Remek időzítés: Vas megyében pont most építik le a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását

És még az is lehet, hogy az egész országban ez történik.

A Főkefe Kft. kőszegi üzemében több alkalmazottnak is csökkentették a munkaidejét és ezzel együtt a fizetését – értesült lapunk.

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

Mind a 7, mind a 6 órás munkaidőket 4 órásra csökkentették, és mivel már korábban is voltak részmunkaidősök, most egységesen heti 20 órában foglalkoztatnak mindenkit az üzemben. Az említett óraszámot négy nap alatt dolgozzák le.

A módosított munkaszerződéseket a múlt hónap végén mutatták meg az alkalmazottaknak, akik – más lehetőségük nem nagyon volt – alá is írták azokat.

Lapunk információi szerint a mostani szerződésmódosítás mintegy 8 alkalmazottat érint Kőszegen, így első hallásra mindez marginális ügynek tűnik.

De másodikra már talán nem annyira.

A 100 százalékosan állami tulajdonban lévő Főkefe Kft. szinte kizárólag megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztat, nem is keveset. A cég honlapja szerint a 140 telephelyen mintegy 10 ezer ember dolgozik a Főkefének országszerte, jellemzően olyanok,

akik fokozottan ki vannak szolgáltatva a munkaerőpiacnak, és nem egykönnyen találnak más állást.

Az állami tulajdonú Főkefe 10 ezer embert foglalkoztat országszerte
Fokefe.hu

Ők azok, akiknek, ha azt mondják, hogy a jövőben csak 4 órában tudják őket foglalkoztatni, akkor nem megvonják a vállukat és keresnek másik munkahelyet, hanem

komoly gondban vannak.

Főleg, amikor 20 százalék felett jár az infláció.

El sem tudjuk képzelni, hogy mi lehet az a nagyon fontos indok, ami Kőszegen az egységesen csökkentett munkaidő mellett szól.

Elképzelhető, hogy az állami takarékoskodás áll a háttérben, ugyanakkor meglehetősen embertelen lenne a megváltozott munkaképességűeken spórolni, miután az állam egy évtizedig számolatlanul szórta a milliárdokat feleslegesebbnél feleslegesebb dolgokra.

Az ugyanakkor az Opten adataiból látható, hogy a Főkefének pénzügyi szempontból nem igazán sikerültek az utóbbi évek: mind 2020, mind 2021 ráfizetéses volt, az utóbbiban már félmilliárdos adózás előtti veszteséget könyvelhettek el. Nem tudni, hogy ez szerepet játszott-e a szerződések módosításában.

És még az is lehet, hogy a baj ennél sokkal nagyobb, merthogy időközben azt hallottuk, hogy

a Főkefe szombathelyi - a kőszeginél jóval nagyobb - telephelyén is módosítottak szerződéseket, csökkentették a munkaidőt.

(A csökkentett munkaidő nemcsak a fizetés miatt, hanem a majdani nyugdíj kiszámításánál is gondot jelent.)

És az sincs kizárva, hogy az egész országban ez történt.

Az erre vonatkozó kérdéseinket tíz nappal ezelőtt elküldtük a Főkefe Kft.-nek, többek között afelől is érdeklődtünk, hogy a vezető beosztásban lévők munkaidejét is csökkentették-e.

A cég először azt írta, hogy

„Társaságunk belső egyeztetést folytat annak érdekében, hogy pontos információval tudjunk szolgálni a feltett kérdéseivel kapcsolatosan.”

Ezt követően több levélváltásunk is volt a Főkefével, a cég türelmet kért és későbbre ígérte a választ. Amennyiben ez megtörténik, természetesen frissítjük az írásunkat.

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet