Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elfogatóparancs a szivárogtatásért felelős Wikileaks-alapító ellen, kényes jelentések Putyin maffiaszerű országlásáról

Julian Assange elkötelezett a céljai mellett, cserébe űzött vadként kell járnia a világot. Újabban nem csak az amerikai vezetés, de Putyinék is foghatják a fejüket: a frissen közzétett jelentések mattfekete képet festenek Ororszországról.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Történelmének egyik legmélyebb bizalomvesztését szenvedheti el az Amerikai Egyesült Államok a Wikileaks-botrány nyomán: a titkos dokumentumok szivárogtatására szakosodott, célját az információszabadság kiterjesztésében megjelölő weboldal most novemberben újabb vaskos fába vágta a fejszéjét, ami rendesen meg is roppant az él alatt: ezúttal az amerikai külügyminisztérium és az azzal kapcsolatban álló nagykövetségek között áramló jelentésekből kaptak el nem is keveset - állítólag egy Irakban szolgáló, 23 éves katona révén -, szám szerint több mint 251 ezer dokumentumot, amit több hullámban osztanak meg az oldalon.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Az oldalon, ami egyébként is megosztja a közvéleményt és a szakértőket: vannak szabadságpártiak, akik a "free speech" legújabb kori bástyájának tekintik, mert félelem nélkül tesz közzé kritikus tartalmú, hétpecsétes állam- és cégtitkokat, míg mások komoly fenyegetést vélnek látni benne, aminek révén nem csak magasrangú elöljárók, de ártatlan civilek is veszélybe kerülhetnek. Konkrét következményekről most még nem beszélhetünk, hiszen egyelőre az eseménytornádó szemében vagyunk - még nem hallottunk nagykövetek tömeges elbocsátásáról, vagy arról, hogy egy ország lerohanni készülne egy másikat.

Az viszont tény, hogy sikerült jókora lyukat ütni az amerikai hírszerzésen, amin Hillary Clinton bocsánatkérő-kármentő akciója sem tud már segíteni, minden hatékonysága ellenére sem.

Julian Assange Wikileaks-alapító a pulpitusnál
-

Felelőtlen vagy forradalmi tett?

Egy, az amúgy gondosan védelmezett szerverei ellen elkövetett DOS-támadást követően a Wikileaks úgy döntött, hogy öt tekintélyes lapnak, a spanyol El País nak, a francia Le Monde -nak, a német Der Spiegel nek, a brit Guardian nak és az amerikai New York Times nak is elküldi a dokumentumok első kétszáz darabját, rájuk bízva, hogy azok közül mit és milyen formában jelentetnek meg.

Ezek a dokumentációk tulajdonképpen még csak cseppek a tengerben - már ami részarányukat illeti az összes, egyelőre még megjelenésre váró infóhoz képest -, máris komoly riadalmat keltett a világ külképviseletein, kormányzati vezetéseiben. A reakciók ezek részéről többnyire egységesen elítélőek voltak, újságírók és médiaszakemberek ezzel ellentétben gyakran foglaltak állást a Wikileaks védelmében.

Utóbbiak részéről a fő kérdés ugyanaz, mint amit Julian Assange, a Wikileaks feje is feltett az amerikai külügynek: vannak-e a jelentések között olyanok, amik veszélyt jelenthetnek egyes magánszemélyekre? A válasz kemény volt: nem fognak belemenni semmiféle egyezkedésbe illegálisan megszerzett, titkosított kormányzati anyagok publikálása kapcsán. Assange sem volt puha a viszontüzenettel:

Önök egy olyan válasz mellett döntöttek, ami arra enged következtetni, hogy az általam feltételezett kockázatok teljes mértékben a fantázia szüleményei, és hogy Önök ehelyett inkább az emberi jogi visszaélésekhez és egyéb bűnözői viselkedésformákhoz köthető bizonyítékok elfojtásában érdekeltek.

Címlap-Putyin
-

Ártalmatlan pletykáktól a maffiás Oroszországig

Az eddig közzétett jelentések között vannak ártalmatlan, már-már bohózatba illő szösszenetek, és meghökkentő információkra fényt derítők is. Így például megtudható belőlük, hogy Angela Merkel kancellárt a berlini amerikai nagykövetségen Teflonként emlegették (mert a botrányok nem tapadnak meg rajta), Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök túl sokat mulat az éjszakában és egyes diplomaták szerint Putyin szócsöve, Hamid Karzai afgán elnök világképe paranoid, több arab vezető is az atommal kacérkodó Irán lerohanását kérte az USÁtól, a brit András herceg hülyének nevezte az amerikaiakat földrajzból, Kína pedig egyáltalán nem szívleli annyira Észak-Koreát, mint amennyire a nyugati világ gondolja.

A külhonban munkálkodó amerikai diplomaták által írt jelentések legújabbika Oroszországot mutatja be, és nem éppen jó színben: az ottani kormányzatot azzal vádolja, hogy maffiaállammá formálták az országot, és ehhez nem szégyellték a szervezett bűnözés segítségét is igénybe venni: amit politikai úton nem tudnak érvényesíteni, azt érvényesítik illegálisan. Az is kiderült, hogy Putyinnak nincs ínyére a munka, és hogy valószínűleg tudott az egykori orosz kém, Alekszandr Litvinyenkó ellen készülő mérgezéses merényletről.

Az ember a rendszer mögött

Julian Assange úgy mozog, mint egy űzött vad - írja a New York Times riportere, aki egy zajos és eldugott etióp étteremben szervezett le egy találkozót a Wikileaks fejével, aki még így is csak egy hajszállal beszélt hangosabban a suttogásnál, tartva a hírszerző ügynökök lehallgatásától. A nagy szivárogtatós misszióban iránta elkötelezettektől megköveteli, hogy titkosított, ennélfogva méregdrága mobilokon kommunikáljanak, a sajátját pedig úgy váltogatja, mint más a napi öltözékét. A szállodákba álnéven csekkol be, festi a haját és hitelkártya helyett készpénzzel fizet, amit gyakran barátaitól kér kölcsön.

Azzal, hogy elköteleztem magam a célom iránt, és nem kötök kompromisszumot, egy rendkívüli helyzetbe kerültem

- mondta a riporternek. Többek között ezért is visz magával mindenhova egy filmest is, akinek feladata, hogy megörökítse, ha őt esetleg valamilyen kellemetlen meglepetés érné. Amire, valljuk be, van esély.

a Wikileaksre figyel most a világ
-

Noha mindössze négy éve alapította a Wikileakst, és tartja fenn azóta is (amihez többek szerint minimum zseninek kellett lennie, hiszen egész kormányokat került meg ahhoz, hogy bizalmas dokumentumokat tárjon a földkerekség színe elé), ma már nem csak a világpolitika nagykutyái vannak a nyomában, de saját követői közül is sokan szembehelyezkedtek vele a növekvő népszerűségével állítólag egyenes arányban duzzadó, szeszélyes és zsarnokoskodó - esetleg szimplán csak ellentmondást nem tűrő? - viselkedése miatt. És néhányan - és ehhez a véleményhez már az Amnesty International is csatlakozott - azért is, mert nem tetszett nekik, hogy nemrég a NATOnak információkat szállító afgán civilek nevét is közzétette.

Amikor az ember eljut odáig, hogy már-már várja a börtönt, mert akkor végre eltölthet egy napot könyvolvasással, az egy olyan felismerés, ami jól mutatja, hogy a helyzete egy kicsit feszültebbre váltott, mint amennyire szerette volna

- mondta még Assange a londoni ebéd közben az újságírónak. Számára most már nincs menedék, országról-országra vándorol, de mindegyikben a háta mögött vannak azok, akik el akarják hallgattatni: legutóbb Svédországban telepedett le egy időre és kifejezetten azért, mert az ottani sajtótörvények rendkívüli módon megengedőek, de hiába is nevezték ott páran az újságírás James Bondjának, hamarosan két svéd nővel folytatott nemi erőszakkal vádoltak meg - amivel szerinte csak be akarták feketíteni, de amely vád azóta is pallosként lebeg a feje felett, egy nemzetközi elfogatóparancs formájában.

Azóta Stockholmból Berlinbe repült, a poggyászként feladott táskájának azonban nyoma veszett, benne három kódolt laptoppal. És legutóbb Ecuador is jelezte, hogy míg eddig kész volt befogadni, most már nem ez a helyzet. Az aktuális hírek szerint Angliában tartózkodik, és az Interpol már az tis tudja, pontosan hol.

Assange, még nyáron: igenis vannak amerikai háborús bűnök

Ám hiába fordulnak el tőle országok, kollégák, ő hajthatatlan marad, és egyszersmind nélkülözhetetlennek is tekinti magát. Hangvétele ebben a kérdésben nem tűr ellentmondást:

Én vagyok a szíve és a lelke ennek a szervezetnek (Wikileaks), alapítója, filozófusa, szóvivője, programozója, finanszírozója és az összes többi.

Volt olyan is, hogy a kiszivárogtatásban a vádak szerint seglédkező Bradley Manning közlegény elfogásáról és valószínűsíthető bebörtönzéséről azt mondta, hogy járulékos kár, míg egy másik alkalommal a fiatal katona mellett való kiállásra szólított fel.

Világos, hogy az USA szupertitkosnak hitt diplomáciai üzeneteinek elfogója és közzétevője, Julian Assange egy borzasztóan nehéz ember, akire még nehezebb idők várnak: nem csak kémek, de egy, az Interpol által közzétett nemzetközi elfogatóparancs is a nyomában van. Az is világos, hogy nem bujálhat örökké. Az viszont még bőven a homályba burkolózik, hogy hova vezet az egész "cablegate" ügy - reméljük, hogy nem Nostradamus jóslatainak valóra válásáig, aki nagyjából erre az évre datálta a harmadik világháború kirobbanását.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés