Eljön a nap, amikor ciki lesz nem színházba járni

Ezt Jordán Tamás előlegezte meg reménykedve a Weöres Sándor Színház évadnyitóján. A könnyed hangulat még itt tartotta a színészeknek a nyarat, délutántól viszont már a munkára koncentrálnak.

Színészek, színésznők, a színház összes munkatársa, Szombathely politikusai, valamint a média képviselői lepték el ma délelőtt az intézményt. Cigaretták gyúltak, puszik cuppantak, nagy ölelésektől, színes nyári történetektől, és

Boldog új évet!

, meg

Jaj, de jól nézel ki!

felkiáltásoktól volt hangos az udvar. Megszületett Szabó Tibke és Bálint Éva második gyermeke, Dorka, emellett két házasságkötés, egy válás (ez lehet, hogy csak a poén kedvéért hangzott el) és egy francia énekverseny is tarkította a színészek rövidke nyarát. Utóbbin Fekete Linda egy kétszemélyes robogót is nyert, ami még mindig Franciaországban várja, hogy hazahozzák...

WSSZ: Évadnyitó társulati ülés
Mészáros Zsolt

A színészek is újjáéleszthetnek

A jó hangulatú információátadás mellett persze Jordán Tamás értékelte az elmúlt öt évet, és megtartotta évadnyitó beszédét is, előtte azonban dr. Puskás Tivadar polgármester szólt néhány rögtönzött, ezúttal nem hivatalos szót a jelenlévőkhöz.

Olyan kulturális műhely alakult ki Szombathelyen, ami meghatározza a gondolkodást, legalábbis egy rétegét biztosan. Van egy társulat, egy stáb, amely arra felé megy, amerre a vezetője viszi. Igaz, jómagam nem mindig értek egyet az iránnyal

– mondta a polgármester, mondókáját többször is nevetés szakította félbe, jó ötlet volt a nyarat egy kötetlen stílusú beszéddel zárni.

Amiből ráadásul az is kiderült, hogy politikai pályafutását többre tervezi a jelenlegi ciklusnál:

Jordán Tamással hasonlóak a terveink. Most csak egy ciklusról beszélünk, de majd meglátjuk, mit hoz a jövő.

A színház következő évadához még annyit fűzött hozzá, hogy a templom már elkészült, már "csak" hirdetni kell az igét. No és annyi biztos, hogy az elkövetkezendő hónapokban a színészekhez is eljutnak a jól ismert bábuk, hisz rajtuk a sor, hogy elsajátítsák az újjáélesztés technikáját (a polgármester újjáélesztési kampányáról többször is írtunk, legutóbb itt ).

Válságban a magyar színházi élet

A nagyterem színpadán fekete háttér, fekete függönyök, csak egy kis lépcső, és egy emelkedő szolgált díszletül. Persze rögtön megkezdődtek a találgatások, vajon mit akar ezzel sugallni Jordán Tamás? De hamar kiderült: semmit. Így volt reggel a színpad, amikor megérkeztek az eseményre, ők pedig így hagyták, és inkább egy hangulatos körítést adtak hozzá: kifejezi a puritánságot, a mértéktartást, a szerénységet. Emellett szimbolikus jelentése is van, hisz az emelkedő lehet lejtő is, minden csak nézőpont kérdése, A minimális takarófal pedig jelzi, hogy ugyan van takargatnivalója a társulatnak, de nem olyan sok.

WSSZ: Évadnyitó társulati ülés
Még több képért klikkeljen!
Mészáros Zsolt

A nevetés után azonban komolyra fordult a szó, és a 21 éve színházdirektorként dolgozó Jordán Tamás megnyitotta a 2012/2013-as évadot.

Soha nem volt még olyan válságban a magyar színházi élet, mint most. A színház feladata ma más, mint akár öt évvel ezelőtt. Sok intézmény kénytelen bezárni, a megmaradtak pedig kétségbeesett harcot vívnak a fennmaradásért

– mondta el az igazgató, de ígéretet tett arra, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy beteljesülhessen az az álma, melyben Szombathelyen elterjed a polgári élet, annak minden szépségével, közösségformáló erejével együtt.

Ehhez persze óriási kitartásra és összefogásra van szükség, de ha mindenki teszi a dolgát, eljön még a nap, mikor ciki lesz nem elmenni egy színházi premierre.

Önző önzetlenséggel vágunk bele az évadba, s a következő öt évbe. A magam részéről önzetlenül megteszek mindent, hogy megvalósuljon az önző álmom, és a Weöres Sándor Színház a keretein túllépve, agorává, fórummá, találkozóhellyé váljon. És olyan vidéki, szombathelyi jelenség legyen, mint három évtizede Kaposvár volt

– hangsúlyozta a direktor.

WSSZ: Évadnyitó társulati ülés
Mészáros Zsolt

Az elképzelés megvan, jöhet a megvalósítás

A színházat egy nyitott klubbá emelni, ahova az emberek bejárnak beszélgetni, enni-inni, szórakozni, az előadások után pedig a színészek is „elvegyülnek” a közönség között és eszmét cserélnek, meghallgatják a véleményeket – egészen újszerű gondolat. Jordán Tamás szerint azonban csak így lehetséges életben tartani a haldokló magyar színházat.

Rég megszűnt már az a kultusz, ami Darvas Ivánt, Tolnay Klárit és az egykori művészeket körüllengte, az emberek másképp gondolkodnak, nem emelik piedesztálra a színészeket, sokkal inkább igénylik a közelségüket, a hétköznapi emberi arcukat. Persze ezzel nem minden érintett ért egyet, de Jordán Tamás szerint egy próbát mindenképp megér a gondolat.

Sokak szerint van még a városban egy ezerfős potenciális közönség, akik bár évek óta terveznek színházba menni, eddig még nem jutottak el egyszer sem. Az ő felkutatásukra Jordán Tamás Repülőjátékba kezd, és szeptemberben „becsábítja” a teátrumba az érintetteket. A színházbarátoknak szól ezért az üzenet: ha van olyan ismerősük, akinek csak egy kis nógatás kellene, hogy megnézzen egy előadást, küldje el a nevét és az elérhetőségét a jordan_PONT_tamas_KUKAC_wssz_PONT_hu e-mail címre, és segítsen az igazgatónak a hálózatépítésben!

WSSZ: Évadnyitó társulati ülés
Mészáros Zsolt

Addig pedig álljanak itt az évad programjai.

A 2012/2013-as évad bérletes előadásai:

Nagyszínpad :
Molnár Ferenc: Játék a kastélyban - rendező: Jordán Tamás, bemutató: 2012. szeptember 28.
Wasserman-Leigh-Darion: La Mancha lovagja - rendező: Silló Sándor, bemutató: 2012. november 30.
Anthony Shaffer: Mesterdetektív - rendező: Horgas Ádám, bemutató: 2013. március
Peter Shaffer: Black Comedy - rendező: Mohácsi János, bemutató: 2013. május

Kamaraszínház (Márkus Emília terem) : Bohumil Hrabal: Szigorúan ellenőrzött vonatok - rendező: Ivo Krobot, bemutató: 2012. október 5.
Georges Feydeau: Kézről kézre - rendező: Hamvai Kornél, bemutató: 2012. december
Dosztojevszkij: A félkegyelmű - rendező: Jeles András, bemutató: 2013. február
Egressy Zoltán: Portugál - rendező: Szerémi Zoltán, bemutató: 2013. május

Repertoáron maradó produkciók

Nagyszínpad :
Masteroff – Kander – Ebb: Kabaré, rendező: Béres Attila
Kander-Ebb-Fosse: Chicago, rendező: Keszég László
William Shakespeare: Szentivánéji álom, rendező: Mohácsi János
Moliére: Nők iskolája, rendező: Valló Péter

Márkus Emília terem :
Reginald Rose: Tizenkét dühös ember, rendező: Silló Sándor
Zalán Tibor – Huzella Péter: Hetvenhét, rendező: Jordán Tamás
Háy János: Rák Jóska, dán királyfi, rendező: Soós Péter
Urs Widmer: Top Dogs, rendező: Béres Attila

Stúdiószínpad :
Sultz Sándor – Koleszár Bazil Péter: A jó pálinka itassa magát, rendező: Koleszár Bazil Péter
Varázskendő – Egérbolygó, rendező: Devecsery László
Széllel szembe (Jordán Tamás önálló stand up estje)

Folytatjuk a Szakmák Színháza és a Mérnökszínház országos turnéját, valamint a Hetvenhét című interaktív mesejátékkal is megyei és országos turnét tervezünk.

Műsoron maradó Thea-tér és egyéb programok:

Kötelező olvasmány
Tudomány a színpadon
Császárok napja
Miért szép?
Színházi Szösszenet
Színházszerda
Talán
Exponálás
Időszaki kiállítások
Kis versmondás

A Társulat

A társulat összetétele nem sokban változik. Czukor Balázs visszatér Szombathelyre, illetve egy új tag, Kovács Gergely is a csapatot erősíti, őt egyébként a nézők már láthatták a karneválszínházi produkcióban. Zayzon Zsolt és März Fruzsina elhagyták a társulatot, előbbi szerepét a Tizenkét dühös emberben Kulka János, a Top Dogsban Szerémi Zoltán, a Szentivánéji álomban pedig Czukor Balázs veszi át. März Fruzsina helyett a Szentivánéji álomban Alberti Zsófi játszik majd.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra