A Vas megyei közgyűlés minden intézménye állami tulajdonba kerül

Kiüresedik a megyei önkormányzat, alig marad feladatuk. Költségvetésük is drasztikusan csökken.

Állami tulajdonba kerül a Szombathelyi Képtár, a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ, a Vas Megyei Múzeumok hálózata, a Vas Megyei Levéltár, az Ungaresca Néptáncegyüttes, több mint harminc szociális intézmény és idősek otthona, több középiskola, a Büki Gyógyfürdő Zrt, a Vas Megyei Temetkezési Vállalat, valamint két nagy értékű Balaton-parti ingatlan is - közölte a közgyűlés keddi ülése után Kovács Ferenc a közgyűlés elnöke.

A szerződés értelmében a megyei közgyűlés kéri a Büki Gyógyfürdő Zrt-ben korábban meglévő tulajdonrésze után az üzemeltetési jogokat, illetve a Vas Megyei Temetkezési Vállalat üzemeltetési, vagyonkezelési jogait - fűzte hozzá. A megyénél marad a Savaria Szimfonikus Zenekar, a Vas Megyei Sportigazgatóság, a területfejlesztés és területrendezés, a vidékfejlesztés, a hulladékkezelés és környezetvédelem, az idegenforgalom és turisztika, a külügyi kapcsolatok és a határon túli magyarokkal történő kapcsolattartás.

A Mesebolt Bábszínházat átadják Szombathely önkormányzatának, illetve a Celldömölki Kemenesaljai Egyesített Kórház betagozódik a Vas Megyei Markusovszky Kórház szervezetébe. Egyelőre nem történt a Markusovszky kórház átadás-átvételéről.

Az LMP Vas Megyei Szervezetének közleménye

A december 27-én rendkívüli ülést tartó Vas Megyei Közgyűlés tárgyalta a jövő évi költségvetési koncepciót. A két oldalas, semmitmondó előterjesztésben még a cím is rossz.

Miután a rendkívüli közgyűlésen a Fideszesekből álló Polgári Együttműködés Frakció megszavazta a szinte teljes intézményrendszerének államosítását, a megyei önkormányzat jövő évi költségvetési koncepciójáról is döntöttek.

Az előterjesztés szerint 2012-ben a megyék már nem részesednek illetékbevételekből, így az önkormányzat működésének feltételeit csak az állami támogatás képezi (215 millió forint), illetve a lakástámogatási alap terhére nyújtott kamatmentes kölcsön részletbefizetései (4 millió forint). A várható bevétel kb. 20-25 millió forinttal marad el a megyei közgyűlés és a hivatal fenntartásából adódó személyi és dologi kiadások költségeitől. Ebből látszik, hogy még a hivatal működése sem biztosított. A költségeket tovább növeli az a három intézmény (Savaria Szimfonikus Zenekar, Mesebolt Bábszínház, Sportigazgatóság), amely a megyénél maradhat.

Ha azonban az elfogadott határozat szerint a Bábszínházat és a Szimfonikus Zenekart a megye átadja Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának, akkor a megyei önkormányzat végleg kiüresedik. A jövő évi költségvetési koncepcióból egy vegetáló, funkció nélküli megyei rendszer körvonalai rajzolódnak ki. A két oldalas dokumentum komolyságát egyébként jól mutatja, hogy a címében 2012 helyett még mindig az idei év szerepel.

Szombathely 2011. december 27.

LMP Vas Megyei Szervezete

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet