VASIVÍZ Zrt. részére bármilyen(!) általuk szükségesnek tartott döntési és/vagy ellenőrzési jogkört biztosítani kívánunk a szombathelyi Uszoda beruházásával kapcsolatban.

- A fenti megbeszéléseken Egyesületünk javasolta először, hogy az említett szervezetek delegáljanak tagot az Egyesület Felügyelő Bizottságába, így biztosítva a szervezetek számára a teljes átláthatóságot és ellenőrzést.

- Egyesületünk a holnapi nap folyamán levelet juttat el a szombathelyi Közgyűlésben részt vevő pártok vezetőihez és a Polgármester úrhoz, amelyben kérjük, hogy a frakcióvezető urak biztosítsanak számunkra személyes egyeztetési lehetőséget a felmerülő kérdések és a projekt sikeres megvalósítása érdekében.

A sajtótájékoztatón elhangzottakkal ellentétben a Fedett Uszoda felújítása nem Egyesületünk egyedüli döntése volt. A több mint 30 éves, elavult ingatlan felújításának szükségességét Szombathely MJV Önkormányzata és az Uszoda tulajdonosa és üzemeltetője, a VASIVÍZ Zrt. már évekkel az AVUS által benyújtott pályázat előtt megfogalmazta. Egyesületünk az Önkormányzat és a VASIVÍZ Zrt. jóváhagyásával 2013 áprilisában nyújtotta be a pályázatát, amely lehetővé tette, hogy a fejlesztés 70%-os TAO-támogatással valósuljon meg, így több mint 1,5 milliárd forintot spóroljon meg a beruházás finanszírozója.

A sajtótájékoztatón több utalás is történik arra, hogy a beruházás során egyszemélyi döntés születik, ami nem felel meg a valóságnak. Az Egyesület taggyűlése mellett, a taggyűlés által választott 5 fős Küldöttgyűlés, amely testület az operatív, napi szintű feladatokat ellátó Elnök felett helyezkedik el és a küldöttgyűlés által megválasztott, Felügyelő Bizottság működik (ez a működési modell nagyban hasonlít az Önkormányzat működésére).

A képviselő urak számon kérik, hogy a Közgyűlés által szeptember 16-án delegált felügyelőbizottsági tagok nem kerültek megválasztásra, holott az erről szóló hivatalos levelet csak a tegnapi nap folyamán kapta meg Egyesületünk. A döntésre jogosult szerv összehívására a holnapi napon kerül sor, azaz a hivatalos levél kézhezvételét követő 2 napon belül, ami jelentősen rövidebb az Önkormányzati ügyintézésnél szokásos 30 napnál! Itt jegyezzük meg ismét, hogy a felügyelőbizottságban történő önkormányzati részvétel nem a Közgyűlésen merült fel, először azt Egyesületünk már hónapokkal ezelőtt felajánlotta és kezdeményezte a hivatalos egyeztetéseken.

Az új létesítmény tulajdonviszonyaira és üzemeltetésére vonatkozóan az egyeztetéseken jeleztük, hogy számunkra minden megoldás elfogadott, amit a Közgyűlés jóváhagy. Tudomásunk szerint ez ügyben az Önkormányzat és a VASIVÍZ Zrt. között folynak az egyeztetések.

Képviselő urak korábbi és jelenlegi felvetéseit nem kívánjuk véleményezni, azt azonban fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy Egyesületünk, ahogy eddig, úgy ezután is eleget tesz az Önkormányzat minden döntési jogkörökre és ellenőrzésre vonatkozó kérésének.

Sportegyesületünk alapítása óta politikailag semleges, civil szervezetként működik, ezért tisztelettel arra kérjük a szombathelyi Közgyűlésben képviselettel rendelkező pártokat, hogy nézeteltéréseiket és vitáikat az Egyesületen kívül rendezzék.

Szombathely, 2015. október 06.

Juhász Tibor sk.
Aligátor Vízilabda Utánpótlás Sportegyesület

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Közélet