Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Újabb sikertörténet a Szombathelyi Állatkórházban: Ő Lujzi, a vesedialízisen átesett macska

Nem mindennapi procedúrán jártunk októberben a Szombathelyi Állatkórházban: egy Eisenstadtban élő pár 7 hónapos házimacskája, Lujzi komoly veseelégtelenséggel küzd, amire az elaltatás vagy a vesedialízis a megoldás. Utóbbit azonban nagyon kevés helyen végzik, de a Szombathelyi Állatkórház úttörőnek számít az országban. A házaspár Sopronba hordja kedvenceit állatorvoshoz, mióta kint élnek Ausztriában, onnan azonban tovább irányították őket Dr. Varjú Gáborhoz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Amikor besétáltunk a vizsgálóba, Lujzi már megkapta az altatóinjekciót, így bódultan ült a műtőasztalon, mellette pedig ott állt aggódó gazdája és egy szombathelyi barátja. Épp a dialízis menetét mondta nekik az állatorvos, közben pedig leborotválták a szőrt a macska lábáról. A gazdi szakirodalmat is kapott, hogyha a nagy stressz közepette elmondottakat mégse jegyezte volna meg, tudja, hogyan is kell majd ápolni a cicát. Megtudtuk azt is, hogy a feleség ápolónő, de éppen elutazott Bajára, így egyedül kellene gondoskodnia a macskáról. Ő viszont nem hiszi, hogy képes lenne rá, nagyon megviseli lelkileg ez az egész, ezért nagy valószínűséggel összepakol és Lujzi, valamint másik macskája, Pötyi társaságában felesége után megy majd.

A feleségem egy terminátor, majd rá vár ez. Neki jobban fog menni

– mondja megszeppenve.

Miután kitessékeltek minket a szobából, hogy hozzálássanak az 1 órás műtéthez, kicsit faggattuk a gazdit. Elmondta, hogy 10-11 napja mutatkoztak az első tünetek. Lujzi levert lett, játékossága is megcsappant és alig evett vagy ivott. 1-2 nap alatt jött ki rajta az egész, azóta próbálnak megoldást találni a helyzetre. Ahogy már korábban említettük, ha veseelégtelenséggel küzd egy állat és a gyógyszeres kezelés vagy esetleg sebészeti beavatkozás sem segít, két megoldás van: az altatás és a dialízis. Mivel azonban nemrég pusztult el egy macskájuk és rettentő nehezen viselték, érthető módon a dialízist választották. Az előző cicánál viszont a gazdinak is voltak egészségügyi problémái, ezért úgy gondolja, nem fordítottak kellő figyelmet kedvencükre és mivel nem szeretnék még egyszer átélni ezt a szörnyűséget, most mindent megtesznek Lujziért.

Békésen szunyókál Lujzi.
Nyugat.hu

Dr. Varjú Gábor tanulmányából egyébként az derül ki, hogy a vesedialízis egy elég széles körben elterjedt kezelési mód, de csak akkor érdemes elkezdeni, ha még belátható időn belül visszafordítható a veseelégtelenség. A beavatkozás célja, hogy mesterségesen fenntartsák az egyensúlyt addig, ameddig vissza nem tér a normál vesefunkció.

Ez egy meglehetősen munkaigényes eljárás. A műtét során beültettek egy csövet a macskába, ezen keresztül kell a dializáló folyadékot a hasüregébe juttatni. Egy ápoló pontosan megmutatta a gazdinak, hogy hogyan is kell majd otthon kezelni a cicát. Egy zsákban 2000 milliliter folyadék van, amiből alkalmanként körülbelül 80 millit kell beadagolnia. Ha ezt megtette és letelik a körülbelül 4 óra, a korábban beengedett folyadékot ki kell engedni, majd helyette újra fel kell tölteni folyadékkal a hasüreget, mivel nem lehet üres a hasa. Ezt Lujzi esetében naponta négyszer kell elvégezni, de a helyzet súlyosságától is függ, hogy milyen időközönként kell cserélni a folyadékot.

A beadás előtt testhőmérsékletűre kell felmelegíteni a folyadékot, ezzel ugyanis biztosítva van a hasi erek tágulása és a folyadékcsere hatékonysága is. Alapesetben a folyadék betöltése kevesebb, mint 5-10 percbe telik, de figyelni kell, hogy ne kerüljön túl nagy mennyiségű folyadék a hasüregbe, mivel légzési nehézséget is okozhat. A kisállatok számára egyébként az a legjobb eljárás, ha a beadás során gramm beosztású mérlegen tartjuk a zsákot.

Úton.
Nyugat.hu
Lábadozás.
Nyugat.hu

Szombathelyre csak egyszer kellett visszahozniuk Lujzit, otthon ápolták, hetente pedig kontrollra kellett járniuk Sopronba, ahol vért vettek és megvizsgálták, hogyan is haladt a dialízis. A gazdi figyelmét felhívták arra, hogy amíg ébredezik az altatásból, addig nem ehet és ihat, nehogy félrenyeljen. Csinos kis gallért és egy antibiotikumos injekciót is kapott. Végül pedig kihangsúlyozták az aggódó gazdinak, hogy hiába tűnik úgy, nem fájdalmas, hogy kilóg Lujziból a cső. Ezt egy tapadós gézzel rögzítették a törzsére, hogy ne fityegjen, és ne zavarja.

Varjú Gábortól megtudtuk, hogy a dialízis sikeres volt és múlt héten végre a csövet is kioperálhatták Lujziból. Megkerestük gazdáját is, aki készségesen beszámolt tapasztalatairól és helyzetjelentést adott:

Szóval Lujzika jól van. Ez a legfontosabb. Ez nem a mi érdemünk, hanem Dr. Varjú Gáboré és asszisztenseié. Na és persze Lujzié, aki úgy viselte, mintha a legtermészetesebb dolog lenne, hogy a veséden egy szonda van és azt ki is vezetik szintén a hasadon. Élni akart. Ennyi. 3 hétig volt bent a szonda és napi 4 alkalommal engedtük le a vesét és töltöttük fel dializáló folyadékkal. Pszichésen engem jobban megviselt, mint őt. 4 óránként jött a székre, hogy itt az idő, szolgák. Tulajdonképpen Lujzi és Pötyi szolgái vagyunk. Persze a 4 óránkénti automatikus megjelenéshez semmi köze sem volt a juti cica sticknek☺️. A lassú hízást pedig Pötyike segítette elő, mivel porszívó módjára mindent megevett és Lujzóka sem akart nagyon lemaradni. Kicsit válogatós azóta, de sebaj... Elpusztult Bögyesz Gyögyesz, a 3 éves macskeszunk, részben az én hibámból, mert a komoly nyavalyáim miatt nem tudtunk elég figyelmet szentelni rá. Mindent megpróbáltunk, amit csak lehetett. Muszáj volt. Sok időbe, fáradtságba, utánajárásba és nem kevés pénzbe került. De ha ez volt a módja, hogy megmentsük, akkor ez volt. Milyen rossz lenne, ha nem kéne nekik ugrabugrálni óránként, vagy ha nem keltenének fel éjjel 2-kor vagy éppen 5-kor...

Nyugat.hu
Nyugat.hu

Egy szerkesztőség fenntartása nagyon sok pénzbe kerül. Segítsd a Nyugat.hu munkáját, mert a függetlenségnek ára van! December 3-tól 20-ig tartó kampányunkban kétmillió forintot szeretnénk összegyűjteni. Ezt a pénzt elsősorban az újságírók bérére szánjuk, hogy a valóban fontos ügyekkel foglalkozhassanak. Itt támogathatsz és tudhatsz meg többet a kampányunkról.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

(X)

Hirdetés