Várja a kormány a korrupcióellenes harcosokat

Pályázatot hirdettek az újonnan létrejövő Integritási Hatóság tagjait kiválasztó alkalmassági bizottságba.

Szombattól lehet jelentkezni a Navracsics Tibor EU-s miniszter által létrehozandó, korrupciót üldöző Integritási Hatóság alkalmazottainak alkalmasságát eldöntő bizottság tagjának. A tagokat pályázatok alapján választják majd ki, és az Index szerint a Pénzügyminisztérium Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatósága választja majd ki a nyerteseket.

Navracsics a hatóság felállítását elsősorban az Európai Unió magyar kormány elleni jogállamisági feltételek egyik legfontosabbja, a korrupció elleni küzdelem és az átláthatóság követelményének érvényesítésére hozta létre. Azt reméli a kormány, ezek után a lépések után Budapest végre hozzáférhet majd az EU-s helyreállítási pénzekhez.

Az alkalmassági bizottság feladata az lesz

- közzétenni és megőrizni az Igazgatóság tagjainak vagyonnyilatkozatait;

- évente ellenőrizni a vagyonnyilatkozatok valóságtartalmát;

- felülvizsgálni a Hatóság működését nemzetközi szervezetekkel, például az OECD-vel;

- kötelező erejű véleményt kiadni a Hatóság Igazgatóságának a

Korrupcióellenes Munkacsoport nem kormányzati szereplőket képviselő tagjainak jelöltek alkalmassági feltételeinek értékelésére és a kiválasztás szempontjaira vonatkozóan.

Tagnak csak olyan ember jelentkezhet, aki az elmúlt öt évben politikai megbízatást nem vállalt. Így olyan sem lehet a tagja, akinek bármelyik párttal van munkakapcsolata.

Ezenkívül rendelkezni kell „a közbeszerzés és/vagy a korrupció elleni küzdelem területén elismert nemzetközi szervezetnél szerzett jelenlegi vagy múltbeli érdemi tapasztalattal, és ilyen szervezetben szerzett, megfelelően hosszú, igazolható és releváns gyakorlattal” is. A bizottság tagjait öt évre választják ki.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek