Viszlát allergia, viszlát megfázás!

Mi a közös egy élvonalbeli futballistában, egy óvónőben es egy gyakorló édesanyában?

Semmi extrára nem kell gondolni: valamennyien rendszeres vendégei a Thököly utca 12.-ben működő Sószobának . Nem úri kedvtelésről van szó, pusztán arról, hogy mindannyian aggódnak gyermekeik es saját maguk egészségéért. Egy-két óra kellemes környezetben, vagy egy hét antibiotikum-kúra, mellékhatásokkal megspékelve? A válasz egyre többünknek egyértelmű...

Sóterápia. Manapság igazán divatos kifejezés, és ennek megfelelően egyre többen tudják, hogy milyen eljárásról van szó: segítséget nyújt az allergia elleni harcban, az asztmásoknak is könnyebbséget jelent, emellett enyhíti a légúti panaszokat és az ekcémát is. Káros mellékhatása nincsen. A Tüdőgyógyászok Országos Kollégiuma által ajánlott és ezáltal orvosilag is igazoltan hatékony módszert Szombathelyen, a már említett cím alatt lehet kipróbálni.

Sikerének titka egyedülálló technológiájában rejlik. A hagyományos inhalációs eljárásokban a sót vízben párologtatva inhalálják, így páratartalma 95 százaléknál is magasabb, emiatt a hatóanyag nem jut le a tüdő mélyére, a kishörgőkbe és a léghólyagocskákba, ahol a gyulladt és görcsös állapot van, és ahol a betegség gyógyítható. A szombathelyi Sószobában ezzel ellentétben normál szobahőmérsékleten és normál páratartalomban egy bizonyos, "AREC" nevű száraz eljárást alkalmaznak, mely két dolognak köszönheti hatékonyságát. Először is a terápia során ionizált sót, vagyis nátrium és klór ionokat használnak fel, ami megtöbbszörözi az eljárás hatásfokát. Másrészt a levegőbe befújt összes sószemcse 0,5 és 5 mikron közötti átmérővel rendelkezik, ezért sokkal koncentráltabb formában képesek eljutni a tüdő legmélyébe.

A kúra során a porlasztott sószemcsék rátapadnak a káros sejtekre, először dehidratálják, majd elpusztítják azokat. Ezt követően az elhalt sejtek, pollenek orrváladék formájában, vagy köhögés segítségével kiürülnek a szervezetből. És bár sokan attól félnek, hogy az ilyen helyiség a betegségek melegágya lehet, ez tévedés, ugyanis az ionizált só teljes mértékben fertőtleníti a szobát. Ezért szinte teljesen por, csíra és pollenmentes a szoba klímája.

Megfázás, nátha esetén elegendő egy-egy alkalom a sószobában, komolyabb betegségek esetén egy 10-20 alkalmas kúra javallott, melynek hatása akár egy éven át érezhető, a betegeknek csökkenhet a gyógyszerigényük, és sokkal jobban érzik magukat. A kezelések hatékonysága akkor szavatolt, ha két alkalom között nem telik el több, mint 48-72 óra.

Amennyiben volt fulladás vagy előfordult nehézlégzés, sípolás, akkor szükséges egy úgynevezett szoktatási periódus, ami annyit jelent, hogy az első alkalom 15, a második 30, a harmadik 45 percig tart – gyermekek esetén egyébként ez a maximális idő, amit a sószobában tölthetnek. A felnőtteknél ugyanez 60 percben van korlátozva. S, hogy az idő gyorsan és kellemesen teljen, a gyermekeket sóhomokozó, játékok és színesceruzák, a felnőtteket pedig kényelmes relaxációs székek és újságok várják.

Na de lássuk az eddigi tapasztalatokat!

Néhány éve allergiás vagyok. Mivel nem szeretek gyógyszert szedni, azt gondoltam, a Thököly utcai Sószoba nekem való. Nem is csalódtam, sőt!

– osztotta meg élményét Horváth Edéné óvodapedagógus.

Már az első kezelés után éreztem, hogy a légútjaim tisztulnak, könnyebb a letapadt váladék felköhögése és az orromat sem ingerli úgy a nátha. Pár alkalom után éreztem, hogy a hörgőim tiszták, könnyen lélegzem és az allergiámmal járó panaszok is enyhébbek. Az arcüregemben is volt egy kisebb gyulladás, ami három alkalom után kitisztult, megszűnt. Egy szem gyógyszert sem vettem be... Nagyon jó lehetőségnek tartom, óvónőként a kisgyermekes családoknak is ajánlom, mint alternatív terápiát

– mesélte.

Tóth Péter és családja

Tobischka Katalin kislányával együtt látogatott el a sószobába.

Szinte hiányozni fog, ha már nem járunk oda

– vont gyorsmérleget a fiatalasszony, akinek hároméves kislánya 8 hónapos kora óta asztmás.

Eddig minden náthából bronchitis vagy laryngithis fejlődött, ami legalább 3-4 éjjel köhögési rohamba fulladt. Sajnos, kórházba is kerültünk egy fulladásos köhögés alkalmával. Rendszeres gyógyszerünk volt, és inhalációs spray-ket is használtunk. Amióta azonban az Sószobába jártunk, már a náthát is féken tudjuk tartani, nem kell a szteroidos kúp, és egy év alatt csak egyszer volt erősebb köhögése. Köszönjük a nátha, köhögés- és szteroidmentes életet!

– így Katalin.

Tóth Péter (képünkön), a Haladás élvonalbeli futballcsapatának kapitánya is rendszeres vendége a Sószobának. A „legenda” természetesen nem egyedül tölti itt idejét, hanem kislányai társaságában.

Kislányainknak bejött ez a módszer, amióta ide járunk, lényegesen gyorsabban múlik el egy-egy köhögéses megbetegedés, nem beszélve arról, hogy így elkerülhetőek az antibiotikum-kúrák. És a körülmények… A csajok remekül érzik magukat, hiszen tulajdonképpen játék közben gyógyulnak. Feleségemmel mi is rendszeres vendégek vagyunk, hiszen az általános immunerősítésre a profi futball miatt nekem is szükségem van. Egy jó családi program, ám összességében mégis sokkal több annál

– mondta a Hali csapatkapitánya.

Sószoba elérhetőségek:

9700 Szombathely, Thököly u. 12.
Weboldal: www.soszoba.hu
Időpont egyeztetés: +36 30 434-6280

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

(X)