Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nyílt levél a döntéshozóknak az iskolanyitás előtt

A Szülői összefogás gyermekeink jövőjéért közösség fogalmazta meg aggodalmait.

NYÍLT LEVÉL A DÖNTÉSHOZÓKNAK

“Olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája.”

(Szent-Györgyi Albert)

"Április 19-én a kormány megnyitja az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait. Kásler Miklós miniszteri levelében rögzítette, hogy az intézményvezetők igazolt hiányzásnak tekinthetik, ha a szülők a pandémiára hivatkozva otthon tartják gyermeküket. Kiemelte, hogy jelenléti és digitális oktatás párhuzamosan nem folytatható, ugyanakkor az intézmény biztosíthatja a jelenléti órába való online bekapcsolódás lehetőségét egy otthon maradó tanuló számára. 

Szomorúan tapasztaljuk azt a fajta presszionálást, ami az utóbbi napokban érték mind a szülőket, mint pedig a segítő szándékú intézményvezetőket és pedagógusokat. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a szülőket befolyásolni próbálják döntésük meghozatalában.

Számos panasz érkezett ugyanis, miszerint a tankerületek utasítására az intézményvezetők nyomást gyakorolnak a szülőkre, hogy döntésük ellenére is kénytelenek legyenek gyermeküket iskolába vinni: többek között a tanév nyári meghosszabbításával fenyegetnek. Az otthonmaradók tanulási hátrányát pedig fokozza, hogy a pedagógusoknak megtiltják, hogy bármilyen módon – például a tanórák online közvetítésével, akár túlmunkát vállalva – segítsék őket – a miniszteri levélben foglaltak ellenére!

Azon túl, hogy az iskolák nyitása túl korai a szakemberek szerint a jelenlegi járványügyi helyzetben, ezek a nyomásgyakorló intézkedések felerősítik a szülők közötti, illetve a szülők és a pedagógusok közötti feszültséget, melynek leginkább a gyerekek látják kárát.

Kérjük a döntéshozókat és a tankerületek vezetőit, hogy hagyjanak fel a szülők presszionálásával, és működjenek együtt a szülőkkel és a pedagógusokkal, hogy a gyerekeknek a legkisebb kárt kelljen elszenvedniük ebben a kellemetlen és lehetetlen helyzetben. Hagyják, hogy a pedagógusok – lehetőségeikhez képest – segítsék az otthonmaradó diákokat, ne akadályozzák, hogy hivatásukat tanítványaik és a sikeres tanévzárás érdekében gyakorolják. 

A pedagógusoknak tegyék lehetővé, hogy az otthon maradó diákokat is érdemjegyekkel láthassák el annak érdekében, hogy megfelelő számú jegy birtokában a tantestület döntése alapján értékelhetők legyenek a tanév végén.

Gyermekeink jövője mindannyiunk számunkra a legfontosabb. Úgy látjuk, hogy mind a pedagógusok, mind a szülők megtettek, és meg is tennének mindent a jelen helyzet észszerű megoldása érdekében. Az oktatásirányítás segítő támogatásával a jövőben is biztosítható lenne, hogy az iskolai szereplők – diákok, szülők és pedagógusok – könnyebben viseljék a több mint egy éve tartó, eddig is hatalmas veszteségekkel járó járványhelyzetet. 

Együttműködésre, összefogásra van szükség. A gyerekeink érdekében. Mindannyiunk érdekében.

Szülői összefogás gyermekeink jövőjéért közösség

Alábbi levelünket eljuttattuk a döntéshozóknak - Dr. Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere, Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár, Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkár, Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke részére." - áll a szerkesztőségünkhöz eljuttatott levélben.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra