Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egyre több a bedőlt hitel Vas megyében

A Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesület adatai szerint már a középréteg egy része is anyagi gondokkal küszködik.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vas megye az eddigiekhez képest a megyék eladósodottsági sorában ha csekély mértékben is, de előbbre került - szól a szervezet közleménye. Mint írják, első sorban a közüzemi tartozások miatt indult egyre több végrehajtási eljárás, és

a tapasztalatok alapján ez sok esetben magával rántja a jelzálog hiteleket is. A pénzintézetek manapság sokkal könnyebben csatlakoznak egy közüzemi-, közös költség- és egyéb tartozások miatt elindított végrehajtási eljáráshoz. Ez azt mutatja, hogy a lakosság már felélte tartalékait.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara utólagosan készít statisztikai kimutatást a végrehajtási eljárásokról, ebből az derül ki, hogy 2011-ben 434 037 végrehajtási ügy indult, melyekben a követelés összege 664 613 556 062 forint volt. Az eljárások 85 százaléka 500 ezer forint alatti, míg csupán 1 százaléka 10 millió forint feletti értékű követelés. Ezek a számok 2012 első félévében csaknem 20 százalékkal növekedtek, mivel a lakosság tartalékai elfogytak, és már a középréteg egy része is anyagi gondokkal küszködik - fogalmaz a szervezet.

Közel 40 ezer hitel dőlt be

A tavalyi év azonos időszakához képest 2012 első félévében a tartósan bedőlt hitelek száma 7590-ról 9100-re növekedett, amely körülbelül 38 ezer lakost érint. Ez egy közepes város teljes lakosságának felel meg. Jelen pillanatban a megyében 1765 ingatlan vár árverésre. Ebből az első negyedévben 3 százalékot, azaz 55, a második negyedévben 76 ingatlant lehet kilakoltatni. Becslés alapján a harmadik negyedévben 95, az utolsóban pedig 110 kilakoltatás várható, a többi az elkövetkezendő években fog lezajlani.

Az egyesület szerint a tendenciákat jól mutatja, hogy az öt évvel ezelőtti, összesen 194 482 indított végrehajtási eljárásdarabszáma 2011 végéig 434 037-re növekedett országos szinten, ami csaknem 120 százalékos növekedést jelent. A 90 napot meghaladó tartozások a tavalyi 147 ezerről ez év májusáig 170 ezerre nőttek.

A Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesület több új megoldási javaslatot juttatott el az illetékesekhez. Az egyesület az egész országban ingyenes tanácsadást biztosít a bajba jutottaknak. Az ezzel kapcsolatos információkat az érintett családok megtalálhatják a www.bankikarosultak.hu honlapon

- olvasható a közleményben. Ahogy az is, hogy az egyesület minden önkormányzattól kérte, hogy hirdetményét az ingyenes tanácsadásról tegye elérhetővé, az önkormányzatoknak azonban közel háromnegyede nem élt a lehetőséggel.

Ez is jól mutatja a társadalom fásultságát

- fogalmazott Kovács László főtitkár.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés