Forró víz ömlött a harmadikon - Több lakás "elúszott"

Egy önkormányzati bérlakásban kezdett ömleni a meleg víz Szombathelyen, amit elvileg korábban elzárt a szolgáltató. Több köbméter ömlött ki, négy lakás elázott és a liftben is bent rekedt valaki.

Tízemeletes épület harmadik emeletéről ömlő vízhez riasztották a tűzoltókat szerdán délután Szombathelyen, a Bem József utcába. Mire a segítség kiért már a pincében is állt a víz és a liftbe is beszorult valaki. A tűzoltók hiába szivattyúzták a vizet, az érintett lakás alatti három lakás is elázott.

Víz ömlött négy lakásba Szombathelyen
Víz ömlött négy lakásba Szombathelyen
Tánczos Mihály

A paneltömb előtt álló három tűzoltóautó miatt rémhírek kaptak szárnyra. Volt, aki a néhány hónappal ezelőtti öngyilkosságra Nekifutásból ugrott ki a tizedikről – Videón beszél a fiú édesanyja 2011. September 23. 07:42 asszociálva családi drámáról beszélt ismerőseinek, de voltak olyanok is, akiket arra járó hívott fel, hogy siessen haza, mert nagy tűz van a lépcsőházukban. A pletykák alaptalannak bizonyultak.

Víz ömlött négy lakásba Szombathelyen
Víz ömlött négy lakásba Szombathelyen
Tánczos Mihály

Arra egyelőre nincs pontos válasz, mi történt a harmadik emeleti önkormányzati bérlakásban. Azt a lakásban lakó asszonytól tudjuk, hogy korábban fizetési késedelem miatt a szolgáltató elzárta a meleg vizet. A harmadikon aznap a konyhát festették, a bérlő elmondása szerint néhány percre felment az emeleten lakó anyósához és eközben a vízóra eddig ismeretlen okból lerepült a csőről. A lakásba nagy nyomással ömleni kezdett a víz és hamarosan már kifolyt a lépcsőházba is, miközben a lakók elkeseredetten próbálták megállítani a vízömlést.

Innen ömlött a víz
Innen ömlött a víz
Tánczos Mihály

Egy másik lakásban lakó nő, amikor látta, hogy baj van hívta az ingatlan gondnokát, de azt a választ kapta, hogy kb. háromnegyed óra múlva érkezik. Ekkor leszaladt a pincébe, hogy elzárja a főcsapot, de nem fért hozzá, mert kulccsal zárt ajtó mögött volt. A szabadon hozzáférhető csapot pedig megmozdítani sem tudták.

Időközben egy másik lakó hívta a tűzoltóságot és jelezte, hogy nagy mennyiségű víz ömlött ki a házban és segítséget kért. A tűzoltók három járművel vonultak ki. Áramtalanítottak, kiszabadították a liftben rekedt embert és elkezdték a szivattyúzást. Közben kerestették az első emeleten lakó férfit, mivel az ő lakása is elázott, de nem volt otthon.

Első emelet
Első emelet
Tánczos Mihály

Miközben a tűzoltók szivattyúztak a tízemeletesben lakók panaszáradatot zúdítottak munkatársunkra. Volt, aki tényként közölte, hogy a vízóra nem véletlenül repült le a csőről, míg mások korábbi sérelmeket említettek. Bemehettünk a pincébe is, ahol rengeteg szemét, szétcincált ágymatracok és különböző hulladék fogadott minket. Mint megtudtuk ez néhány család szerzeménye, akik vagy a lakásukba hordják fel a mások által kidobott lomokat és fémhulladékot, vagy a pincébe viszik le, megkeserítve ezzel más lakók életét a tízemeletes panelházban.

Bekopogtunk a vízömlés alatti, második emeleti lakásba, ahol egy sírás határán álló hölgy invitált beljebb minket. Az asszonytól megtudtuk, hogy tíz éve költözött a hitelből vásárolt lakásba, de nagyon megbánta.
Télen nehezebben száradnak ki a szobák
Télen nehezebben száradnak ki a szobák
Tánczos Mihály

A nyáron végeztünk felújítást, új bútort is beépítettünk és most minden elázott

- mutatott körbe az asszony a takaros lakásban és valóban, minden falon meglátszott a beázás. A nagyszoba közepén a lámpáról sűrű cseppekben hullt a víz egy lavórba. -

Van biztosításunk nekünk is, nem erről van szó, de egy lakásfelújítás sok kellemetlenséggel jár és mi most kezdhetjük elölről. Azt sem tudom, télen mire szárad ki a fal. Nagyon elkeseredtem, az előbb rosszul is lettem az idegességtől.

Néhány hónapja festették ki a szobát
Néhány hónapja festették ki a szobát
Tánczos Mihály

Az asszonytól megtudtuk azt is, hogy korábban már többször beázott a konyhája a felette lakóktól. Most hungarocell álmennyezetet is építettek a konyhában, de ezúttal a szobák áztak el. És ez csak az egyik baj. Korábban furcsa foltok jelentek meg az asszony testén, az orvosok először allergiára tippeltek, de kiderült, hogy ágypoloska okozta a foltokat. A lakását példás rendben tartó nő segítséget kért az önkormányzattól, mint a felette lévő lakás tulajdonosától. A probléma forrását többszörös rovarirtással tudták orvosolni. Azt már mástól hallottuk, hogy a poloskák mellett nagyszámú svábbogár populáció is elpusztult az irtássorozatban. A poloskákat feltehetőleg a lomtalanításkor becipelt matracokkal sikerült elszaporítani a házban.

Több lakó is tehetetlen dühének adott hangot. Azt kérdezték, miért nem lehet a minimálisan elvárható szabályokat betartani egy ekkora házban? Mindenkinek jobb lenne, ha a mindennapok nyűgei mellett nem kellene még plusz terheket is cipelni.

Ázott szemét a pincében
Ázott szemét a pincében
Tánczos Mihály

Ha mindenki megértené, hogy a ház nem ideiglenes vastelep, vagy hulladéktároló és nem firkálná, nem vizelné le a falat, már azonnal sokkal élhetőbb hely lenne egy ilyen panelház

- mondta egy középkorú férfi, de azonnal legyintett is egyet, hozzátéve, hogy már ez túl nagy elvárás egyeseknek. -

Ha tudnám, hogy van értelme annak, amit csinálok, akkor még szabadságot is vennék ki, hogy kitakarítsam a pincét. De sajnos néhány nap alatt visszaállna az eredeti mocskos állapot. Emlékszem, a 80-as években gyerekként hatalmas pofont kaptam a házmestertől, mert eldobtam egy összegyűrt újságot a pincében, ahol ő előtte összesöpört. Ezután még a szüleimhez is becsengetett és elmondta nekik, mit tettem. Nagyon szégyellték magukat miattam és megígértették, hogy soha nem teszek ilyet többet. Sajnos tudom, hogy ez a történet néhány embernek sci-fi kategória.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló