A Vas megyei szélről: Lehet, hogy nem az időjárással van a baj, hanem velünk?

Kidőlt fák, leszakadt vezetékek, megrongálódott tetőszerkezetek, feldőlt teherautók. De a szakértő szerint nem volt olyan brutális a helyzet, mint amilyennek tűnt.

Február 4-én, kedden adott ki narancssárga riasztást Narancssárga riasztás van érvényben Vas megyére a viharos szél miatt 2020. February 04. 14:56 az Országos Meteorológiai Szolgálat a viharos szél miatt Vas és több másik megyére is, és nem is kellett sokáig várni, hogy megérkezzen Szombathelyre és az egész Dunántúlra.

Rövidesen már arról számoltunk be, Úttest felett lengő jelzőlámpa, kidőlt fák – károkat is okozott a szélvihar 2020. February 04. 15:54 hogy Vas megyében több helyen is fa dőlt az útra, a szombathelyi Zanati úton pedig egy közlekedési jelzőlámpa leesett a tartójáról és az úttest felett lengette a szél. A 83-as főúton Tét térségében egy teherautót borított árokba egy viharos széllökés, Sopronban letört faág zuhant egy autóra, Győrben is faág esett három autóra, az 1-es főút győri szakaszán, Egyed és Rábapordány között, valamint Győrújbaráton pedig fák dőltek az útra.

Kedden összesen 654 esetben riasztották a tűzoltókat a viharos szél miatt, a legtöbb beavatkozásra az Észak-Dunántúlon volt szükség. 100 épületben, 12 közintézményben keletkeztek károk, 37 esetben villanyvezetékek károsodtak. Ráadásul két személyi sérülés is a szélvihar számlájára írható, az egyik Győr-Moson-Sopron megyében, a másik Hajdú-Biharban.

Több tucat fát döntött ki a szél Szombathely határában
Tánczos Mihály

A szél pedig szerdán sem csillapodott, kora délután országszerte 110 helyszínen dolgoztak a tűzoltók, ez a szám pedig hamar 230-ra ugrott. 110 helyszínen dolgoznak a tűzoltók a viharkárok felszámolásán 2020. February 05. 14:04 A 84-es főúton Borgáta közelében a viharos szél felborította egy teherautó pótkocsiját, Szél borította fel a MAN teherautó pótkocsiját a 84-esen 2020. February 05. 16:24 Szombathely határában több tucat fát döntött ki a szél Több tucat fát döntött ki a szél Szombathely határában 2020. February 05. 16:33 és az egyik Rohonci úti tízemeletes tetejét is megbontotta. Az egyik Rohonci úti tízemeletes tetejét is megbontotta a szél 2020. February 05. 17:30

Nemesvitán tragédia is történt szerdán, meghalt egy férfi, miután fa dőlt az autójára Meghalt egy férfi, miután fa dőlt az autójára 2020. February 05. 18:38 , estére pedig újabb jelzőlámpa adta meg magát a szombathelyi Zanati úton Megint leszakadt egy jelzőlámpa a Zanati úton 2020. February 05. 19:21 , amit aztán ideiglenesen eltávolítottak, így csütörtök reggelre kisebb káosz alakult ki az érintett útszakaszon. Vezessenek figyelmesen! Kisebb káosz alakult ki a Zanati úton 2020. February 06. 08:12

A viharos szél és a nem éppen mindennapi történések kapcsán felkerestük az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelőjét, Pétervári Tibort, aki elárulta, hogy tulajdonképpen nem is volt olyan brutális a helyzet, mint amilyennek az laikusként tűnhetett.

„Szerdán volt a legnagyobb, ha jól emlékszem. 24 m/s, vagyis 86 km/h volt az állomáson a legnagyobb lökés, egészen pontosan 14:47-kor észak, észak-nyugati irányból. Előző nap pedig éppen 80 km/h. De még ma éjszaka is volt egy viharos lökés, négy óra környékén. Egyébként a déli városrészben vannak utcák, ahol már elég ennyi ahhoz, hogy a közvilágítás elszálljon. Reggel ismét sötét volt a Rumi Külső úton, az Akácfa utcában, a Komárom utcában, pedig ez nem egy olyan nagy szél, hogy ilyesmi bekövetkezzen miatta” – árulta el.

Szél borította fel a MAN teherautó pótkocsiját
Tánczos Mihály

Azt mondja, általában a legnagyobb széllökések 90 és 100 km/h között vannak, igen ritka, hogy esetleg 100 felettit mérnek Szombathelyen. Ez inkább a megye északi részére jellemző, Csepreg és Bük környékén előfordulhat, a Sopron felől befúvó szél miatt. De általában inkább a Bakony előtere, így Pápa, Veszprém, illetve a Magas-Bakonyban Kab-hegy és a Balaton-part, ahol rendkívül magas az ilyen szélviharos esetek száma. Most is 109 km/h-t mért a balatoni állomás, a soproni Kurucdomb állomás 110-et, Budapesten a János-hegyen pedig 124 km/h volt.

„Eleve a magasban, ugye a hegyekben általában magasabb a szélerő, mivel nincs árnyékoló tényező. Például a Kab-hegyen lévő állomásunknál sincs semmi, ami lelassítsa a szelet, ezért a magasban az áramlatok általában erősebbek. Nálunk a Kőszegi-hegység és a Keleti-Alpok szokott árnyékolni. De északi irányból nem, így ezért jellemzőek nálunk ezek a 80-90 km/h-ás lökések. Tavaly is azt hiszem ilyesmi volt a legnagyobb lökés, de az zivatarban” – mondta.

Megbontotta a szél a tízemeletes lemezborítását
Vas MKI Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség

A másik része ezeknek az erős szeleknek a nyári időszakban van, amikor egy-egy heves zivatart kísérnek erős, orkánközeli 90-100 km/h-s lökések. Tehát az erős téli hidegfrontokat és a nyári, általában szintén hidegfronthoz kötött, igencsak aktív zivatarokat kísérnek ilyen heves kifutó szelek. Azt mondja, a viharos, szélviharos napok átlagos száma 40 körül mozog itt Szombathelyen, ez pedig nem éppen egy csekély szám.

„A 80-90 közötti szinte minden évben előfordul, ezek nem feltétlenül okoznak károkat. Nyilván letör ágakat, kidönt kisebb fákat, akár régi vagy rosszul megépített kéményeket, tetőcserepeket is lesodor. De ez mind azért, mert régebbiek vagy elavultak. De ha például esővel vagy tapadós, nedves hóval jön, aminek van súlya, akkor sokkal nagyobb károkat okozhat, még az erdőkben is. Amikor nincs csapadék a szél mellett, akkor az erdők védettebbek, mert ugye sűrűn állnak a fák. Nyáron a lombos fákat könnyebben kidönt, mert bele tud kapaszkodni a szél a lombokba és ha még jön hozzá zivatar is, akkor felázik a talaj és ki is dőlnek a fák” – árulta el.

Egyébként Szombathelyen már nagyon régóta van állomás, de szerencsére egyre többet telepítenek a környéken is. Káldon van már egy ideje, Nicken, Górban, Vasváron, illetve ott van a hegyhátsáli adótorony is, melyen több szélmérőt is telepítettek, így egyre könnyebb adatokat gyűjteni a vasi időjárásról.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Időjárás