Veszélyben a kisebb Vas megyei kórházak?! - Aláírásgyűjtésbe fogtak

Celldömölk, Sárvár kórházait féltik helyi ellenzéki politikusok. Attól tartanak, hogy minden kórház beolvad a Markusovszkyba, és csak Szombathelyen lesznek aktív osztályok.

Régen jártunk a celldömölki kórháznál, és azt láttuk, hogy megépült az új szárny, szép az új bejárat, az épület is impozáns. Később kiderült, hogy a kórháznál sajtótájékoztatót tartó polgármesterek, megyei közgyűlési képviselők nem is ezt kifogásolták.

Végveszélybe kerülhetnek a kiskórházak

Fehér László, Celldömölk polgármestere jelentette be az aláírásgyűjtés elindítását. Teszik ezt azért, mert szerintük a kormány jelenlegi egészségügyi reformtervei végveszélybe sodorhatják a Vas megyei kis kórházakat.

Sajtótájékoztató a celldömölki kórház előtt
Sajtótájékoztató a celldömölki kórház előtt
Szilágyi József (telefonos fotó)

A polgármester tett egy kis kitérőt is, felsorolta az elmúlt 15 év reformjait. 2006 előtt a megyében négy aktív, sürgősségi osztállyal is rendelkező kórház volt, Szombathelyen, Sárváron, Körmenden és Celldömölkön. Minden kórházban volt szülészet, sebészet és belgyógyászat.

2006-2007-ben, még a szocialista-liberális kormány első reformjával megritkította az aktív ágyszámokat. Szabó Lajos, volt országgyűlési, jelenleg megyei közgyűlési képviselő hozzátette, ez igazán még nem érintette a megyét, mert a csökkentést az akkori megyei vezetés kisebb integrációkkal ellensúlyozni tudta.

Vas megye 1,7 milliárddal kap kevesebbet, mint az országos átlag

A második reform, 2009-ben már durvább volt, Sárváron ekkor megszűnt az aktív kórház, Celldömölkön 81-ről 50-re, Körmenden 100-ról 77-re csökkentették az aktív ágyakat. Ám ebből Sárvár anyagilag jól jött ki, hiszen kétmilliárd forint értékű fejlesztést hajthattak végre, köztük az egynapos sebészet kialakítását is. Sárváron maradt aktív ellátást, de azt a szombathelyi kórházhoz csatolták, Körmenden pedig az egész kórház önállósága megszűnt, és a Markusovszky kórház része lett.

Sajtótájékoztató a celldömölki kórház előtt
Az új főbejárat
Szilágyi József (telefonos fotó)

Fehér László szerint a kormány jelenlegi reformja azt okozza, hogy a még meglévő aktív ágyak is megszűnnek a kisebb kórházakban, Celldömölkön szülészet sem lesz. A krónikus betegségek ellátását pedig ki akarják szervezni szociális intézményeknek, egyházaknak, önkormányzatoknak.

Szabó Lajos felhívta a figyelmet, hogy a 2006-2007-es átalakításból anyagilag jól jöttek ki a kórházak, a 2009-esből Sárvár profitált. Most viszont gondok lesznek a finanszírozással is. A lakosságszám alapján a Vas megyei egészségügy alulfinanszírozott az országos átlaghoz képest, jelenleg éves szinten 1,7 milliárd forinttal kap kevesebbet.

Legalább három aktív kórház kellene a megyében

De ha ezt a pénzt meg is kapná pluszban a megyei egészségügy, akkor is csak azon a szinten lenne, mint az országos átlag - mondta Szabó. Megjegyezte, a szombathelyi stadion nettó árából tíz évre előre ki lehetne fizetni ezt az összeget, és itt emberek életéről van szó.

Sajtótájékoztató a celldömölki kórház előtt
A mentőknek külön parkolójuk van
Szilágyi József (telefonos fotó)

Fehér László hozzátette, 2006-ban, az ágyszámok csökkentésekor a Fidesz nagy tüntetést szervezett Celldömölkön, most viszont ők veszik el az utolsó aktív ágyakat is. Kijelentette, a celli kórház évente 200 milliós mínusszal működik, ha ez a tendencia folytatódik, nem lesz képes fennmaradni.

Fehér szerint az ország többi megyéjében 3-4 aktív kórház van, Vas megyében jelenleg kettő, de szeretnék, ha itt is legalább három kellene, ezért is gyűjtik az aláírásokat.

Elfogynak a háziorvosok

Németh Kálmán, Répcelak húsz éven át regnált polgármestere, jelenleg megyei képviselő a háziorvosi ellátás nehézségeiről beszélt. Magyarországon százezer lakosra 260 orvos jut, Ausztriában 480, Csehországban 370. Magyarországon 6500 házi- és gyermekorvosi körzet van, ebből 230 betöltetlen. Minden negyedik orvos 60 éven felüli, 800 orvos 70 évnél idősebb.

Sajtótájékoztató a celldömölki kórház előtt
Voltak fejlesztések
Szilágyi József (telefonos fotó)

Vas megyében ennél valamivel jobb a helyzet, itt csak 2-3 betöltetlen praxis van, de itt is 60 évnél idősebb az orvosok negyede. Ahhoz, hogy pótolni tudják a távozókat és a nyugdíjba menőket, évente 350 új háziorvos kellene, de tavaly például csak 68 háziorvosi vizsgát tettek le.

Németh Kálmán kijelentette, más megoldás nem látszik, mint drasztikus bérnövelés, különben a kistelepülések háziorvos nélkül maradnak.

A végén Fehér László megismételte, az aláírásgyűjtés célja, hogy a kisebb kórházak önállóak maradjanak, és mindenütt legyen szülészet, sebészet és belgyógyászat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet