26 választókerületben dőlhet el a jövő évi választás, Szombathely is köztük van

Vas megye többi része viszont egyértelműen a Fideszé. A választás viszont nincs még lefutva.

Vas megye 1. választókerülete is benne van abban a 26 körzetben, ahol győzelmi esélye van az ellenzéknek - derül ki az Átlátszó hosszú elemzéséből .

A politikai támogatottság nem állandó, folyamatosan változik

Előre kell bocsátanom, hogy az elemzés korrekt munka, viszont csupán a 2018-as választási eredményekből és az ellenzéki összefogásból indul ki, és nem vizsgálja a 2019-es önkormányzati választások eredményeit. Márpedig, ahol 2019-ben ellenzéki vezetésű önkormányzat alakult, ott a 2018-as állapotokhoz képest is változott a közhangulat.

Persze, nem egy irányba, ahol jól működik az ellenzéki önkormányzat, ott esélyesebb lett az ellenzéki összefogás, ahol viszont problémák vannak, ott a közhangulat visszafordulhatott a kormánypárt támogatása felé.

Az Átlátszó elemzésének az a fő hibája, hogy statikus rendszerekkel számol, miközben a közvélemény iránya és a pártpreferenciák, ha nem is nagyságrendekkel, de folyamatosan változnak. Pár százalékpontos eltérés is megváltoztathatja egy adott választókerület eredményét.

Kiegyenlített erőviszonyok

Így, megítélésem szerint valós az elemzés azon megállapítása, hogy a 106 választókerületből 26 körzet billeg, és ezekben dőlhet el a választás. De az már torzít az eredményen, hogy a 2018-as eredményeket veszi alapnak, és nem tesz mást, mint összeadja az ellenzéki összefogásban most jelen lévő pártok akkori eredményeit.

De nézzük az Átlátszó elemzését. Azzal kezdődik, hogy összeadták az ellenzék 2018-as választásokon elért eredményeit, melléjük tették a Fidesz adatait, és ezeket egy térképen jelenítették meg.

A sötét naranccsal (Fidesz) és a sötétkékkel (ellenzék) jelölt választókerületekben egyértelmű volt a győzelem, a többiben minél halványabb a szín, annál kisebb volt a különbség a két oldal között.

Mint a térképről is kiderül,

 • 25 körzetben áll 10 százalékos vagy annál nagyobb fölényben a Fidesz, és 30 helyen az ellenzéki összefogás.
 • 5-10 százalékos előnye a Fidesznek 16 körzetben van, az ellenzéknek 10-ben.
 • 2-5 közötti tartományban lévő fideszes előny látható 9 vk-ban, ellenzéki 6-ban, míg döntetlenközeli eredmény 11 helyen született, ebből 6-ban volt egy hajszálnyi előnye a Fidesznek, 5-ben az ellenzéknek.
 • Amennyiben nem változnak drámaian az erőviszonyok, akkor arra lehet számítani, hogy ahol tíz vagy annál nagyobb százalékos különbség van valamelyik politikai erő javára, ott az szinte biztosan nyerni is fog, ahol 5-10 százalékos a fór, ott meg nagyon valószínű.

  Ez azt jelenti, hogy mind a kormánypártoknak, mind az együttműködő ellenzékieknek 40-40 esetben kell hoznia a „kötelezőt” .

  Huszonhat olyan körzet van tehát az országban, amely könnyen dőlhet ilyen és olyan irányba is.

  A billegő körzetek

  Ezek a következők: Baranya megye 4. számú egyéni választókerület (Szigetvár, Békés 3. (Gyula), Borsod-Abaúj-Zemplén 3. (Ózd), Borsod-Abaúj-Zemplén 5. (Sátoraljaújhely), Borsod-Abaúj-Zemplén 6. (Tiszaújváros), Csongrád 3. (Szentes), Fejér 1. (Székesfehérvár 1-es körzete), Győr-Moson-Sopron 1. (Győr 1.), Hajdú-Bihar 1. (Debrecen 1.), Hajdú-Bihar 2. (Debrecen), Hajdú-Bihar 6. (Hajdúböszörmény), Heves 1. (Eger), Heves 3. (Hatvan), Jász-Nagykun-Szolnok 2. (Jászberény), Komárom-Esztergom 2. (Esztergom) Komárom-Esztergom 3. (Komárom), Nógrád 1. (Salgótarján), Pest 3. (Szentendre), Pest 11. (Dabas), Somogy 4. (Siófok), Szabolcs-Szatmár-Bereg 2. (Nyíregyháza 2.) Vas 1. (Szombathely). Veszprém 1. (Veszprém), Veszprém 2. (Balatonfüred), Veszprém 3. (Tapolca), Zala 3. (Nagykanizsa).

  Térképen jelezve ezek a billegő körzetek:

  Forrás: Átlátszó

  Jelen állás szerint ezeket a körzeteket a Fidesz és az ellenzék is megnyerheti. De az biztos, hogy ezekben dől el majd a választás, így a pártoknak is érdemes ezekre a körzetekre összpontosítaniuk. Amiket az elemzés "csatatérkörzeteknek" nevez.

  Vas megye erősen fideszes

  Ha megnézzük Vas megyét, az elemzés szerint azt láthatjuk, hogy két választókerületet valószínűleg elvisz a kormánypárt. A 2-es körzetet, azaz Sárvár, Celldömök, Kőszeg környékét és a 3-st, ami Körmendet, Szentgotthárdot, Vasvárt, Jánosházát fogja össze.

  A Vas megyei 1-es körzet (Szombathely és további 11 környező település) viszont nyerhető az ellenzék számára. Azért is, mert Szombathelyen 2019-ben ellenzéki önkormányzat alakult, és eddig nem sok fogást talált rajtuk a Fidesz.

  Így a kormányváltás szempontjából nagy a felelősségük a szombathelyi ellenzéki politikusoknak.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet