„Az élet szép, mindenkinek tudom ajánlani”

Vörös Ferenc életművéről jelent meg egy új könyv, amit a család, a barátok és volt tanítványok mutattak be.

Éppen karácsonyra készült el „Az élet szép, mindenkinek tudom ajánlani” című könyv, amely Vas megye egyik legismertebb képzőművészének, Vörös Ferencnek életművét és alkotásait foglalja össze. A bemutatót pénteken délután tartották a Szombathelyi Képtárban, ahol a családon, barátokon és a volt tanítványokon kívül temérdek művészetkedvelő is összegyűlt.

Vörös Ferenc könyvbemutató
Rengetegen tiszteletüket tették. | Még több képért kattintson!
Mészáros D. Zsolt
Vörös Ferenc könyvbemutató
Mészáros D. Zsolt

Elsőként Czebula Anna művészettörténész, a Képtár igazgatója köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta, szerinte ennél jobb helyet nem is találhattak volna a bemutatóra. Hozzátette azt is, hogy személyesen is ismerte Vörös Ferencet, szerény, kedves, megnyugtató emberként írta le.

Őt követte Torjay Valter festőművész, művészettörténész, aki Vörös Ferenc tanítványa volt, aztán jó barátja lett. Mesélt az iskolai évekről, Feri bácsi művészetéről, munkáiról és arról, hogy évtizedes barátság volt az övék.

Vörös Ferenc könyvbemutató
Merklin Ferenc, Mentes Vilmos, Gadóczy József, Vörösné Budai Mária, Devecsery László, Czebula Anna, Torjay Valter és a zenészek.
Mészáros D. Zsolt
Vörös Ferenc könyvbemutató
Mészáros D. Zsolt

Megemlékezett még Mentes Vilmos, aki kollégája és jó barátja volt Vörösnek, így rengeteg közös élményt és emléket felidézett. Ugyanígy Devecsery László író, költő is, aki rövid beszéde után verset is szavalt.

Vörös Ferenc könyvbemutató
Még a folyosón is álltak.
Mészáros D. Zsolt

Szólt aztán Gadóczy József rajztanár, tanítvány, családtag, végül, de nem utolsó sorban pedig Vörösné Budai Mária, a festőművész özvegye, aki könnyekkel küszködve köszönte meg a kedves szavakat és hogy ennyien összegyűltek.

Elmondta, hogy tíz évvel ezelőtt még közösen döntötték el néhai férjével, hogy el fog készülni ez a könyv, de sajnos végül az élet átírta a forgatókönyvet. Beszéde után pedig egy videót is mutattak, melyet alább olvasóink is megnézhetnek.

Vörös Ferenc 2019. március 12-én este hunyt el. Egy szombathelyi legendával lettünk szegényebbek - elhunyt Vörös Ferenc grafikus 2019. March 13. 08:26 Az ismert Vas megyei grafikus-festőművész 1931-ben Sárváron született, de Szombathelyen élt és dolgozott.

A halála előtti időkig jó egészségi állapotban levő ismert művészember nemcsak a képzőművészet terén volt aktív: több iskolában is tanított. Rajztanárként generációkkal szerettette meg a képzőművészetet.

A családja így búcsúzott tőle akkor: Ma este egy legenda távozott el tőlünk, akit az utolsó szívdobbanásomig szeretni fogok. Drága férj, apa, nagyapa, rokon, jóbarát, Feri és sok diák Feri bácsija akikért imádott dolgozni. Most már a csillagok hátán fested tovább azokat a csodálatos képeket, amit már nálam sajnos nem tudsz. Hiányozni fogsz nagyon mindenkinek. Nyugodj békében!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra