Tudod, melyik a világ egyik legnépszerűbb szakmája? Mi most megmutatjuk közelről

Amikor te még alszol, ők már dolgoznak.

„Esőben, hóban, szélben, nagy melegben és ünnepnapokon is dolgozunk. Addig nem jár le a műszak, amíg a körzettel nem végeztünk” – kezdi Németh Lajos, a SZOVA Nonprofit Zrt. egyik sofőre, aki már reggel 5 órakor elkezdi a munkát a Jászai Mari utcai telephelyen.

Hajnali járat a kukásokkal
Mészáros D. Zsolt

Felveszi a kulcsait, a menetlevelet és a garázsmesterrel ellenőrzi az autók állapotát, hogy aztán 5:30-kor két kollégával kiegészülve elinduljon a mindennapos körútra. Hulladékot szállítani.

Mi pedig vele tartunk egy borongós hétfői reggelen.

„Szinte egész Európát bejártam” – meséli. „Kamiont és buszt is vezettem. Olykor hiányzik az az élet, de a család fontosabb, szeretnék minden nap velük lenni.”

Hajnali járat a kukásokkal
Mészáros D. Zsolt

Lajos Vasváron él, minden nap 3:30-kor ébred, három gyermek édesapja, s mint ez lenni szokott, a gyerekek érdeklődéssel hallgatják édesapjukat, mikor a munkájáról beszél. A legkisebb kiváltképp, ő az óvoda helyett inkább vele tartana reggelente.

Nekünk is szívesen mesél a tapasztalatairól.

Csak Szombathelyen 34 ezer háztartás hulladékelszállítását végzi a cég. A géppark és annak kezelői igyekeznek lépést tartani a modern élet kihívásaival.

Hajnali járat a kukásokkal
Mészáros D. Zsolt

Amikor te még alszol, ők már dolgoznak

Egy belvárosi körzetben kezdjük a begyűjtést. Parkoló autók az út mindkét oldalán; a korai indulók, a biciklis és gyalogos forgalom lassíthatják a haladást. Nem könnyű a hulladékgyűjtő edények közelébe jutni, egyáltalán lavírozni a hatalmas autóval. Lajos gyakorlata ilyenkor rengeteget számít.

Hajnali járat a kukásokkal
Mészáros D. Zsolt

Harmincas sebesség mellett a két kolléga hátul utazik. Esőben, hóban, szélben, nagy melegben és ünnepnapokon is, ahogy Lajos is mondja.

Iskola, óvoda, szűk utcák, üzletek, rengeteg lakóépület – mire elindul mindenki otthonról, a szemétszállítás már befejeződik.

Az autó is indulhat tovább.

Hajnali járat a kukásokkal
Mészáros D. Zsolt

„A gyerekeimnek szoktam mesélni, milyen kocsijaink vannak: Mercedes, Scania, Iveco, MAN. Ilyen márkákkal találkoznak az utakon egyébként is. De a kukásautó az más, mint egy kamion. Az nemcsak szállít, de dolgozik is belül. Sokan nem tudják, de a szemetet tömöríteni kell, mert sajnos rengeteg keletkezik nap mint nap. A kukásautó maga aprítja, vagy összenyomja, másként nem férne el a hulladék. A mostani autóink egyébként elég csendesen is végzik ezt a munkát, ma már nem kell arra ébredni, mint régebben, hogy megjöttek a kukások” – mosolyog.

Az út során rengeteg történet hangzik el – derűs és bosszantó egyaránt. A szemétszállítók megítéltsége kettős a városlakók részéről, de – mint kiderül – az esetek többségében inkább segítik a munkájukat, hiszen mindenki tiszta, rendezett környezetben kíván élni.

Hajnali járat a kukásokkal
Mészáros D. Zsolt

Lajos egyébként azt mondja, a SZOVA-nál családias a hangulat, jól kijön az összes kollégával, ahol tud, segít is nekik.

A műszak végeztével felkeressük Horváth Richárdot, a SZOVA Nonprofit Zrt. hulladékgazdálkodási igazgatóját. Napi kapcsolatban áll a fizikai dolgozókkal, így elsőkézből értesül a felmerülő problémákról. Emellett vezetőként a jogszabályi megfelelőség és a financiális lehetőségek folyamatos felülvizsgálata a feladata. Úgy gondolja, az egész világot sújtó gazdasági nehézségek ellenére a cég stabilan működik, és évek óta magas színvonalon végzi tevékenységét.

Hajnali járat a kukásokkal
Mészáros D. Zsolt

„A hulladékszállítás kulturált, gyors, megbízható elvégzése ma már alapvető elvárás. A megbízható munkavégzéshez rendelkezésünkre áll a megfelelő járműpark és a szakmailag képzett, gyakorlott alkalmazotti háttér is. Az biztos, hogy az egyik legfontosabb, de ezzel együtt nem túl hálás szakma a miénk. Nem győzzük megköszönni és elismerni kollégáinknak azt a munkát, amit elvégeznek egész évben.”

Ha esetleg eddig még nem tette volna meg, érdemes követni a SZOVA Nonprofit Zrt. Facebook-oldalát, ahol naponta friss híreket kaphat a várost érintő hulladékgazdálkodásról, út- és járdafelújításokról, a parkolási rendszerről, de a cég munkatársai rendszeresen hívják fel a figyelmet különböző posztokban a környezetvédelem fontosságára is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

(X)