Závecz Tibor: Minél nagyobb egy város, annál erősebb az ellenzék

A politikai elemzővel, a Závecz Research vezetőjével beszélgettünk a járvány politikai hatásáról, és arról, hogy az ellenzéki összefogás pártjai kibékültek és elfogadják egymást. Nem is tehetnek mást.

A Fidesz pár napja indította el a baloldalt oltásellenességgel vádoló kampányát. A Fidesz hivatalosan is beindítja a baloldalt oltásellenesnek kikiáltó kampányát 2021. April 03. 10:24 Ennek kapcsán egy cikkben Önről is kijelentették, hogy baloldali és az oltásellenességet támogatja. Hogyan érinti Önt ez a vád?

Ha az ember közszereplést vállal, én pedig rendszeresen közlök közvélemény-kutatási adatokat, akkor előfordulhat, hogy belekavarodik ilyen helyzetekbe. Két évig voltam egy televíziós műsorban vitapartner, ahol egyébként nagyon jól éreztem magam, nyilván egy vitahelyzetben magánvélemény is elhangzik.

Az inkriminált eset az év elején volt, egy televíziós műsorban bemutattam egy közvélemény-kutatás eredményét. Akkor és ott a lakosság egy százaléka támogatta a kínai vakcinákat, ami egy adatközlés volt, nem az én véleményem, hanem közvélekedés. Ezt úgy feltüntetni, mintha az én álláspontom lenne, az nem korrekt.

Závecz Tibor
Forrás: nepszava.hu

Egyszerűen arról szólt a vita, hogy az EU által engedélyezett és nem engedélyezett vakcinák között a magyar lakosság is különbséget tett, és ezt mi közzétettük. Mi nagyon sok olyan adatot rögzítünk a közvélemény-kutatásokban, ami lehet, hogy valamelyik politikai pártnak, politikusnak nem tetszik.

Maga a pártpreferencia is ilyen, nyilvánvaló, hogy aki az adatok szerint előrébb van, azok meg vannak elégedve a kutatással, akik hátrébb, azok meg elégedetlenek.

Ehhez az ember idővel hozzászokik, de nem jó, ha belekevernek minket oda, ahol nekünk nincs dolgunk. A mi helyünk nem a politikai természetű vitákban van, az a politikusok dolga, Az adatoknak pedig nincs világnézetük vagy párthovatartozásuk, azok adatok.

Mi, újságírók is szembesülünk azzal, hogy az olvasói reakciókban a lapot vagy az újságírót teszik felelőssé, ha olyan ügyekről írunk, ami nekik nem tetszik. Önöket is érik ilyen vádak?

Persze, mindig vannak olyan kutatási eredmények, amelyek valakinek nem tetszenek. Ez egy tükör, és az ember nem mindig azt látja a tükörben, amit magáról gondol. Ezt természetes emberi reakciónak tartom, szerintem ebben sokat fejlődtek egyébként a politikusok, a közvélemény-kutatásokat a helyükön használják. Az a ritkább, amikor egy adatot kétségbe vonnak.

Ha van egy politikai kampány, akkor a közvélemény-kutató próbálja azt a témát körbejárni, a kampánynak a társadalmi fogadtatását, és nagyon sokszor az adatok a kampányolók tetszését nem nyerik el. Mert nem úgy fogadta a társadalom a kampányt, mint amire ők számítottak.

Ez nem a közvélemény-kutatók vagy az emberek hibája, ez egy helyzet, egyszerűen vannak a kampányok és arra vannak reakciók. A politikai közvélemény-kutató élete nem egyszerű, de rendkívül érdekes. Az a lényeg, hogy visszajelezzünk a társadalomnak.

Nyilván vannak megrendelőink, azok a felmérések nem nyilvánosak, de nagyon sok olyan kutatás van, ahol nincs megrendelő, egyszerűen csak be akarjuk mutatni az embereknek, hogy mi a közvélekedés, és akkor el tudják helyezni magukat ebben a rendszerben.

Ha már a kampányokról beszéltünk, mennyire lehet hatásos Olvasóink közel kétharmada szerint eredménytelen lesz a Fidesz „oltásellenes baloldal”-kampánya 2021. April 11. 18:53 a Fidesz „oltásellenes baloldal”-kampánya? Illetve milyen hatása lehet az ellenzékre a kampánynak?

Az ilyen kampányokról azt gondolom, hogy nem forgatják fel a politikai erőviszonyokat. De egy kampányban nem csak az új szavazó megszerzése a fontos, hanem a meglévő szavazó megtartása is. Én ezt a kampányt, és számos más kampányt is ilyennek gondolom.

A Fidesznek nagyon fontos, hogy a jelenlegi, az első helyet biztosító, kiugróan nagy szavazói tömeget meg tudja tartani, ne csökkenjen a szavazói bázisa.

Amit Orbán Viktor mond, azt kételkedés nélkül elfogadják.

Ehhez minden olyan eszköz fontos, ami összetartja a tábort érzelmileg, kognitív módon. Szerintem ez is egy ilyen kampány, maga a miniszterelnök is beszélt róla, ami egyfajta útmutatás a szavazóik számára. A Fidesz szavazótábora nagyon respektálja Orbán Viktort, s amit ő mond, azt kételkedés nélkül elfogadja. Ha ő beleáll egy kampányba, akkor annak van ereje, és összetartja a tábort.

A Fidesznek erre van szüksége, nyilván új szavazókat is akar szerezni, de mivel nagyon nagy a tábora, szerintem annak egyben tartása a fontos számára. Az ellenzék máshol tart a folyamatban, ők a közös tábor összerakást tekinthetik most célnak. Ebben azért eléggé elől tartanak, nekik nyilván más technikákkal kell kampányolni.

Van még egy érdekes dolog szerintem, ha az egyik fél elkezd valamit, arra a másik félnek mindig reagálnia kell. És jobb azért tematizálni és megjelölni a kampányüzenettel az aktuális témát, mint védekezni. Hat párt van az ellenzéki szövetségben, hat pártelnök, sok politikus, és egy ilyen formáció, ami ráadásul nemrég jött létre, nagyon nehezen tud egységes kommunikációt folytatni, de elkezdődött.

Van a Fidesz részéről egy markáns üzenet, nyilván azzal is számolnak, hogy az ellenzéki pártoktól különböző válaszok jönnek, és akkor a Fidesz be tudja mutatni, hogyan is működik az ellenzéki szövetség, ha különbözőképpen beszélnek. Az ellenzék akkor tudja felvenni a lépést ezzel, ha egységessé válik a kommunikációjuk. Ezért az a hatpárti videó, amiben oltásra beszélik rá az embereket, ennek a közös kommunikációnak a megnyilvánulása.

A kormánypárti sajtó azért már szinte egységként kezeli az ellenzéket, hiszen Jakab Pétert, a Jobbik elnökét újabban baloldali politikusnak nevezik, ezzel arra utalva, hogy a Jobbik is benne van az ellenzéki szövetségben.

A Fidesz-tábor magát konzervatívnak és jobboldalinak tartja, minden kutatás azt tartja, hogy az identitásban nagyon egységes a Fidesz-tábor. Ennek az ellenkezője nyilván a liberális és a baloldali, minden ilyen címke a Fidesz-tábor egységének megerősítő funkciója.

Azt gondolom, a politikai kommunikációban a címkéknek megvan a helyük és szerepük, ezek szükségszerűen egyszerűek. Akár leegyszerűsítőek is. az emberek számára jól fogyaszthatók és közérthetőek. Azt, hogy vagyunk a mi, és vannak az ők, úgy lehet jól elmondani, ha teljesen világos, hogy mi kik vagyunk.

Ennek az ellenkezőjét kell megfogalmazni a másik táborra, függetlenül attól, hogy ott vannak véleménykülönbségek és a Jobbik táborában rengeteg jobboldali van. Így elég szépen kialakul a Fidesz-tábor világa, a két egymástól teljesen elváló csoporttal, velük szemben a baloldalinak címkézett ellenzékkel.

A szavazás nem csak az identitásról szól, nem csak hitről, érzelmekről, hanem arról is, hogy milyen országot akarnak.

Egy másik funkciója is lehet Jakab Péter baloldalinak nevezésének, az hogy az ellenzéken belül valami törésvonalat hozzon létre azáltal, hogy ott vannak mondjuk olyan jobbikos szavazók, akik ezt a címkét nagyon nem szeretik. És ezért eltávolodnak az ellenzéki összefogástól mint szavazók. Ennek a hatását még nem tudom, ez a kampány még csak most teljesedik ki.

De azt gondolom, a szavazás nem csak az identitásról szól, nem csak hitről, érzelmekről, hanem arról is, hogy milyen országot akarnak, látják-e Orbán Viktor kihívóját. Sok-sok szempontból hogyan értékelik a jelenlegi kormány tevékenységét, s ennek számos összetevője van. Hogy ezek lesznek-e erősebbek egy Jobbik szavazóban, vagy a címke, amit bélyegként rájuk sütnek, azt nehéz megjósolni.

Mindenesetre, szerintem ami összehozta az ellenzéki szavazóbázist, a kormányváltás szándéka, az elég erősnek tűnik. Ahhoz képest egy ilyen címke hatását gyengének látom, de nyilván nem lesz teljesen hatástalan.

Nemrég nyilatkozta azt, hogy az ellenzéki szavazók túlléptek a Gyurcsány-jelenségen. A Fidesz kommunikációjában rendre előjön Gyurcsány és felesége, Dobrev Klára Dobrev Klára: Az első számú ambícióm az, hogy 2022-ben győzzük le a Fideszt 2021. March 06. 19:44 neve is, akit következetesen Gyurcsánynénak neveznek. Tényleg hatástalan ez ma már?

Igen, a hatpárti ellenzék korábban meglévő szavazótáboráról beszéltem, számukra nem ez a fontos, hiszen összességében mégiscsak egy kormányváltást szeretnének megvalósítani. Aminek érdekében az a sokszínű pártkoalíció kialakult, és amiben van baloldali, liberális és jobboldali párt, és vannak úgynevezett 20. századi és 21. századi pártok.

Ezek a pártok, politikusok és a szavazóik kibékültek egymással. A DK-sok és az MSZP-sek például megbékéltek azzal, hogy Jakab Péter és a Jobbik is köztük van, pedig a köreikben pár éve még a Fidesz után a Jobbik volt a második legelutasítottabb párt. Ezek az ellentétek kisimultak, és közös esélyük, hogy a Fideszt megszorítsák, leváltsák.

A DK nélkül nincs akkora ereje ennek az összefogásnak, mint Gyurcsánnyal együtt.

Biztos, hogy sokat vívódtak, gondolkodtak, de másként nem tudnak megmutatkozni, mindenkire szükség van. Az a helyzet, hogy a DK-nak van egy nagy szavazótábora, és a DK-nak Gyurcsány Ferenc az elnöke, és a DK nélkül nincs akkora ereje ennek az összefogásnak, mint Gyurcsánnyal együtt.

De ugyanezt elmondhatnám az LMP-re. Ha az LMP 2-3 százalékos tábora nem az összefogást erősítené, akkor nem döntetlen közeli eredmény lenne a két oldal között a kutatásokban, hanem az ellenzék le lenne maradva. Mindenkinek szüksége van a másikra, és ezt nem csak a politikusok ismerték fel, hanem a szavazóik is. Mind a hat pártra szükség van, sőt, még azt is keresik, hogy kik tudnának még csatlakozni, civil szervezetek, kisebb pártok.

Tudjuk, hogy a választás a választókerületekben dől el. Önök az utóbbi időszakban többször is mérték, hogy a vidéki városokban milyen esélye van az ellenzéknek. Hol lát most esélyt ellenzéki győzelemre?

Minél nagyobb egy város, annál jobbak az ellenzék esélyei. Főleg a megyeszékhelyeken, megyejogú városokban. A 18 budapesti választókerület közül feltehetően mindegyiket megnyerheti az ellenzék, ezzel a most kialakult együttműködéssel.

Vidéken szoros verseny 15-20 helyen lehet, és a Fidesznek vannak olyan erős bástyái megyeszékhelyeken, ahol az ellenzéknek kicsi az esélye. Nagyon össze kell kapnia magát az ellenzéknek, hogy például Debrecent valamikor behúzza. Ilyen például még Kecskemét, talán Zalaegerszeg.

Győr?

Győr bonyolultabb, de valószínűbb, hogy ott is a Fidesz áll nyerésre. De van nagyon sok nagyváros, ahol sokkal kiegyenlítettebbek a viszonyok. Nyilván egy Szeged, a miskolci két választókerület, Tatabánya, Dunaújváros. Ahol korábban nyert az ellenzék az országgyűlési vagy az önkormányzati választásokon, azok a körzetek feléjük billennek.

Ilyen értelemben Szombathely is egy olyan nagyváros, ahol polgármestert a jelenlegi országos ellenzék ad, és meglehetősen kiegyenlítettnek látszanak a politikai és személyi erőviszonyok. Az adatok alapján nagy párharc várható, amilyen a 2019-es polgármesteri választáson is volt. Szombathely is olyan nagyváros, ahol az ellenzéknek győzelmi esélyei vannak.

Minél nagyobb egy város, annál jobbak az ellenzék esélyei.

Tehát a nagyváros-központú választókerületekben látszik esély az ellenzéki összefogásnak, de ez önmagában még nem elégséges az ellenzéki győzelemhez. Azt gondolom, kisvárosok és falvak nélkül nem lehet parlamenti választást nyerni.

Nem biztos, hogy a kisebb településeken mandátumhoz juthat az ellenzék, ott sokkal esélyesebb a Fidesz, de az, hogy az ellenzéki listára is menjenek be a közepes és kisebb településekről ellenzéki szavazatok, az szükségszerű. Anélkül nem nyerhet az ellenzék.

És ebben nem állnak olyan nagyon jól, egyedül a Jobbiknak vannak pozíciói ezeken a településeken.

Javában tart még a járvány, és a gazdasági károkról sincsenek még pontos adatok. Tudom, még nem lehet erről felelősen nyilatkozni, de milyen hatása lehet a pandémiának a jövő évi választásokra?

Valamilyen hatása biztosan lesz, de nagyon nehéz ezt még látni. Egyik oldalról van egy sikereket is magában foglaló kormányzati intézkedéssorozat, az átoltottság magas foka tény. A halálozások magas száma viszont negatív elem lehet a választói döntéseknél. A nyitás és a nyitás pozitív gazdasági következményei is értékelhető elemek.

Az lesz a kérdés, hogy ezek közül az elemek közül melyik lesz erősebb, melyik érinti közvetlenebbül az embereket. Tényleg nem lehet még következtetéseket levonni, de az biztos, hogy a járvány kampánytéma lesz. A választópolgárok pedig mérlegelik majd a szempontokat.

De könnyen lehet, hogy választópolgárok tízezrei, esetleg százezrei ilyen megfontolások alapján döntenek majd. Ezek nagyon nagy számok, ha lesz 50 ezer olyan ember, aki a kormány járványhelyzetben hozott döntéseit teszi mérlegre, akkor rendkívüli mértékben befolyásolhatja a választások eredményét.

Látjuk, hogy van 15-20 olyan választókerület, ahol könnyen lehet, hogy ezer szavazaton belül dől majd el a mandátum. Egy 50 ezres csoport országosan is nagyon sokat nyomhat a latban, hiszen mandátumok sokasága billeg egyik vagy másik irányba.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet