Két hatalmas falfestménnyel gazdagodik Szombathely, még 16 hasonló lesz

A Bloomsday-hez kapcsolódik a történet, ami még évekig tart majd.

Két hatalmas, kültéri falfestmény készül el szerdára Szombathelyen, méghozzá az idei Blommsday-re Idén is lesz Bloomsday - egy rakás izgi programmal 2021. June 09. 09:48 . Az egyik festmény a Thököly utcai önkormányzati parkolóban van, az Aréna óvoda tűzfalán. A másik pedig a Karinthy Frigyes utcában, a Berzsenyi Dániel Könyvtár mögött.

Bloomsday festmények Szombathelyen
Mészáros D. Zsolt

A műveket Batykó Róbert és Szántó István készítik el, még kedden is dolgoztak rajtuk, ahogyan képeinken is láthatják. Batykó Róbertnek egyébként a szerdai Bloomsday programjai Idén is lesz Bloomsday - egy rakás izgi programmal 2021. June 09. 09:48 között kiállítása is nyílik Batykó Róbert szombathelyi kiállítása elé 2021. June 11. 06:53 Szombathelyen.

Prieger Szabolcstól, a szombathelyi városháza kulturális koordinátorától megtudtuk, hogy tulajdonképpen egy hosszú, évekig tartó program első fejezetéről van szó. Egy murális műhely alakult, ennek a művészeti ágnak az a lényege, hogy közterületeken készítenek hatalmas falfestményeket, freskókat. Az ötlet Szántó István szombathelyi festőművésztől, művésztanártól ered, ő kezdeményezte, hogy Szombathelyen is legyenek hasonló alkotások.

Bloomsday festmények Szombathelyen
Mészáros D. Zsolt

Az, hogy ez az egész kapcsolódjon a Blommsday-hez, már Prieger Szabolcs ötlete volt. A Bloomsday-t James Joyce Ulysses című regénye miatt ünneplik meg, a történet szerint a főszereplő Leopold Bloom (Virág Lipót) szombathelyi származású.

Bloomsday festmények Szombathelyen
Mészáros D. Zsolt

Az Ulysses 18 fejezetből áll, a tervek szerint minden fejezethez tartozik majd egy-egy hatalmas, kültéri freskó. Ebből az első kettő készül most, évente egy országosan ismert és egy helyi művészt kérnek majd fel, hogy fessék meg a következő két fejezethez tartozó falfestményt, így néhány év múlva elkészül a 18 alkotás.

Bloomsday festmények Szombathelyen
Mészáros D. Zsolt

Prieger azt mondja, ezek a művek állandó köztéri kiállításként funkcionálnak majd, reményeik szerint turisztikai és kulturális látványosság lesz belőlük.

A többi helyszínről még nincs döntés, tervek már vannak, de a kiválasztás hosszú folyamat része lesz. Mindenesetre az első két falfestmény szerdára elkészül, természetesen meg is lehet nézni azokat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra