Van még pár órája: éjfélkor lejár az szja-bevallási határidő

Aki egyetért a tervezetben foglaltakkal, azon nem változtat, annak május 21-ével automatikusan bevallássá válik a tervezete.

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni hívta fel a figyelmet kedden a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Kedden még a NAV összes központi ügyfélszolgálata 18 óráig, valamint a 1819-es számon ingyenesen hívható NAV Infóvonal 20 óráig, hosszított nyitvatartással várja azokat, akik a tervezettel, bevallással, vagy az 1+1 százalékkal kapcsolatban segítséget kérnek.

Aki egyetért a tervezetben foglaltakkal, azon nem változtat, - az egyéni vállalkozókat, az őstermelőket és az áfás magánszemélyeket kivéve - annak május 21-ével automatikusan bevallássá válik a tervezete.

Kiemelték: május 21-én éjfélig lehet átnézni, elfogadni, módosítani és kiegészíteni a NAV által készített szja-bevallási tervezetet, amit legegyszerűbben az Ügyfélkapuval rendelkezők tehetnek meg a NAV honlapjáról elérhető eSZJA-felületen. Aki nem véglegesíti a tervezetet, nem is nézi át, annak - az őstermelőket, az áfás magánszemélyeket és az egyéni vállalkozókat kivéve - automatikusan érvényes bevallássá válik a tervezete május 21-ével.

Az őstermelők, az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek és az egyéni vállalkozóknak készített bevallási tervezet azonban csupán egy "ajánlat," ami nem válik automatikusan bevallássá. Tehát ezeket a tervezeteket ki kell egészíteni a vállalkozói, az önálló tevékenység, illetve az őstermelői tevékenység jövedelmével, és az ahhoz kapcsolódó fizetési kötelezettségekkel.

Ha nem egészítik ki, nem módosítják az adóbevallási tervezetet, az nem válik május 21-én személyijövedelemadó-bevallássá ebben a körben. Ha nem módosítják a bevallási tervezetet vagy saját maguk nem készítenek és nem nyújtanak be szja-bevallást, a NAV tizenöt napos határidővel felhívja őket, hogy pótolják a hiányt. Ha ennek ellenére mégsem adnak be bevallást, akkor a hivatal ötvenezer forint bírsággal büntetheti a mulasztót - emlékeztetett a hivatal.

Kitértek arra is, hogy a civil szervezeteknek, a vallási közösségeknek és a Nemzeti Tehetség Programnak felajánlható 1+1 százalékokról szóló rendelkezőnyilatkozat legegyszerűbben a NAV eSZJA-portálján adható be kedden éjfélig.


Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak! Ez nem jelent plusz kiadást számodra, mert személyi jövedelemadód egy százalékával támogathatod valamely társadalmi ügyet szolgáló egyesületet vagy alapítványt. Ha ezt nem teszed meg, akkor az összeg megy a közösbe.

Ne hagyd, hogy elvesszen! Május 21-ig válaszd az idén 25 éves Nyugat.hu-t, a hiteles újságírást, Vas megye elsőszámú hírforrását, a legnagyobb független híroldalt Budapesten kívül – pár egyszerű lépésben!

A legfontosabb tudnivalók a bevalláshoz

Határidő: 2024. május 21.

Nyugat Média és Világháló Egyesület

Adószám: 18889332-2-18

Nyilatkozni itt lehet (Ügyfélkapuval): https://eszja.nav.gov.hu/

Hogyan nyilatkozz?

A befizetett személyi jövedelemadó 1+1%-áról az SZJA-bevallás beadással együtt, vagy külön is rendelkezhetsz. Az adózók nagy részének már a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) készíti el a bevallását, aminek nem része az 1%-os nyilatkozat, azt külön kell beadni.

Bárki felajánlhatja személyi jövedelemadójának 1%-át egy regisztrált civil szervezetnek, további 1% pedig egy vallási közösségnek.

A felajánlásokra jogosult civil szervezetek és vallási közösségek listája - köztük a Nyugat Média és Világháló Egyesület - itt, a NAV oldalán érhető el. A civil szervezetek javára minden évben külön kell nyilatkozni, a korábban leadott nyilatkozatok már nem érvényesek.

Online vagy papíron?

Mindkét módszer működik.

Online kétféleképpen nyújthatod be:

1. az eSZJA weboldalán, vagy
2. a NAV nyomtatványkitöltő programjában, az ÁNYK-ban az adóbevallással együtt (EGYSZA alapján), vagy külön, a 23EGYSZA nyomtatvány kitöltésével (ezt a nyomtatványt a cikk végefelé beillesztettük).

Papíron háromféleképpen nyújthatod be:

1. a személyijövedelemadó-bevallásoddal együtt, annak EGYSZA lapját kitöltve, vagy
2. az eSZJA weboldaláról kinyomtatott nyilatkozaton, esetleg
3. a 23EGYSZA jelű NAV-nyomtatványt kitöltve (ld. alább) adható be a nyilatkozat.

A papíralapon kitöltött nyomtatványt leadhatod személyesen vagy egy meghatalmazottad által, lezárt borítékban a NAV ügyfélszolgálatain, vagy postázva. A zárt borítékra feltétlenül írd rá a nevedet (adózó neve), a lakcímedet és az adóazonosító jeledet. Ezt még beteszed egy másik borítékba, megcímzed és elpostázod a NAV részére, ahova legkésőbb 2024. május 20-ig be kell érkezzen. A nyilatkozat postázási címe mindig az állandó lakhelyedtől függ, itt találod meg.

Ha a munkáltatód vállalja a nyilatkozatok összegyűjtését, akkor a borítékon a leragasztás helyén szerepelnie kell a felajánló aláírásának is.

Az alábbi rövid videóban megmutatjuk, hogyan nyilatkozhatsz az 1%-odról.

Ha inkább papíralapon küldenéd be az 1%-os nyilatkozatodat,

 • innen kinyomtathatod a nyilatkozatot
 • add meg a személyes adataidat
 • a civil kedvezményezett adószáma a Nyugat.hu-é legyen: 18889332-2-18
 • postázd a kitöltött nyilatkozatot, vagy add le a NAV helyi ügyfélszolgálatán
 • Támogass minket, hogy továbbra is foglalkozhassunk a problémáiddal, híreket szolgáltathassunk neked, és fontos közéleti kérdéseknek járhassunk utána!

  Köszönjük, ha adód egy százalékával segíted a munkánkat!

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hírek