2x2 sávosra bővítik a veszprémi elkerülőt, ez csökkentheti a balatoni dugókat

A fejlesztés meggyorsítja a forgalmat a 8-as főúton is.

A 8-as főút Veszprém megyében hosszú szakaszon négysávos már, a nagyforgalmú veszprémi körgyűrű jó részén viszont csak 2x1 sáv található, ráadásul a városból kivezető utak kereszteződéseinél közlekedési lámpák szabályozzák a forgalmat.

Gyakoriak itt a dugók, hiszen egyrészt a 8-as halad erre, ami ebben a térségben sokkal nagyobb forgalmat bonyolít, mint Vas megyében. Másrészt Balatonfüred és Balatonalmádi felé is vezet innen út, nyáron sokan errefelé kerülnek a zsúfolt Balaton-parti utak helyett.

A budapesti és az almádi csomópontok közötti szakasz
Forrás: googlemaps.com

Jelenleg a körgyűrű a litéri (fűzfői) és a budapesti csomópont között jelenleg is négysávos, a budapesti csomópont és a balatonalmádi leágazás között viszont csak háromsávos. Az almádi és a füredi elágazás közötti egy km-en újra négysávos, ám azután az elkerülő nyugati végét jelentő csatári (körmendi) csomópontig közel hat kilométeren keresztül már csak kétsávos.

A füredi elágazó előtt, nyugati irányból
Forrás: googlemaps.com

A magyarépítők.hu viszont most azt írja , hogy már keresik a kivitelezőt a város elkerülőjének fejlesztéséhez, a projekt első üteme indulhat így el hamarosan. Az első ütem elkészültével 7,5 kilométeren teljes egészében 2x2 sávos lesz a megyeszékhelytől keletre fekvő litéri leágazás és a balatonfüredi csomópont között a 8-as út.

Forrás: NIF Zrt.

Ráadásul megszüntetik a közlekedési lámpákat is az elkerülőn, három hidat építenek a Budapesti útnál, az Almádi útnál, illetve a Füredi útnál, és hat szintbeli csomópontot is kialakítanak.

Ezzel jelentősen felgyorsul a 8-as főút forgalma, és a Balaton felé tartó közlekedés is Veszprémnél.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet