Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem találtunk fideszes szavazót Veszprémben

Sokakat kérdeztünk és sokan nem árulták el, kire szavaznak vasárnap. A fideszes kétharmadról vasárnap döntő városban készült helyszíni riportunk.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem érünk rá, orvoshoz megyünk, különben sem érdekel az egész – mondja egy középkorú férfi, feleségével sétál a veszprémi Egyetem utcában. Nem is várják meg a követező kérdésüket, megszaporázzák lépéseiket. Az Egyetem utcában, a Pannon Egyetem mellett dúl a plakátháború, de ez máshol is így van.

Ilyen a kétharmados kampány Veszprémben
Az egyetem előtt dúl a háború
Bonyhádi Zoltán
Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

Megállítótáblák támasztják a villanyoszlopokat, rajtuk a kampányplakátok. Az LMP vezet, ők a legszorgalmasabb plakátolók, és sokszor néz ránk a Jobbik jelöltje is. Fidesz-plakátot nem látunk, a függetlenként induló, de a baloldal által támogatott Kész Zoltán képe is kint. Ő viszont rosszabbul járt, plakátjai megrongálva, leszakítva, összefirkálva, van, amit a fűben találunk meg széttépve.

Vasárnap időközi országgyűlési képviselő-választás lesz Veszprémben, a megye 1-es számú választókerületében. Tavaly áprilisban itt Navracsics Tibor nyert itt 47,15 százalékkal, ami 22 194 szavazatot jelent. Második helyen a baloldal jelöltje, Pál Béla végzett (27,64 százalék, 13 009 szavazat), a harmadikra a jobbikos Forgóné Kelemen Judit Andrea futott be (16,48 százalék, 7 759 szavazat). Közben aztán Navracsics Tibort uniós biztosnak választották meg, így megürült a mandátum, és ezért lesz most az időközi választás.

Sok a fiatal, hiába, az egyetem előtt vagyunk, kérdezősködünk, többen is elsietnek mellettünk, sokan nem veszprémi lakosok, így nem érdekli őket különösebben a vasárnapi választás. A kollégiummal szemben, a nagy hirdetőoszlopokat is elfoglalta a kampány, itt nagyobb plakátok vannak, és megjelenik a Fidesz jelöltje is.

Ilyen a kétharmados kampány Veszprémben
Szorgalmasak az aktivisták
Bonyhádi Zoltán

Inkább a belváros felé indulunk, a megyeháza előtt is megállítótáblák, de a kicsit arrébb lévő cukrászda kirakatában lévő sütemények jobban vonzzák a tekintetet. A Kossuth utca elejéről nézve szép ívben kanyarodnak a választási plakátok, olyan az egész, mint egy kerítés. Hétköznap délelőtt van, de itt mindig sokan vannak.

Ilyen a kétharmados kampány Veszprémben
Vannak üres plakáthelyek is
Bonyhádi Zoltán

Fiatal srácot állítunk meg, nem is nagyon érti, mit akarunk, azt mondja, nem érdekli a politika, és megy is tovább. Újabb srác, kiderül, ő nem veszprémi, az egyik közeli faluból jön, elmenne szavazni vasárnap, de épp elutaznak. Hogy kire szavazna, azt nem árulja el. A Bástya áruház előtti tér olyan, mint egy kampánygyűlés helyszíne, itt is az LMP-s és jobbikos jelölt plakátjai uralják a képet, és itt is viszi a szél Kész Zoltán tépett plakátját. De egy másik plakáton rúzsnyomnak látszó festék borítja a jelölt arcképét, valaki puszilkodni akart vele.

A vasárnapi választásnak nagy a tétje, ha itt most veszít a Fidesz, akkor oda a kétharmada az országgyűlésben, vagyis a kétharmados törvények módosításához szükség lesz ellenzéki szavazatokra is. Áprilisban a tapolcai székhelyű, Veszprém megye 3. választókerületben lesz újabb időközi választás, ott is megdőlhet a kétharmad, de ha most Veszprém ellenzéki jelölt győz, a tapolcai választásnak már nem lesz ilyen tétje.

Hiába szólítunk meg párokat, kisebb társaságokat, szó nélkül mennek tovább, pedig nem derékszíjat akarunk eladni, mint 20 méterrel korábban egy nő, és nem is zoknit, mint a tér egyik felén két alkalmi árus. Egyedül sétáló emberekre vadászunk, egy idősebb nő személyében sikerrel.

Ilyen a kétharmados kampány Veszprémben
Kossuth utca - Szép sorban
Bonyhádi Zoltán

Szívesen beszélget,ő is egy faluból érkezett, és igen, elmegy szavazni. Ki is mondja, hogy Kész Zoltánra szavaz, mert szimpatikusnak tartja, de azzal is tisztában van, hogy ha a Fidesz elveszíti ezt a választókerületet, akkor elveszíti az országgyűlési kétharmadát is. Senkinek sem lenne szabad szinte korlátlan hatalmat adni – teszi hozzá, jó munkát kíván és megy is tovább.

Ilyen a kétharmados kampány Veszprémben
A húszemeletes állja a rohamot
Bonyhádi Zoltán

Meglátjuk a legérdekesebb plakátot, az egyik független jelölt mesteremberként jellemzi magát, és mesterembereket szeretne az országgyűlésbe. Jobban körülnézünk, ő is elég jó helyen áll, ha a plakátok számát nézzük.

Ilyen a kétharmados kampány Veszprémben
Nagy a választék
Bonyhádi Zoltán

A sikeren elbuzdulva hatvanas, szigorú tekintetű férfit állítunk meg. Érdeklődve hallgatja kérdéseinket, igen, elmegy szavazni, soha nem hagyott ki egyetlen alkalmat sem. Készséges, kifejti, fontosnak tartja, hogy az ember éljen a jogaival. De amikor megkérdezzük, kire szavaz majd, bezárkózik. Ez a magánügyem – mondja, mi pedig tiszteletben tartjuk ezt.

12 jelölt indul a vasárnapi időközi választáson. Ami érdekes, hogy a baloldal és a Jobbik is lecserélte április jelöltjét. A Fidesz Némedi Lajos Istvánt, a város jelenlegi alpolgármesterét indítja. A Jobbik ismét egy hölgyet jelölt, dr. Varga-Dramm Andreát, a baloldal pedig a függetlenként induló Kész Zoltánt támogatja.

Van indulója az LMP-nek, a Munkáspártnak, a Haza Nem Eladó Pártnak, az Aqua Pártnak. Van még további négy független jelölt, az Összefogás Párt pedig Szepessy Zsolt pártelnököt indítja. Szepessy ellen a múlt héten indult nyomozás, a gyanú szerint ukránoknak pénzért kínált magyar állampolgárságot. Szepessy szerint visszaéltek a nevével, ő ártatlan.

A Lovassy gimnázium felé indulunk, és itt, egy kevésbé forgalmas helyen Kész Zoltán óriásplakátjával találkozunk, és nincs is megrongálva. Jól eldugták – egyezünk meg a kollégával, más plakátot itt nem látunk. Egy jó hetvenes nő szólít meg, kérdezi, hogy újságírók vagyunk-e. Csodálkozunk, aztán kérdezünk. Igen, elmegy és a baloldalra fog szavazni. Neki mindegy, hogy ki a képviselő, csak baloldali legyen. Mert a Fidesz nem foglalkozik a kisemberekkel, csak saját magával – folytatja.

Ilyen a kétharmados kampány Veszprémben
Óriásplakát, eldugva
Bonyhádi Zoltán

Elmeséli, hogy egy ismerősét, egy csípőficammal élő, két gyereket egyedül nevelő nőt elbocsátották a munkahelyéről, és jelenleg 39 ezer forintból élnek hárman. Műtétre lenne szüksége, de nagyon hosszú a várólista előtte, és most nem tudja, mi lesz, ha elfogy a kis megtakarított pénze.

Ilyen a kétharmados kampány Veszprémben
Nincs alkalmatlan hely
Bonyhádi Zoltán

Arról is mesél, hogy a veje gázszerelő, rengeteget dolgozik, saját vállalkozása van, de nyomába sem ér a felcsúti polgármesternek. Mondtam is neki, hogy élhetetlen egy alak – mosolyog a nő hamiskásan, aztán megy is, várja otthon a férje.

Az Index a múlt héten hozta nyilvánosságra egy, addig titkos, két héttel korábban készített közvéleménykutatás eredményét. A reprezentatív mérés szerint szoros a verseny, a Fidesz jelöltje 43 százalékon áll, Kész Zoltán csak 6 százalékponttal marad el tőle, ami azért is érdekes, mert a mérésnek 4 százalékos a hibahatára. A Jobbik most csak 11 százalékra számíthat, az LMP pedig 4 százalékra. A választókerület egyébként jobbos körzetnek számít, most viszont Veszprémben a baloldal által támogatott jelölt vezet, a fideszes Némedi Lajos Istvánt a körzethez tartozó falvak húzzák fel.

Kiérünk az Óváros térre, itt nyoma sincs a kampánynak, hiába, ez már műemléki terület. Itt van a városháza, itt dolgozik alpolgármesterként a Fidesz jelöltje, Némedi Lajos István. Itt is próbálkozunk kérdezősködni, vannak is néhányan, akik azt mondják, mindenképpen elmennek szavazni, de senki sem árulja el, kire. Gyanítjuk, köztük vannak a Fidesz támogatói, de ezt nem kötik az orrunkra.

Ilyen a kétharmados kampány Veszprémben
Letámasztva az Óváros tér szélén
Bonyhádi Zoltán

Felsétálunk a várba, már csak azért is, hogy az onnan nyíló panoráma kedvéért is, ha már itt vagyunk, nem szabad ezt kihagyni. Itt sincs kampány, viszonylag kevesen sétálnak a macskaköves utcán, turistáknak tűnnek, külföldiek is vannak köztük. Felesleges itt kérdezősködni.

Ilyen a kétharmados kampány Veszprémben
Szépen elférnek egymás mellett
Bonyhádi Zoltán

A székesegyház mellett Szent István és Gizella királyné szobra – a város többi köztéri szobrához hasonlóan – vastag fóliába van burkolva, arra gondolunk, így legalább el vannak szigetelve az arrébb zajló kampánytól. A panoráma most is csodálatos, itt nyoma sincs annak, hogy vasárnap Veszprémre figyel majd az ország.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

A kamupártok bejelentkeztek a veszprémi időközi választásra is?

26 képviselőjelölt kérte a regisztrációját ma délután négy óráig, tegnap még csak kilencen voltak.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés