Valószínűleg megkapja az Orbán-kormány a haladékot a korrupcióellenes csomag végrehajtására

A tagállamok pénzügyminiszterei legkésőbb december közepéig elhalaszthatják a szavazást.

Az Európai Bizottság (EB) szeptember 18-án javasolta a döntéshozó pénzügyminiszteri tanácsnak, hogy fagyassza be a Magyarországnak 2021-2027 között járó felzárkóztatási támogatások nagyjából egyharmadát az uniós forrásokkal elkövetett csalások és szabálytalanságok miatt.

Az európai uniós országok miniszteri szintű tanácsa október 13-án várhatóan megadja a haladékot az Orbán kormánynak a 17 intézkedésből álló korrupcióellenes csomag elfogadására és végrehajtására – értesült a Népszava több, egymástól független brüsszeli forrástól.

Ez azt jelenti, hogy a tagállamok pénzügyminiszterei legkésőbb december közepéig elhalaszthatják a szavazást az Európai Bizottság által javasolt, nagyjából 3000 milliárd forint (7,5 milliárd euró) pénzügyi szankcióról. Addig Magyarországnak száz százalékosan teljesítenie kell a Brüsszelnek tett ígéreteit az előre egyeztetett menetrend alapján, hogy elkerülje a retorziót.

A brüsszeli testület a közbeszerzések terén, a pénzek kezelésével megbízott ellenőrzési és auditálási rendszer működésében, valamint a nyomozati, vádhatósági szervek tevékenységében talált olyan súlyos és rendszerszintű hiányosságokat, amelyek miatt indokoltnak tartotta a jogállami eljárás elindítását és pénzbüntetés kiszabását.

A tagállamok tárcavezetőinek címzett ajánlásában ugyanakkor jelezte: Magyarország kész orvosolni a problémákat, és vállalta, hogy november 19-ig meghozza a szükséges intézkedéseket.

A tagállamoknak normál esetben egy hónapjuk van a bizottsági szankciós javaslat megfontolására és a többségi határozathozatalra, de rendkívüli esetben ezt két hónappal kitolhatják.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet