Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Menekültnek nézték a hazafelé sétáló barna bőrű férfit Vépnél - rendőrt hívtak rá

A magyar szitkozódásból hamar kiderült, hogy nem menekült vagy embercsempész.

Nem volt igazán jó napja annak a Vas megyei férfinak, aki olyan buszra szállt fel, amely nem ment az úticélja felé, hiába kérdezte ezt meg indulás előtt. A férfi így a szomszédos településen, Nemesbődön szállt le, majd gyalog indult hazafelé. Az M86-os autóút felüljárója előtt hirtelen rendőrautók állták el a gyalogos útját, esélye sem lett volna menekülni, bár hirtelen azt sem tudta, mi történik. Az elmondásokból azonban sikerült rekonstruálni, miért rohanták le a rendőrök a helyi férfit.

A hatóságokhoz ugyanis bejelentés érkezett arról, hogy egy migráns sétál az úton Nemesbőd közelében. A bejelentő valószínűleg arra alapozta a feltevését, hogy a férfinek barna bőre volt és nem öltönyben, nyakkendőben, hanem munkásruhában bandukolt. Táskája, batyuja nem volt, csupán egy lemerült telefon és egy kulcs nyomta a zsebét.

ecs2
TM/Nyugat.hu

A rajtaütés érthetően felzaklatta a férfit, akit ezután autóval elvittünk Vépig és szerencsére nem keveredtünk embercsempészés gyanújába annak ellenére sem, hogy a sofőr bőre is barnább volt a hazai átlagnál. Ne kerteljünk, egy Vas megyei cigány férfit nézett valaki migránsnak, de a gyanúba kevert illető már azzal is sokat tett az eset tisztázásáért, hogy folyékonyan szitkozódott magyarul.

ecs1
TM/Nyugat.hu

A rendőröknek pedig alapos okuk volt feltételezni, hogy egy délelőtt elszaladt embercsempész, vagy menekült bukkant fel Vép közelében. Órákkal korábban a 88-as főúton állítottak meg egy magyar rendszámú kisteherautót, amiben 10 hazánkban illegálisan tartózkodó menekült utazott.  A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása alapján a Vát külterületén igazoltatott férfiak azt állították magukról, hogy szír állampolgárok. Az intézkedés során azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni, ezért a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően vissza kísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Előző nap egy német rendszámú autót vezető osztrák embercsempész nő és szintén osztrák kísérője járt pórul, amikor a rendőrök elől menekülve a sofőr egy gyár parkolójába kanyarodott a járművével.

ecs8a
TM/Nyugat.hu

Az autóból három férfi elszaladt, őket a közelben elfogták. A szombathelyi rendőrök ugyanebben az időben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztálya Székesfehérvári Osztályának információi alapján egy olasz forgalmi rendszámú Mercedes személyautót ellenőriztek, amelyet egy szerb sofőr vezetett. A sofőr hat illegális migránst szállított gépjárművében, akik szír állampolgárnak mondták magukat.

ecs7a
TM/Nyugat.hu

A két osztrák állampolgárral, valamint a szerb sofőrrel szemben – őrizetbe vételük mellett – embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás indul.

Az elmúlt hónapok tapasztalata alapján a Dunántúlon elfogott embercsempészeket jellemzően 2-3 napon belül letöltendő szabadságvesztésre ítélik.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Sokkoló

Tovább az oldalra