Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Vágó Gábor: Az Orbán-rendszer politikailag halott

Most szervezkedni, mozgósítani, beszélgetni kell - mondta a fővárosi tüntetések egyik vezéralakja Szombathelyen.

 • Az Orbán-rendszer szép lassan felszámolja saját magát
 • Lángra kell lobbantani az állampolgári aktivitást
 • A rendszerszintű korrupció a jelenlegi hatalom alapja
 • Nem szabad összeállni senkivel, aki korábban kormányzati pozícióban volt
 • Nagy változások jönnek
 • A szakértő kormány egy humbug, ilyen nincs
 • Dióhéjban ezek voltak a péntek esti kerekasztal-beszélgetés főbb gondolatai. Mielőtt részletesebben belemennénk, néhány tanulság a fotó alatt.

  Vágó Gábor a Cuvée Borbárban
  A kerekasztal egyik fele
  Bonyhádi Zoltán

  Azért jönnek az emberek az ilyen fórumokra, hogy végre elmondhassák a véleményüket, még akkor is, ha olyan dolgokról beszélnek, ami másoknak nem fontos. Mások azért, hogy saját gondolataikat erősítsék meg hasonló véleményekkel, megint másom azért, hogy elmondják, minden tök mindegy, úgysem történik és változik semmi.

  Nehéz megtartani a hőfokot

  Mindegyikből kaphattunk némi ízelítőt a Kerekasztal a népbutítás ellen rendezvénysorozat péntek esti eseményén, ahol Vágó Gábor volt LMP-s országgyűlési képviselőt, a budapesti tüntetések meghatározó alakját, a Korrupcióellenes Szövetség egyik alapítóját látták vendégül.

  Vágó Gábor a Cuvée Borbárban
  Vágó Gábor és Szalai Szabolcs
  Bonyhádi Zoltán

  Közel harmincan szorongtunk a kis teremben, ahol a moderátor Szalai Szabolcs, az internetadó elleni szombathelyi tüntetés egyik szónoka volt. Vágóról gyorsan megtudtuk, hogy az Átlátszó-blog szakértője is, hiszen a blog pereskedik a kormánnyal, és ha megnyerik a pert, akkor - szerintük - ez bizonyíték lesz a rendszerszintű korrupcióra. És akkor a legfontosabb gondolatok, kicsit bővebben.

  Az elismerték, hogy a tüntetési hullám lecsillapodott, hiába, a lelkesedést nem lehet hosszú ideig ugyanolyan hőfokon fenntartani. A tüntetések arra jók, hogy az üzenetek sok emberhez eljussanak, és arra is, hogy néhány dologban meghátrálásra kényszerítsék a hatalmat, és erre is volt már példa.

  Megbuktatják saját magukat?

  Vágó szerint az Orbán-rendszer politikailag halott, nem képes a megújulásra és ara sem, hogy alkalmazkodjon a nemzetközi és hazai változásokhoz. Vagyis, nem azon kell gondolkodni, hogyan lehet megbuktatni a kormányt, mert az megbuktatja saját magát. Most az a cél, hogy lángra lobbantsák az állampolgári aktivitást, alternatívát kell mutatni a jelenlegi rendszerrel szemben. Ha ezt nem teszik meg, akkor a Jobbik lesz az alternatíva a következő évtizedekben - jósolta Vágó.

  A baloldali pártok egymással vannak elfoglalva, nem képeznek alternatívát, ráadásul nem szabad összeállni olyanokkal, akik korábban kormányzati pozícióban voltak, mert elveszítették a hitelességüket.

  Vágó Gábor a Cuvée Borbárban
  Vita is volt
  Bonyhádi Zoltán

  Arról is esett szó, hogy a mostani hatalom alapja a rendszerszintű korrupció, amit maga a rengeteg adó is életben tart. Mert aki be akar tartani minden szabályt, azt a konkurencia teszi tönkre, mindenki ügyeskedik, próbál a felszínen maradni. Jó jel azért, hogy a NAV-botrány kirobbanása után sorra derültek ki egyéb ügyek is.

  Nem szabad párttá alakulni, még nem

  Vágó azt is kijelentette, ő már tudja, hogy nagy változások, érdekes dolgok jönnek, de erről nem árult el többet, csak megjegyezte ismét, hogy a hatalom saját magát buktatja meg.

  Egy kérdésre pedig kifejtette, hogy a sokat emlegetett szakértői kormány egy humbug. Nincs olyan kormány, ami pártok felett működne, maximum arról lehet szó, hogy egy kormány az adott terület ismert szakértőiből alakuljon meg, de az sem lesz független a politikától.

  A végén a jelenlevők elvitatkoztak azon is, hogy a tüntetések résztvevőinek párttá kell-e alakulniuk. Vágó szerint most biztosan nem, mert ezzel a Fidesz hatalmát betonoznák be, most szervezni, beszélgetni, gondolatokat cserélni kell.

  Amikor eljöttünk, a beszélgetés közel két órája tartott. De kíváncsian várjuk, milyen nagy változásokra célzott Vágó Gábor.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra