Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vannak bizonyos tévhitek a Start számla körül

A Start számla, illetve a hozzá kapcsolódó Babakötvény egy igen népszerű gyermek célú megtakarítási forma. Azonban számos félreértés van vele kapcsolatban, éppen ezért ideje, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ha megkérdezünk 10 embert arról, hogy mit tud elmondani a Start számláról, jó eséllyel különböző, egymásnak akár teljesen ellentmondó információkat fogunk hallani tőlük.

A hosszú, nehezen megjegyezhető számlanevek miatt ugyanis sokan rosszul értelmezik a főbb tudnivalókat – úgy is mondhatnánk, hogy van némi zavar az erőben a téma kapcsán.

Azoknak a szülőknek azonban, akik épp a Babakötvény indításán gondolkodnak, biztosan nem könnyítik meg a dolgukat ezek a félreértések és fél-igaz információk.

Nézzük tehát a legfontosabb fogalmakat a Start számlával kapcsolatban!

Start számla = Kincstári start-értékpapírszámla

Kezdjük rögtön azzal, hogy Start számla elnevezésű pénzügyi termék nem létezik.

Ez csak a köznyelvben elterjedt, rövidített változata a hivatalos elnevezésnek, a Kincstári start-értékpapírszámlának.

A Start számla elnevezés azonban nemcsak könnyebb megjegyezhetősége miatt terjedt el a hétköznapi szóhasználatban, hanem célja miatt is.

Azok a szülők ugyanis, akik ilyen számlát indítanak gyermeküknek, az ezen összegyűlő megtakarítással jelentősen megkönnyíthetik a „fióka kirepülését”, vagyis az önálló felnőtt élet elkezdését.

freepik

Kincstári start-értékpapírszámla ≠ Kincstári letéti-start számla

A fent említett zavart az erőben viszont nemcsak a Start számla elnevezés köznyelvben való megjelenése okozza.

Amiatt is könnyű belekavarodni a témába, mert létezik Kincstári letéti-start számla is. A hasonló név miatt pedig sokan erről (vagy erről is) beszélnek Start számlaként.

A különbséget talán úgy a legkönnyebb megérteni és megjegyezni, ha arra gondolunk, hogy a letéti számlán csak „pihentetni” tudunk egy bizonyos pénzösszeget, ennek gyarapítására viszont nincs lehetőségünk.

Ebből pedig az következik, hogy a számlán nem képződik nagyobb vagyon, tehát nem alkalmas a gyermekünk “elstartolására” sem.

A Kincstári letéti-start számlára csak az államtól kapott életkezdési támogatás kerül, amely 42 500 forint.

Ennek a számlának az elindítását egyénként nem kell külön kérvényezni, ahogy a támogatást sem – ezek automatikusan járnak gyermekünknek.

Egyéb teendőink csak akkor vannak, ha lányunk vagy fiunk 18. születésnapjáig növelnénk ezt az alig 43 ezer forintos összeget. És miért ne tennék, hiszen, lássuk be, ez így önmagában igen csekélynek számít gyermekünk jövőjének megalapozásához.

freepik

A Babakötvény és a Start számla nem ugyanaz, de van közük egymáshoz

Azt tehát már tudjuk, hogy a pénz gyűjtögetésére használható értékpapírszámlát nevezzük Start számlának.

Jön azonban még egy csavar a történetben: ezt a fajta megtakarítást ugyanis gyakran emlegetik Babakötvényként is.

Pedig ez a két dolog sem ugyanaz, viszont ezek legalább elég szorosan kapcsolódnak egymáshoz.

A Start számla egy folyószámla, amelyet a Magyar Államkincstárnál nyithatjuk meg, mindenféle költség nélkül.

Az ide befizetett pénzt pedig gyermekünk 18 éves koráig Babakötvénybe fektetik – a Babakötvény ugyanis nem más, mint egy értékpapír, amelynek lejárata 19 év.

Ezeket a technikai részleteket csak azért fontos tudni, hogy a személyes vagy online ügyintézés gördülékenyebben menjen, de maga a gyűjtögetés folyamata éppen olyan egyszerű, mintha csak egy másik bankszámlára utalnánk el havonta egy bizonyos összeget.

freepik

Hogyan működik a Babakötvény?

A Start számlára nem kötelező havi rendszerességgel befizetnünk, sőt, még az összeg alsó és felső határa sincs megszabva.

Dönthetünk tehát úgy, hogy gyermekünk 18 éves koráig minden hónapban ezer forintot utalunk át a Start számlára, de akár a munkahelyünktől kapott 200 ezer forintos, év végi bónuszt is elhelyezhetjük itt.

A pénz befektetésével kapcsolatban azonban nincs választási lehetőségünk: befizetéseinket minden esetben a gyermekünk születési évében kibocsátott, egyedi sorozatszámú Babakötvénybe fektetik.

Ha tehát babánk 2020-ban látja meg a napvilágot, és nyitunk a nevére egy Start számlát, akkor a 2020 és 2039 között oda utalt pénz egészét a 2039/S sorozatszámú Babakötvénybe fektetik be.

A vásárolt Babakötvény értéke pedig mindig megegyezik a befizetett összeggel, évi 60 ezer forintért tehát 60 ezer forint értékű értékpapírt vásárolnak gyermekünk nevére.

Emellett a garantált, infláció feletti éves kamatot és az állami támogatást is ezzel a módszerrel írják jóvá a megtakarításon. Azonban semmi sem fekete vagy fehér, így érdemes megemlíteni a hátrányokat sem.

Például azt, hogy a megtakarításhoz csak és kizárólag a kedvezményezett, tehát a gyermekünk férhet hozzá, továbbá csupán ő rendelkezhet az összeg fölött. A másik negatívum, hogy – mivel az államnak adott kölcsönről van szó –, így pusztán állampapírba fektetik a pénzünket.

Most, hogy mindent tudunk, már csak egyetlen lépés maradt hátra: ennek tudatában mérlegelni és Babakötvénybe fektetni a pénzünket; vagy más, egyéb megtakarítás után nézni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

(X)

Hirdetés