Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Válságsújtotta képviselői vagyonok

Alig gazdagodtak a vasi országgyűlési képviselők egy év alatt. Beletúrtunk a vagyonnyilatkozataikba, és levontuk a következtetéseket.

Alig nőttek a bankbetétek, csak kicsit csökkentek a bankhitelek, új autókat sem nagyon vásároltak, és a lakáspiac sem miattuk fog felpezsdülni. De azért szépen megélnek tiszteletdíjukból és egyéb bevételeikből. Cikkünkben azokat az adatokat közöljük, amelyek a vagyonnyilatkozatokban szerepelnek. Így az országgyűléstől kapott tiszteletdíjakat, költségtérítéseket nem. Nézzük a részleteket. (A képviselő nevére kattintva a részletes vagyonnyilatkozatot is elolvashatja.)


Ágh Péter, a türelmes

Mészáros Zsolt

Ágh Péter (Fidesz) szinte a tavalyi vagyonbevallását adta le az idén is. Most sincs autója, háza, lakása, nyaralója, megvan viszont a már évek óta dédelgetett könyvgyűjteménye, amiről most sem árult el részleteket, de kíváncsiságunkat egyre jobban csigázza vele.


Takarékoskodik is, tavaly óta félmillióval, pontosan ötmillióra nőtt takarékbetétben elhelyezett pénze, és a párnacihában most is ott van másfélmilliónyi készpénze. Úgy tűnik, az sem izgatja különösebben, hogy 2,5 millióval tartoznak neki, már több mint egy éve.


Bevallása szerint foglalkozása önkormányzati képviselő, amivel havi 145.710 forintot keres, ehhez jönnek még az országgyűlési juttatások, ezeket nem kellett feltüntetni a nyilatkozatban.Bana Tibor, a diákhiteles

Mészáros Zsolt


Bana Tibor (Jobbik) vagyonnyilatkozata elég szellős, betudható ez fiatal korának. Szentgotthárdon van egy 67 nm-es lakás, aminek a fele az övé, és most is a tavalyelőtt vásárolt Skoda Octaviát hajtja.Megtakarítása nincs, jelzáloghoteléből egy év alatt 1,2 milliót törlesztett, ebből maradt még 1,8 millió. Autóhitele 400 ezerrel csökkent, még 2,8 millióval tartozik.És ő az egyetlen vasi országgyűlési képviselő, aki diákhitelt törleszt, még 1,25 millió van hátra neki ebből. A nyilatkozat szerint jövedelme csak országgyűlési munkájából származik.Básthy Tamás, a gazda


Mészáros Zsolt

Básthy Tamás (KDNP) ingatlanviszonyaiban sincs változás. Kőszegi, 152 nm-es háza 1150 nm-es telken fekszik, mindennek dele arányban a tulajdonosa. Mint ahogyan a kőszegi 5,3 hektárnyi és a büki 3,1 hektárnyi szántóföldnek, valamint a kőszegi 3,0 hektáros gyümölcsösnek, mindhármat kárpótlási jegyen vásárolta 1993-ban.

Autóját viszont lecserélte, tavaly megvált a nyolcéves Renault Megane-tól, és vett egy Renault Fluence-t, ennek is a fele az övé. Úgy tűnik, hogy tavaly igyekezett visszagyűjteni részvényvagyonát. 2010-ben még 8,16 milliónyi részvényről számolt be, tavaly csak 600 ezer forint értékűről, az idén viszont megint 740 ezer forintnyi részvényt jelölt meg. És most feltüntetett hárommillió forint takarékbetétet is, adóssága nincs.

Básthy nem írt semmit a foglalkozás rovatba.
Bebes István, a nagycsaládos


Mészáros Zsolt

A körmendi Bebes István (Fidesz) hűséges típus. Nem csak négy gyermeke miatt, hanem vagyonát tekintve is. Nyilatkozatának ingatlan és jármű rovataiban ugyanazok a tételek szerepelnek, mint évek óta.


Körmenden van egy, 1990-ben épített, 256 négyzetméteres családi háza, Szegeden pedig egy 49 nm-es lakás haszonélvezeti jogát birtokolja. Két Opelje kíséri az évek során át, a Sintra 12, az Astra 10 éves.


Bankhitele egy év alatt egymillióval csökkent, most 9,5 millióval tartozik, követel is valakitől 2,4 milliót. Ez utóbbiról tavaly még nem írt. És tavaly még arról sem, hogy ingatlan-bérbeadásból havi 95 ezret kasszíroz. Idén már igen. Úgy tűnik, egy évvel ezelőtt még működő egyéni vállalkozását megszüntette, Körmend polgármestereként 521 ezret keres havonta.Gulyás Gergely, az újbudai yuppie


Mészáros Zsolt

Gulyás Gergely (Fidesz) a Vas megyei listáról jutott be a parlamentbe, így vasi képviselőnek tekinthető, igaz, inkább az országos ügyekkel foglalkozik. Nyilatkozata szerint egyedül él, több újbudai ingatlanban is érdekelt, ebben nincs változás tavaly óta.


Egy újbudai, 95 nm-es lakóház a fele az övé, már 1995 óta, de ez haszonélvezettel terhelt. Van egy 52 nm-es lakása, szintén Újbudán, ennek felét 2008-ban vásárolta, másik felét tavaly kapta ajándékba az édesapjától. Így már teljesen az övé.


Tavaly vásárolt egy használt, 2006-os Opel Octaviát, egyéb vagyona nincs. Van viszont 120 ezer svájci frank hitele, de ennek csak a feléért kell jót állnia. Működik ügyvédi irodája, de nem tüntette fel, hogy innen milyen jövedelme van.
Hende Csaba, a kétlaki


Mészáros Zsolt

A honvédelmi miniszteri posztot is betöltő Hende Csaba (Fidesz) megtartotta szombathelyi és budapesti házait is. Szombathelyen 130 nm-es, Budapesten 220 nm-es ház birtokosa, de nem egyedül.


A szombathelyi háznak valamivel több, mint a fele, a fővárosinak egynyolcada szerepel a nevén. És a tavalyelőtt örökölt 1200 nm-es vaskeresztesi szőlőt is megtartotta.


Hűséges az autójához is, 1,6-os Mitsubishi Carismája már tízéves. Bankszámláján mintegy 7,5 millió van, a kerekítés tőle származik.

Egyéb vagyona nincs, a miniszteri bársonyszék használatáért kb. (sic) 1,1 millió üti a markát havonta.Kovács Ferenc, a haszonélvező


Mészáros Zsolt

Kovács Ferenc (Fidesz), a Vas megyei közgyűlés elnöke már régóta több sitkei ingatlan haszonélvezője. Így egy 2870 nm-es szállodáé, egy 8 hektáros erdőé, és egy 2700 nm-es teleké.


Autóját, a VW Passatot viszont eladta, vagy legalábbis nem írta bele a nyilatkozatba. Régóta dédelgetett gyűjteményeit most is ápolja, könyve 5100 darab van, festménye 55, gobelinje 10. Ugyanannyi, mint tavaly.


Bankbetétje egy év alatt 2,4 millióval nőtt, és most is megvan tavalyi, négymilliós egyéb követelése. Mint ahogyan antik bútorai is, ezek értékét nem ismerjük.


Tartozása, hitele nincs, a megyei közgyűlés elnökeként 600 ezret visz haza havonta.


Ipkovich György, a törlesztő


Mészáros Zsolt

Ipkovich György (MSZP) vagyonában sincs sok változás.


Most is megvan 98 nm-es szombathelyi háza, 2100 nm-es döröskei telke és háza, 832 nm-es kőszegi gyümölcsöse. Ezeknek fele arányban a tulajdonosa. Egy 65 nm-es lakás negyede is az övé, egy 48 nm-es irodának pedig a kétharmada.


Saját autója most sincs, életbiztosítása viszont 4,5 milliósra nőtt, tavaly még 4,2 milliós volt. Az idén megjelent egy egymilliós takarékbetétje, ez tavaly még nem volt. Svájci frank adósságából 3 220-at törlesztett, van még ebből hátra 10,9 ezer.


Forinthitele 200 ezerrel csökkent egy év alatt, most 5,2 millió. Ügyvédként havi 150 ezer forint bevételt tüntetett fel.Nemény András, a szombathelyi yuppie


Mészáros Zsolt

Nemény András (MSZP) sem adott el vagy vásárolt ingatlanokat. 79 nm-es szombathelyi lakásának és 614 nm-es, szintén szombathelyi ingatlanának fele arányban a tulajdonosa.


Most is a 2006-os Skoda Superb-jével jár, készpénzvagyona maradt a tavalyi hárommillió. Bankhitele maradat a tavalyi szinten, most is 13 millió. Jövedelme több helyről származik.


Külsős városi bizottsági tagként havi 45 ezret kasszíroz. Két cégben tulajdonos, egyikben 50, a másikban 62 százalékban.


A két cégből tavaly egész évben összesen 5,5 millió forint osztalékot kapott.


Puskás Tivadar, képviselő, polgármester, oktató


Mészáros Zsolt

Puskás Tivadar (KDNP), Szombathely polgármestere olyan sok ingatlannal rendelkezik, hogy felsorolásuk hat oldalt foglal el nyilatkozatában. Most nem soroljuk fel, megtettük többször korábban, ezeket még politikai pályafutása előtt szerezte.


Autója most sincs, és meg van még több éve beszerzett 390 ezer forint értékű értékpapírja.


Bankbetétje a tavalyi szinten maradt, 9 millió forint. Polgármesteri fizetése 580 ezer, tavaly is ennyi volt. Továbbra is dolgozik főiskolai docensként, havi 120 ezerért.


Orvosi, mentőorvosi munkájából nincs jövedelme, már tavaly is úgy tudtuk, hogy fizetés nélküli szabadságot vett ki a mentőszolgálatnál.V. Németh Zsolt, a hektárok gyűjtője


Mészáros Zsolt

V. Németh Zsolt (Fidesz) vasvári polgármester is igazi földesúr, nála is oldalakat tesz ki a felsorolás.

Lényeg, hogy nincs változás tavaly óta, ha valaki kíváncsi a részletekre, kattintson a képviselő nevére. Autója is ugyanaz a Chevrolet Epica, amivel 2006 óta jár, de 50 köbcentis Suzuki robogójától megszabadult.


Bankbetétje ugyanúgy hatmillió, mint egy évvel ezelőtt, bankkölcsönéből egy év alatt 530 ezret törlesztett, már csak 765 ezerrel tartozik.


Vidékfejlesztési államtitkárként havi egymilliót keres, azt is feltüntette a nyilatkozatban, hogy építésvezetői munkáját szünetelteti. A többi rovat üresen maradt nála.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Parlamenti képviselőink üvegzsebei - nézze meg, hogyan vagyonosodtak a vasiak!

Ágh Péter még mindig büszke könyvgyűjteményére, Puskás Tivadar pihenteti az orvosi pályát, honvédelmi miniszterünk pedig még mindig nem tartozik senkinek.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra