Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Újra kell tervezni a csapadékvíz-rendszereket a klímaváltozás miatt

Nem csak a trópusi esők miatt avult el a rendszer, sokkal több lett a lebetonozott, leaszfaltozott terület, ami nem vezeti el a vizet.

Egyre gyakoribbak a trópusi esők, nem ezekre tervezték 50-55 éve a panelházakat – írtuk pár napja. Egyre gyakoribbak a trópusi esők, nem ezekre tervezték 50-55 éve a panelházakat 2020. August 22. 07:41 A cikk azért született, mert egyes panelházak pincéit rendszeresen elönti a víz és a lakók panaszkodnak és kritizálják a szolgáltatócégeket, a társasházakat, a lakásszövetkezeteket.

Garai Antal Atom

Az egyik lakásszövetkezet elnökségi tagja válaszolt cikkünkben, aki elmondta, az utóbbi évek trópusi jellegű esőiben pár óra alatt havi, kéthavi csapadékmennyiség esik. Ezzel pedig nem bírnak el a kontinentális éghajlatra tervezett csapadékvíz-elvezető rendszerek.

Cikkünkhöz Egyre gyakoribbak a trópusi esők, nem ezekre tervezték 50-55 éve a panelházakat 2020. August 22. 07:41 elég sok komment érkezett, volt, aki azt írta, hogy ezzel csak a felelősséget akarják áthárítani, volt, aki szerint csak normálisan ki kellene tisztítani a vezetékeket.

Garai Antal Atom

Közben aztán megszólalt a Magyar Víziközmű Szövetség is, a Vasivíz Zrt. Facebook-oldalán közzétett közleményükben ők is arról írnak, hogy a korábbi méretezés miatt nem tudja a rendszer elvezetni a megnövekedett mennyiségű esővizet.

De azt is írják, hogy

évről-évre egyre több a leaszfaltozott és lebetonozott terület a városokban, ezzel arányosan egyre kevesebb az a zöldterület, amely elnyelhetné a lezúduló csapadék egy részét.

Megjegyzik, hogy a meglévő rendszer vezetékeinek keresztmetszete a legtöbb helyen alkalmas arra, hogy levezesse a csapadékot, a gond azzal van, hogy a nagy mennyiségű víz rövid idő alatt esik le.

Garai Antal Atom

Mint írják, a Magyar Víziközmű Szövetség és a víziközmű szolgáltatók az elmúlt években többször is jelezték, hogy probléma lehet a klímaváltozás következtében fellépő szélsőséges időjárási viszonyok miatt. Szerintük a megoldást a csapadék-elvezető rendszerek kapacitásának bővítése sem hozná meg, a csapadékvíz-elvezető műveket nem lehet a végtelenségig bővíteni, mivel ez gazdasági szempontból finanszírozhatatlan.

Hozzáteszik,

A megoldás a korszerű, integrált csapadékvíz gazdálkodás lehetne, lokális víz visszatartással, korszerű tározási módszerek alkalmazásával, amelynek megvalósítása – az anyagiakon kívül – szemléletváltást, odafigyelést és egy egészen más, rendszerszintű együttműködést igényelne.

Arra is emlékeztetnek, hogy a felelősség közös, a megoldás viszont az önkormányzatok, mint közműtulajdonosok, az üzemeltetők és a lakosság, mint közműfelhasználók kezében van.

A teljes közlemény itt olvasható:

Klímaváltozás: hová folyhat a hirtelen sok csapadék? Az utóbbi néhány évben a csapadék intenzitása jelentősen megnőtt,...

Közzétette: VASIVÍZ ZRt. – 2020. augusztus 27., csütörtök

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra