Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Borgátán valami bűzlik: három nappal a megválasztása után mondott le a polgármester

Aki azt hiszi, hogy ebben csak annyi a sztori, hogy "lemondott a borgátai polgármester", az bizony téved. Nem kicsit.

De először nézzük a lényeget:

 • van egy kicsi falu Jánosháza és Sárvár között a 84-es főút mentén, ahol múlt hétvégén megválasztották Gőcze Zsanettet polgármesternek
 • aki viharos gyorsasággal le is mondott
 • ebben a kicsi faluban most több szavazásra jogosult lakos van, mint ahányan az év elején összesen laktak
 • az ügyben szó lesz külföldiekről, Borgáta-fürdőről, gerincességről, meg egyéb fura dolgokról
 • Borgáta a Google Street View-n
  Google Street View

  Megkerestük Gőcze Zsanettet, a frissen megválasztott, majd lemondott borgátai polgármestert, készségesen állt rendelkezésünkre.

  Elmondta, hogy ő is a sajtóból értesült a tömeges átjelentkezésről. Szerinte irányított szavazás volt.

  Logisztikus vagyok, én a számoknak hiszek. Sajnos a fürdőnek van Borgátája, és nem Borgátának fürdője. Ne külsősök döntsenek, senkinek nem volt kötelező itt venni nyaralót. Ha a Balatonnál megtörténne ugyanez, mi lenne ott?

  Azt mondta, a faluból a faluért szeretett volna nyerni, bár "a fürdő" (erről később) számára ismeretlen okból őt támogatta.

  Egyenes gerinccel szeretnék élni, amit a kampány során hangoztattam is, a falu érdekeit akarom szolgálni.

  Most mégis úgy néz ki, nincs más megoldás, mint a lemondás. Szerinte sem Tömböly Ivett, sem Toldi Tímea (mindketten képviselőjelöltként indultak, utóbbit megválasztották) sem így szeretett volna nyerni.

  Nem elég a lemondás, megtámadták a választás eredményét

  Beszéltünk dr. Kun Lászlóval, a Területi Választási Iroda vezetőjével, aki megerősítette információinkat, egy helyi választópolgár megtámadta az eredményt, arra hivatkozva, hogy sokan az üdülőkbe jelentkeztek be állandó lakosként.

  Előbb a száraz tények

  Borgáta népessége a KSH szerint január 1-én 129 fő volt, ahhoz képest október 12-én 183-an voltak már jogosultak szavazni, ebből 147-en éltek is a lehetőséggel. Gőcze Zsanett és Komlósi Tamás független jelöltek közül 96-51 arányban az előbbi került ki győztesen a szavazatok száma szerint. Az eddigi polgármester, dr. Tóthné Zentai Éva nem indult.

  A kilenc (egyébként független) képviselőjelölt közül a testületbe került négy személy (nevük után a kapott szavazatok száma): Bódis István (65), Horváth József (70), Szóka Tamás (82), Toldi Tímea (78).

  A jog megengedi, hogy bárki (szinte) bárhova bejelentkezzen állandó lakcímmel, függetlenül a szándékaitól. Az okmányiroda (egyedül ők fiktíválhatnak lakcímet) nem kérdezheti meg, hogy ki miért akar valahova hivatalosan odaköltözni, ha pedig állandó lakos valaki, akkor jogosult helyben szavazni, a választási iroda pedig köteles a névjegyzékben szereplőknek kiadni a szavazólapot. A választási iroda vezetőjétől tudjuk, hogy jelzés valóban érkezett a szavazás tisztaságával kapcsolatban, de ő jogszerűnek tartja a választást.

  Az, hogy kik milyen szándékkal jelentkeztek be, nem tisztünk nyomozni

  - jelentette ki Kun László.

  Ezt a döntést azonban még mindig meg lehet támadni, információink szerint a talpon maradt polgármesterjelölt, Komlósi Tamás meg is tette.

  A választást megelőző egy hónapban hatvanegy fő új lakos jelentkezett be Borgátára, ami nyilván arra irányult, hogy a választáson részt vegyenek és így a község döntését befolyásolják a fürdőn lévő ingatlantulajdonosok.

  - ezt kifogásolta a fellebbezéssel a második helyen végzett polgármesterjelölt.

  A helyiek mindenképpen új választást szeretnének. Szerintük mivel most nincs polgármester, így új választást kell, hogy kiírjanak, de majd a Győri Ítélőtábla döntésétől függ minden.

  A megválasztott borgátai képviselők közül egy sem borgátai?

  Csak gratulálni tudok a legálisan megválasztott polgármester asszonynak!

  - Ezzel kezdte a most leköszönő dr. Tóthné Zentai Éva, aki nyolc évig vitte a falu ügyes-bajos dolgait. Véleménye szerint szembetalálta magát azzal, hogy a megválasztott képviselők közül egy sem borgátai.

  Google Street View

  Tóthné szerint az üdülősök veszik át a település irányítását és annak vagyona feletti diszponálást. Azt mondja, érezhető volt, hogy külföldiek is nagy számban jelentkeztek be állandó lakosként, így tudtak szavazni például az osztrák üdülőtulajdonosok is - szerinte ők és nem az borgátaiak döntötték el a szavazás sorsát.

  Döbbenten nézem a fejleményeket, mert egy településen az a jogszerű és normális, hogy az ott élők akarata érvényesül

  - mondta a leköszönő polgármester.

  A nyári európai uniós választáson 118 fő volt a névjegyzékben, ez a szám azóta 65-tel nőtt. Van olyan most nyert (egyébként Veszprém megyei) képviselő is, aki éppen ennyi szavazattal győzött. A megválasztott négy főből Toldi Tímea született borgátai, a másik három képviselő Veszprém megyei, őket állítólag nem is ismerik a faluban.

  Ellentét a falubeliek és Borgáta-fürdő lakói között

  Van, nem is kicsi. Dr. Tóthné Zentai Éva már nem indult, azt mondta, ez a két ciklus nagyon sokat kivett belőle.

  Centrikusan a falu építményeit, a haranglábat, a ravatalozót, az önkormányzat épületét újíttattam fel, az üdülőtelep felaszfaltoztatása helyet, ami nem tetszett az üdülősöknek.

  - mondta Tóthné. -

  Rengeteg felújítás és beruházás történt a faluban. Olyan összeggel adom át a Borgátát, amiről a legtöbb hasonló kistelepülés csak álmodhat.

  A községhez tartozik Borgáta-fürdő üdülőfalu, Borgáta meghatározó kitörési pontja, az ott található termálfürdő. A fürdőn pedig sok nem idevalósi nyaralót épített.

  Különböző falubeli forrásainkból úgy tudjuk, az ellentétet nem a helyiek szítják, hanem az üdülőtulajdonosok közül néhányan, akik szerintük a választásban is érdekeltek voltak.

  Egy jól körülhatárolható csoport mindenképpen hatalomra szeretne jutni, nem titkolt céllal. Innentől matematika az egész

  - ezt már a volt polgármester, Tóthné árulta el nekünk.

  Borgáta-fürdő
  Google Street View

  Az ellentét egyébként odáig fajult, hogy a szóbeszéd szerint valakik májusban felgyújtották a polgármester házát. Gázolajjal átitatott falakról és irányított tűzről beszélnek, ám a leszakadó eső nem csak a házat mentette meg, de a nyomokat is elmosta. Éjszakai telefonos zaklatásról és kődobálásról is hallottunk.

  Egy új választáson miért lenne más eredmény?

  Több falubeli szerint valószínű, hogy télen sok borgáta-fürdői nem jön majd el szavazni, mivel az ott lakók többsége külföldi (az üdülőfalu 30-40%-a osztrák és német).

  Megkérdeztük a frissen megválasztott-lemondott polgármestert, ha új választást írnának ki, indulna-e újra a polgármesteri székért?

  Jó kérdés... Ha Borgáta döntene, talán újra indulnék, de nem gondolkozom még ezen. Borgáta miatt mérettem meg magam, Borgáta miatt is álltam ki a csapatból. De nem szeretnék senkit becsapni, elhívtam az embereket szavazni, mellettem álltak, nem szeretnék senkiből bolondot csinálni. Nagyon úgy érzem, hogy velük (Tömböly Ivett és Toldi Tímea - a szerk.) maximálisan megtudtam volna mindent valósítani, ami ahhoz szükséges, hogy ez a kis falu fejlődjön, virágozzon, gyöngyszeme legyen a kistérségnek.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra