Többek között Trokán Péter, Gonda Kata és Bajomi-Nagy György is távozik a Weöres Sándor Színházból

A színház szerdai sajtótájékoztatóján a tervezett évadról és Jordán Tamásnak az igazgató székből való távozásáról is tudtunk meg részleteket.

Szerdán tartott sajtótájékoztatót Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház igazgatója, Németh Károly produkciós menedzser és Horváth Soma, Szombathely kultúráért felelős alpolgármestere.

Németh Károly, Jordán Tamás és Horváth Soma
Mészáros Zsolt/Weöres Sándor Színház

Németh Károly elmondta, hogy nehéz, de egyúttal izgalmas időszakon van túl a színház. Mikor márciusban a járvány miatt meg kellett szakítani a próbákat, éppen az Ádám almáin lett volna a sor. Ez volt az első darab, amit a legelejétől kezdve az online térben próbáltak.

Az elmaradt előadások

Ezután rátértek a sajtótájékoztató első főbb témájára, a következő színházi évad terveire és a bérletes előadások pótlására. Németh Károly hangsúlyozta, hogy ami most elhangzik, még csak terv, ugyanis a részletek nagyban függenek a kormány június 16-i korlátozásokról szóló döntéseitől.

A járvány miatt három bérletes darab előadásai maradtak el, konkrétan a Liliomfiról, a Kis hölgy a Maximból-ról, és az Equus-ról van szó. Ezek nagy részét októberben szeretnék pótolni, de legkésőbb novemberben az összes bérletes „tartozását” szeretné leróni a színház.

Németh Károly, a Weöres Sándor Színház produkciós menedzsere
Mészáros Zsolt/Weöres Sándor Színház

A jegyiroda még 19-éig tart nyitva a színház épületében, a már megvásárolt jegyeket addig lehet visszaváltani.

Jordán Tamás abban reménykedik, hogy a kormány 16-án feloldja a szigorú rendeleteket és akár már júniusban folytathatja a színház a rendes működést. A színház igazgatója hozzátette, hogy ezzel együtt elképzelhetőnek tartja, hogy a korlátozások feloldása után is sokan félnek majd színházba menni, és ezt meg is tudja érteni. Ezekkel a nézőkkel is számolni kell és megoldást találni arra, hogy ők is tovább élvezhessék az előadásokat.

Az igazgató elmondta, hogy egy darabot végérvényesen törölni kellett a repertoárból. Székely Kriszta rendezésében a Mirandolinát nem tudják bepótolni, ugyanis a rendezőnek több év távlatban is az az egy időszak lett volna alkalmas Szombathelyre hozni a darabot, amit a járvány ellehetetlenített.

A tervezett évad előadásai

Nem volt könnyű, de sikerült leszervezni, hogy Máté Gábor színészosztályának fiú tagjai elhozzák a Weöres Sándor Színházba az A Pál utcai fiúkat – kezdte az ismertetőt Jordán Tamás.

Máté Gáborral, akivel szoros barátság köt össze, tervezünk egy közös, nagyobb lélegzetvételű darabot is megrendezni az évad végére – folytatta a színház igazgatója.

Erről a darabról még nem sok részletet tudott megosztani, ugyanis barátjának színészosztályával és a szombathelyi társulattal együtt egy improvizációból szeretnének darabot írni, melynek témája a rendezők és nézők igényeinek találkozása (vagy éppen a nem találkozása) lenne.

A színház vezetése november 27-i bemutatóval tervezi még színpadra vinni Mohácsi János rendezésében a Farsang című darabot, amit maga Jordán Tamás is megrendezett annak idején a Nemzetiben, valamint január 29-i bemutatóval Zsótér Sándor rendezésében az A játszma végét.

Jordán Tamás elmondta, hogy eleinte tartott a darabtól, ugyanis elég nehéz színpadra vinni. Aztán megtetszett neki a szórakoztató és ironikus gondolat, hogy két nappal az igazgatói pályájának lezárása előtt még eljátszhatja az A játszma vége című darabot.

Jordán Tamás 2007 óta a szombathelyi színház igazgatója
Mészáros Zsolt/Weöres Sándor Színház

A bemutató időpontja még nem született meg, de végezetül Czukor Balázs rendezésében az Abigail bulija című szórakoztató komédiát, valamint Réthly Attila rendezésében a Nem félünk a farkastólt szeretnék programra tűzni.

Hamarosan lejár Jordán Tamás igazgatói kinevezése

Január 31-i hatállyal lejár a Weöres Sándor Színház igazgatójának kinevezése, és hogy ki kerül a helyére, még nem lehet tudni.

Jordán Tamás a sajtótájékoztatónak ennél a részénél elérzékenyült, ami nem is meglepő, hiszen a szombathelyi kőszínház megalapítása óta – melyben szintén nagy szerepet játszott – változatlanul ő tölti be az igazgatói pozíciót.

Egyrészről aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a nemrégiben meghozott kormányrendelet miatt az önkormányzatnak nem lesz beleszólása az új igazgató személyébe, így könnyen lehet, hogy a kormánnyal szoros kapcsolatot ápoló igazgató ül a helyére.

Ez persze nem automatikusan tragédia – tette hozzá Jordán Tamás –, ha utódja is szem előtt tartja majd a színház eddig elért érdemeit és kulturális értékeit, illetve, ha prioritásként kezeli a társulat érdekeit.

Jordán Tamás elmondta, hogy a jelenlegi társulatból sokan már elkötelezték magukat Szombathely mellett, ideköltöztek, itt alapítottak családot. Nem szeretné, ha egy új igazgató a saját érdekeit szem előtt tartva szétverné ezt a meghitt közeget.

A társulat összetétele is változik a következő évadban

A színház igazgatója felolvasta azok névsorát, akik a következő évadban távoznak a társulattól. Bajomi-Nagy György, Gonda Kata, Kálmánchelyi Zoltán, Kenderes Csaba, Matusek Attila, Trokán Péter búcsúzik a színháztól.

Ezzel együtt érkeznek új színészek is. Hajdu B. Peter, Hajmási Dávid, Herman Flóra, Lábodi Ádám, Major Erik, Róbert Gábor hamarosan a Weöres Sándor Színház színpadán mutatkozik be.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra