Egy személy ellen emeltek vádat választási csalás miatt Szombathelyen

Pedig két feljelentés volt.

Választási csalás miatt emeltek vádat Szombathelyen - írtuk csütörtökön Választási csalás miatt emeltek vádat Szombathelyen 2023. May 11. 08:51 . A szombathelyi választási iroda vezetője, a város jegyzője közölte Czeglédy Csaba kérdésére, hogy az ügyészség a feljelentések alapján folyamatban lévő valamennyi ügyben vádat emelt a Szombathelyi Törvényszéken választás rendje elleni bűntett miatt.

Mint kiderült, a helyzet nem ennyire egyértelmű. Csütörtökön megkértük Vas Vármegyei Főügyészséget, hogy az információt erősítsék meg. Válaszukból kiderül, hogy

a főügyészség 2023. május 2. napján választás rendje elleni bűntett miatt egy személlyel szemben emelt vádat.

Az ügy azért érdekes, mert mint korábbi cikkünkben Két feljelentéssel és egy fellebbezéssel végződött a szombathelyi választási bizottság pénteki ülése 2022. February 25. 20:11 írtuk, két feljelentést tettek az ajánlásgyűjtés és az ajánlások hitelesítése közben tapasztalt szabálytalanságok miatt.

A két feljelentés

Az egyiket a Vas megye 1-es választókerület (Szombathely) választási bizottsága tette. Horváth Éva, a Gödény György-féle Normális Élet Pártjának jelöltje ajánlásainál ugyanis olyan ajánlókat is találtak, akik nem szerepelnek a névjegyzékben. Volt, hogy nem stimmelt a név és az aláírás, és volt, hogy ugyanaz az ajánlás két névvel szerepelt.

A bizottsági ülésen az is elhangzott, hogy a jelölt érvényes ajánlásainak jó részét más névre gyűjtötték, és ezeket a jelölt egy olyan ismeretlentől kapta, akiről fénykép is készült. Kijelentette, felmerül a választási csalás gyanúja, hiszen olyan ajánlások is voltak, amiket már halott emberek nevére állítottak ki.

A másik feljelentést Czeglédy Csaba jelölt, és az őt támogató hat ellenzéki párt tette. Információik szerint ugyanis Hegedűs Máté, a Munkáspárt és a Szanyi Tibor-féle Igen Szolidaritás jelöltje egyáltalán nem gyűjtött aláírást Szombathelyen, ennek ellenére leadta a szükséges számú ajánlásokat.

A vádemelés még nem érkezett meg a bíróságra

A főügyészség levelében nem közölte, hogy ki ellen emeltek vádat. Valószínűleg a választási bizottság feljelentése alapján történt a vádemelés. Czeglédy Csaba lapunk kérdésére azt mondta, tudomása szerint az ő feljelentésével nem történt semmi az elmúlt egy évben.

Megkérdeztük a Vas Vármegyei Törvényszéket is. Válaszukban azt írták, az előkészítő tárgyalást az ügy bíróságra érkezésétől számított egy hónapon belül kell kiírni, három hónapon belüli időpontra.

Ami azt jelenti, hogy a szombathelyi választás rendje elleni bűntett előkészítő ülése várhatóan valamikor a nyáron lesz a Szombathelyi Törvényszéken.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet