A Vas megyei álláskeresők elvesznek a bőség zavarában

Kilátogattunk a Vas megyei karrierhétre, munkáltatókkal és munkavállalókkal beszélgettünk.

Ezen a héten, szeptember 11-től 13-ig rendezték meg Szombathelyen az Aréna Savariában a karrierhetet, amire a pályaválasztás előtt álló diákokat és szüleiket, pályakezdő fiatalokat, álláskeresőket, vagy épp állásváltoztatókat vártak a szervezők.

A programsorozat egy női karriernappal indult, amiről kolléganőnk hétfőn tudósított .

Kedden, szerdán a pályaválasztás előtt álló diákoknak és szüleiknek adtak hasznos tanácsokat az előadók mind a szülő-gyermek kommunikációval, mind pedig a különböző szakmákkal kapcsolatban.

Állásbörze az Arénában
A képre kattintva megtekintheti galériánkat
Kovács Dávid

Csütörtökön ismét kilátogattunk az eseményre, ahol közel 40 cég szállt versenybe a munkaerőpiacon. A különböző prospektusok mellett számtalan csalogató játékkal, érdekességgel készültek az álláskínálók. Volt ott sakk, üvegfestés, itt a piros, hol a piros stb. Minden cég bevetette sajátos "mézesmadzagát". Ki lehetett próbálni különböző szakmunkákat. Tényleg olyan volt egy kicsit, mint a piacon, ahol a zöldséget áruló nénik egymás mellett azon versengenek, kinek van nagyobb és szebb paprikája.

Állásbörze az Arénában
A képre kattintva megtekintheti galériánkat
Kovács Dávid

Az álláskeresők láthatóan élvezték mindezt. Sorban álltak a standoknál, hogy éljenek a cégek által kínált programokkal, kóstolókkal, és ha tetszett nekik, akkor talán még tovább is érdeklődtek.

A munkaadókat kérdeztük nyitott állásokról, továbbá arról, mivel próbálják elérni, hogy őket válasszák. Volt cég, amely 50 állásajánlattal érkezett. Az egyik multinacionális vállalat munkatársa elmondta, hogy nehéz helyzetben vannak a munkáltatók. Szerinte az a gond a mai álláskeresőkkel, hogy a bőség zavarában nem tudják mihez kezdjenek. Itt is dolgoznak egy kicsit, ott is dolgoznak kicsit, nem horgonyoznak le, mert tisztában vannak a munkáltatói piac - talán kis túlzással élve - végeláthatatlan lehetőségeivel.

Állásbörze az Arénában
A képre kattintva megtekintheti galériánkat
Kovács Dávid

A rendezvényhelyszínen megjelenő álláskeresők a szakmunkástól egészen a vezetői pozícióig, a gazdától a mérnöki beosztásig mindenféle munkalehetőséggel találkozhattak.

Voltak céltalan látogatók, akik tulajdonképpen csak megnézték Vas megye nyitott állásainak kínálatát. Volt, aki komoly szándékkal érkezett: ő most meg fogja találni a következő megélhetési forrást, mert már két hónapja csak "van" a világban és azért "nem mindegy" neki. Kérdésemre, hogy milyen szempont alapján választja ki a neki tetsző céget és területet, azt válaszolta: megnézi, hogy adott cég mivel foglalkozik, mit kínál, de a legfontosabb kérdés természetesen a fizetés.

Állásbörze az Arénában
A képre kattintva megtekintheti galériánkat
Kovács Dávid

Több vállalati vezetővel, HR szakemberrel beszéltünk, akik a fizetés kérdést inkább kerülték. Azt mondták, ha komolyabbra fordul az érdeklődés, akkor tárgyalnak tovább a pályázóval. Így ezt nem teszik nyilvánossá.

Néhány cég élt azzal a lehetőséggel, hogy magát színpadon is prezentálja: miért jó náluk dolgozni, miért kell őket választani? Programok, juttatások, lehetőségek sorát mutatták be, oly módon, hogy nem is értettem, miért küzdenek adott szervezetek létszámhiánnyal, ha ilyen jó náluk a munka.

Állásbörze az Arénában
A képre kattintva megtekintheti galériánkat
Kovács Dávid

A Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztálya adatai alapján, a regisztrált álláskeresők száma Vas megyében 2018 júliusában 4217 fő volt. A munkát keresők részére július hónapban 3974 üres állás állt rendelkezésre, amelyből a hónap végén 2174 maradt betöltetlen. (Az augusztusi adatokat jövő héten teszik közzé. - A Szerk.)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet