Lepedőméretű szavazólapokra számíthatunk

Itt vannak az induló vasi jelöltek. Állami milliárdok mennek el a kampányra, soha nem volt még ennyi jelölt az országban.

Hétfőn írtunk arról Utolsó roham a képviselőjelöltségért - dőlnek a rekordok 2014. March 03. 11:31 , hogy az új választási törvény szinte tálcán kínálja a lehetőséget az állami pénzek lenyúlására. És most már itt is a bizonyíték, hogy vannak, akik ezt szépen ki is használják. Még egyszer arról, hogyan is megy ez.

Tódultak az új pártok

Az egyéni képviselőjelölteknek 500 ajánlást kellett összegyűjteniük ahhoz, hogy regisztrálják őket, és rajta legyenek a szavazólapon. Ez nem is tűnik soknak, az újrarajzolt és a korábbinál kevesebb választókerületek mindegyikében átlagosan 75 ezer ember él, és egy választópolgár több ajánlást is aláírhatott.

Nem kell csodálkozni, hogy korábban soha nem látott nevű pártok kezdtek el ajánlásokat gyűjteni, többségük a közelmúltban alakult. Országosan 70 párt regisztrált be jelölőszervezetként a nyilvántartásban lévő 165 pártból. És éppen 70 új párt alakult a legutóbbi, 2010-es választások óta, ebből 44 párt 2013. január 1. után. Nemsokára azt is megmutatjuk, melyek ezek a pártok, és mikor jegyeztették be magukat, néhányat már megemlítettünk korábban Pártok tucatjai indulnának a voksokért 2014. February 07. 07:38 .

A Vas megyei választókerületek mindegyikében közel húsz párt kezdte el gyűjteni Ágh, Hende és Nemény már biztos indulók 2014. February 20. 18:14 az ajánlásokat, többségükről nem is hallottunk még, de sokuk sikerrel járt, erről lejjebb részletesen.

Nem olyan nehéz a regisztráció

És miért is jó üzlet a képviselőjelölt indítása? Mert – mint írtuk már – aki sikerrel regisztrált, automatikusan kap egymilliót az államtól a kampányra. Ezt egy kártyán kapja meg, és számlákkal igazolni kell, hogy mire költi, de jól tudjuk, hogy nem olyan nehéz fiktív számlákat beszerezni. De a nagy pénz nem is ebben van.

Ahhoz, hogy egy párt országos listát állítson, összesen 27 regisztrált képviselőjelöltre van szüksége. Ami nem is olyan nehéz, ha belefekszenek a munkába, összesen 13 500 érvényes ajánlás kell hozzá, a 27 választókerület területéről.

És ekkor jön a nagyobb pénz, amit a pártok már készpénzben kapnak meg, elszámolási kötelezettségük nincs. Illetve az számvevőszék vizsgálhatja a gazdálkodásukat, de ők csak bejelentés alapján kezdenek el vizsgálódni. Pedig nagy pénzekről van szó.

Százmilliókról van szó

Ha egy párt a minimális 27 jelöltet állítja, akkor 149 milliót kap, egészen 53 egyéni jelöltig. 54 és 79 regisztrált jelölt esetén 298,5 milliót, 80 és 105 közti jelölt állításakor 447,75 milliót, és ha minden választókerületben állít jelöltet, összesen 106-ot, akkor 597 milliót kap az államtól.

És akkor nézzük, hogy milyen jelöltekre szavazhatunk majd Vas megyében.

1. sz. választókerület (központ Szombathely)

Kupi Jánosné (SMS)
Nagy András (4K!)
Balassa Péter Sándor (Jobbik)
Laki Gábor (ÚMP)
Kőrössy Tamás György (FKgP)
Hende Csaba Károly (Fidesz-KDNP)
Horváth Zoltán (LMP)
Simon Zoltán Antal (KTI)
Bősze Csaba Bálint (JESZ)
Kovács Szabolcs (ÚDP)
Nemény András (MSZP,EGYÜTT,DK,PM,MLP)
Tóthné Szakály Henrietta (SEM)

2. sz, választókerület (központ Sárvár)

Ágh Péter (Fidesz-KDNP)
Orbán Gergő (ÚDP)
Bakonyi László (SZDP)
Nagy Zoltán (SZAVA)
Rába László (KTI)
Fehér László István (MSZP,EGYÜTT,DK,PM,MLP)
Bogáti András (LMP)
Táncsics Péter (ÚMP)
Kőrös Ernő (ŐP)
Sztojka István (JESZ)
Rába Kálmán (Jobbik)
Danka Lajos (FKgP, MIÉP)
Radányi-Kovács Tamás (Nemzeti Forradalmi Párt)

3. sz, választókerület (központ Körmend)

Mester Dávid (SEM)
Bana Tibor (Jobbik)
Tóth Attila Géza (A Haza Nem eladó Mozgalom Párt)
Baracska Péter Róbert (LMP)
Takács Ádám (ÚMP)
Horváth István Mihály (SMS)
Pillei Róbert (SZMP)
Sallai Ivett (FKgP)
Nagy Gergő (SZAVA)
Horváth Csabáné (MCP)
Bognár Erik (SZDP)
Góman Károlyné (KMSZ)
Sütő János Zoltán (JESZ)
Wrzava Pál (MSZP,EGYÜTT,DK,PM,MLP)
Racker Béla (ÚMP)
V. Németh Zsolt (Fidesz, KDNP)

Csődbe is mehetnek a kispártok

A nagy lendülettel induló új pártok egy része nem számolt azzal, hogy az ajánlások gyűjtésével kötelezettségek is keletkeznek. A törvény szerint az elveszített, megrongálódott vagy csak a hétfő délutáni határidőig le nem adott ajánlóívek után büntetést kell fizetniük, méghozzá darabonként 50 750 forintot. Sokakat komoly összegekre bírságoltak meg. Íme:

Rácz Károly Mihály független - 4 060 000 forint
Független Kisgazdapárt - 5 075 000, forint
Társadalmi Béke Párt - 2 537 500 forint
Nemzeti Érdekért Párt - 50 750 forint
Társadalmi Béke Párt - 2 537 500 forint
Európai Roma Keresztények Jobb Életéért Demokratikus Párt - 50 750 forint
Új Dimenzió Párt - 1 725 500, forint
Új Magyarország Párt - 1 827 000 forint
Nemzeti Érdekért Párt - 50 750, forint
Keresztény Magyarok Szövetsége - 12 687 500 forint
Magyarországi Szociáldemokrata Párt - 5 075 000 forint
Határon Túli Magyarok Pártja - 5 075 000 forint
Rend, Szabadság, Jólét Párt - 5 075 000 forint

És még az is hátra van, hogy ha egy regisztrált és induló jelölt nem éri el a 2 százalékot, akkor a fejenkénti egymilliós kampánytámogatást vissza kell fizetni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kapcsolódó cikkeink

Utolsó roham a képviselőjelöltségért - dőlnek a rekordok

Sürget az idő, egyre több a képviselőjelölt-aspiráns. Csúcsokat döntögetnek a pártok.

Ágh, Hende és Nemény már biztos indulók

A vasi választókerületekben húsz körüli az indulni akaró pártok száma. Választókerületenként. További érdekességekért kattintson.

Pártok tucatjai indulnának a voksokért

Támogathatjuk akár az SMS-t, az A Választ vagy az Egyiksem pártot. A nyilvántartásba vett szervezetek listájáról szemezgetünk.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet