Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Megépül a vát-porpáci repülőtér?

A Fidesz és a debreceniek szerint igen, a miniszter szerint talán. Fellegi Tamás azt mondja, még nincs végleges helyszín.

Pénteken írtuk Szombaton eldől, lesz-e repterünk 2011. June 24. 17:18 , hogy a kínai miniszterelnök személyes kérésére került a tárgyalási csomagba a Vát és Porpác mellé tervezett repülőtér. A szombati magyar-kínai kormányfői tárgyalásokról csak annyi jelent meg a sajtóban, hogy többek között megállapodást kötöttek kereskedelmi repülőterekről és logisztikai bázis létrehozásáról.

A Fidesz szerint igen…

A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak küldött, a részletek iránt érdeklődő levelünkre még nem érkezett válasz, de a fidesz.hu oldalon megjelent írás valószínűsíti, hogy a bázis helyszíne Szombathely mellett lesz.

A cikk szerint Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter azt mondta, a helyszínről még nincs végleges döntés, de az elmúlt napokban többször szóba került a Vas megyei helyszín.

Barta Balázs, a reptér előkészítését végző Sia-Port Kft. ügyvezetője a tárgyalások előtt nem kívánt nyilatkozni, ma délelőtti telefonhívásunkra azt mondta, nincsenek részletes információi.

A debreceniek szerint is…

A debreceni székhelyű civishir.hu ugyanakkor szinte biztosra veszi , hogy Vát és Porpác mellett épül meg a repülőtér. Idézik Cseri Józsefet, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökét, aki januárban úgy fogalmazott, hogy a kínaiak egyértelműen kinyilvánították, számukra a vát-porpáci terület az értékes, itt szeretnének építkezni.

Az eredeti tervekben egy 600 hektáros teherszállító repülőtér, szervizbázis és ipari park szerepelt, amely az első körben 300, majd kétezer munkahelyet teremt a környéken. A repülőtér kifutópályája négy km hosszú, 60 méter széles lenne, a reptérhez logisztikai és közlekedési központ épülne, amely a kínai kereskedelem közép-európai bázisának szerepét tölthetné be.

A mintegy 100 milliárdos beruházás megvalósulása esetén évi 170 ezer tonna áru és 250 ezer utas érkezhet a repülőtérre.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Szombaton eldől, lesz-e repterünk

Újra terítéken a Vát-Porpác reptér ügye, ám ezúttal Kína miniszterelnöke vette fel a történet fonalát. A 100 milliárd forintos beruházás fölött szombaton kimondhatják az Áment.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra