Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Utolérte az energiaválság a távfűtést: lépéskényszerbe került a magyar kormány

Lapinformáció szerint a kormány a távhőkassza átalakítására készül.

Ez azért vált szükségessé, mert az elszálló világpiaci gázárak, illetve a lakosság felé fix, rezsicsökkentett árak különbsége hatalmas nyomás alá helyezte a távhőszektort, az eddigi összeg duplájára van szükség.

A Varga Mihály pénzügyminiszter korábbi Facebook-posztjában beszélt arról, hogy a Gazdasági Kabinet elfogadott egy energetikai törvényeket módosító csomagot; a portfolio.hu úgy tudja, ebben szerepel a távhőkassza helyzetének rendezése is.

A lap azt írja: ez leegyszerűsítve egy olyan kassza, amely a távhőszolgáltatók kompenzálására szolgál olyan esetekre, ha a rendszerint májusban a soron következő gázévre (októbertől szeptemberig) beszerzett gáz nem fedi le a ténylegesen szükséges gázmennyiséget, ezért a többlet mennyiséget piaci áron be kell szerezniük. Ez a piaci ár viszont most elképesztően magas, a távhőszolgáltatók viszont a másik oldalon csak a rezsicsökkentett árakat számlázhatják ki a fogyasztóknak.

Az előző gázévben 43 milliárd forintos kompenzációt kértek a szolgáltatók, az igény idén 84 milliárd forintra nőhet. Ennek biztosítására nincs fedezet, ezért költségvetési támogatásra van szükség. Ha a jelenlegi helyzet - a rekordszinten lévő gázárak és az alacsonyan rögzített lakossági távhőár -, akkor a lap szerint a költségvetésnek akár százmilliárdos nagyságrendben is kell majd további támogatást pumpálnia a rendszerbe - összegzi az mfor.hu .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek

Tovább az oldalra