Remek időzítés: Vas megyében pont most építik le a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását

És még az is lehet, hogy az egész országban ez történik.

A Főkefe Kft. kőszegi üzemében több alkalmazottnak is csökkentették a munkaidejét és ezzel együtt a fizetését – értesült lapunk.

Mind a 7, mind a 6 órás munkaidőket 4 órásra csökkentették, és mivel már korábban is voltak részmunkaidősök, most egységesen heti 20 órában foglalkoztatnak mindenkit az üzemben. Az említett óraszámot négy nap alatt dolgozzák le.

A módosított munkaszerződéseket a múlt hónap végén mutatták meg az alkalmazottaknak, akik – más lehetőségük nem nagyon volt – alá is írták azokat.

Lapunk információi szerint a mostani szerződésmódosítás mintegy 8 alkalmazottat érint Kőszegen, így első hallásra mindez marginális ügynek tűnik.

De másodikra már talán nem annyira.

A 100 százalékosan állami tulajdonban lévő Főkefe Kft. szinte kizárólag megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztat, nem is keveset. A cég honlapja szerint a 140 telephelyen mintegy 10 ezer ember dolgozik a Főkefének országszerte , jellemzően olyanok,

akik fokozottan ki vannak szolgáltatva a munkaerőpiacnak, és nem egykönnyen találnak más állást.

Az állami tulajdonú Főkefe 10 ezer embert foglalkoztat országszerte
Fokefe.hu

Ők azok, akiknek, ha azt mondják, hogy a jövőben csak 4 órában tudják őket foglalkoztatni, akkor nem megvonják a vállukat és keresnek másik munkahelyet, hanem

komoly gondban vannak.

Főleg, amikor 20 százalék felett jár az infláció.

El sem tudjuk képzelni, hogy mi lehet az a nagyon fontos indok, ami Kőszegen az egységesen csökkentett munkaidő mellett szól.

Elképzelhető, hogy az állami takarékoskodás áll a háttérben, ugyanakkor meglehetősen embertelen lenne a megváltozott munkaképességűeken spórolni, miután az állam egy évtizedig számolatlanul szórta a milliárdokat feleslegesebbnél feleslegesebb dolgokra.

Az ugyanakkor az Opten adataiból látható, hogy a Főkefének pénzügyi szempontból nem igazán sikerültek az utóbbi évek: mind 2020, mind 2021 ráfizetéses volt, az utóbbiban már félmilliárdos adózás előtti veszteséget könyvelhettek el. Nem tudni, hogy ez szerepet játszott-e a szerződések módosításában.

És még az is lehet, hogy a baj ennél sokkal nagyobb, merthogy időközben azt hallottuk, hogy

a Főkefe szombathelyi - a kőszeginél jóval nagyobb - telephelyén is módosítottak szerződéseket, csökkentették a munkaidőt.

(A csökkentett munkaidő nemcsak a fizetés miatt, hanem a majdani nyugdíj kiszámításánál is gondot jelent.)

És az sincs kizárva, hogy az egész országban ez történt.

Az erre vonatkozó kérdéseinket tíz nappal ezelőtt elküldtük a Főkefe Kft.-nek , többek között afelől is érdeklődtünk, hogy a vezető beosztásban lévők munkaidejét is csökkentették-e.

A cég először azt írta, hogy

„Társaságunk belső egyeztetést folytat annak érdekében, hogy pontos információval tudjunk szolgálni a feltett kérdéseivel kapcsolatosan.”

Ezt követően több levélváltásunk is volt a Főkefével, a cég türelmet kért és későbbre ígérte a választ. Amennyiben ez megtörténik, természetesen frissítjük az írásunkat.

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet