200 ezer forint büntetés a baleset után utasát hátrahagyó Daewoo vezetőjének

A férfi egy baleset után elsodorta az autóból éppen kiszálló utasát. Egy réten keresztül próbált elhajtani, de egy patakmeder az útját állta. Ezután az autót hátrahagyva elszaladt. A 200 ezer forintos büntetést nem fogadta el, felmentésért jelentett be fellebbezést.

A Kőszegi Járásbíróság cserbenhagyás vétsége miatt 200.000 forint pénzbüntetésre ítélt egy büntetlen előéletű férfit, kötelezte továbbá 177.360 forint bűnügyi költség megfizetésére.

A tényállás szerint a vádlott 2020. április 5-én 18 óra 40 perc körüli időben Kőszegen, a Szabóhegyi úton közlekedett egy személygépkocsit vezetve, a gépkocsi jobb első ülésén utasként szállítva a sértettet. A vádlott a személygépkocsival egy enyhén balra ívelő útkanyarulatot követően - 50 km/óra „Sebességkorlátozás” és „Gyalogosok” jelzőtáblák hatálya alatt - mintegy 65-70 km/óra sebességgel haladt, amikor egy szabóhegyi épület előtti útszakaszon gépjárművével átsodródott a menetiránya szerinti bal oldali forgalmi sávba, ahol mintegy 44-47 km/óra sebességgel letért a menetiránya szerinti bal oldali, 1,2 méter széles útpadkára és azon át az út melletti útárokba hajtott.

A belváros felől érkező Daewoo a nyomok alapján lesodródott az útról
TM/Nyugat.hu

Amikor a személygépkocsi - eredeti haladási irányával szemben - az útárokban elnyerte nyugalmi állapotát, a sértett a személygépkocsi jobb első ajtaját kinyitotta és félig kiszállt, amikor a vádlott a személygépkocsival az út mellett található rét felé megindult úgy, hogy eközben a sértett az árokba esett. A vádlott - miközben a sértett a személygépkocsi után futott - a réten a járművel áthajtva mintegy 178,5 métert tett meg, és csak akkor állt meg, amikor a rét melletti patakmedernél nem tudott tovább haladni. A vádlott ekkor kiszállt a gépkocsiból és a helyszínről elszaladt. A baleset során személyi sérülés nem történt.

A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte a  KRESZ 25. § (1) bekezdésében írtakat, mert járművével nem az út vonalvezetésének megfelelően közlekedett. A vádlott a balesettől függetlenül megszegte a KRESZ 14. § (1) bekezdés d) pontjában írtakat, mert az úton az ott elhelyezett jelzőtáblán megjelöltnél nagyobb sebességgel haladt. A balesetet követően pedig megszegte a KRESZ 58. § (1) bekezdésben írtakat, mert közúti balesettel érintett jármű vezetőjeként azonnal nem állt meg, a baleset folytán veszélybe került személy részére segítséget nem nyújtott.

Az ítélet nem jogerős, mert vádlott és védője felmentésért jelentett be fellebbezés - áll a Szombathelyi Törvényszék közleményében. Az iratban nem szerepel, hogy a sofőr ittas lett volna a baleset időpontjában. Szemtanúk elmondása alapján ezt valószínűsítettük előző cikkünkben, amiből az is kiderül, hogy a rendőrségtől hiába próbáltunk információt szerezni az esettel kapcsolatban.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló