Veszélyhelyzetet rendelt el, rendkívüli jogrendet hirdetett a kormány (frissítve)

Intézkedések sorát jelentette be Gulyás Gergely.

Rendkívüli jogrendet hirdetett, veszélyhelyzet elrendeléséről döntött szerdai ülésén a kormány - számolt be az Index . Ezt az operatív törzs sajtótájékoztatóján jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki azt mondta:

azok a döntések, amiket a kormány meghozott, bizonyos tekintetben példátlanok a rendszerváltás óta eltelt harminc év történetében.

A veszélyhelyzet keretében beutazási tilalmat rendeltek el Olaszországból, Dél-Koreából, Iránból és Kínából , senki nem léphet be ezekből az országokból, csak a magyar állampolgárok, de esetükben hatósági karantént rendelnek el. Ez azt jelenti, hogy az ezekből az országokból hazatérő magyar állampolgárok a lakóhelyükről két hétig nem léphetnek ki - számolt be Gulyás szavairól a 24.hu

A vonatokat, buszokat, repülőket ezekből az országból leállítják, csak magyar állampolgárok juthatnak be ezekből az országból. A szlovén-osztrák határon határellenőrzést fognak bevezetni. Az intézkedést a belügyminisztérium hajtja végre. A rendelet azonnali hatállyal életbe lép és legkésőbb ma éjfélre visszaállítják a határellenőrzést az összes szlovén és osztrák átkelőhelyen.

Másik fontos intézkedés, hogy intézménylátogatási tilalmat vezetnek be, az egyetemi oktatás csak távoktatás formájában történhet . Ugyanakkor, mivel gyermekeknél nem jellemző a betegség, ezért iskolák bezárása még nem indokolt , ez a teljes tanév eredménytelenségét eredményezné. Gulyás elmondta, hogy az iskolai bezárás akkor fog megtörténni, ha fertőzéseket tapasztalnak az iskolákban, mindegy, hogy az gyermeket érint, vagy gyermektől származik. Az is elhangzott, hogy az iskolák bezárásával kapcsolatban az orvosszakmai véleményre és az operatív törzs véleményére fognak hallgatni. A Határtalanul! tanulmányi kirándulási programot felfüggesztik, a külföldi osztálykirándulásokat megtiltják, a diákok nyári kéthetes nyelvtanulásának bevezetését egy évvel elhalasztják - ismertette a döntéseket a tárcavezető.

Mint kiderült, hogy a 100 főnél nagyobb beltéri, 500 főnél nagyobb kültéri esemény megrendezése tilos szerda éjféltől. Ez azt jelenti, hogy zárva lesznek ma éjféltől a színházak és mozik is. A helyzetben lejáró személyi okmányok megújítása nem szükséges . Mint mondta, nem látni, meddig kell fenntartani ezeket az intézkedéseket, hónapokról lehet beszélni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek