Zajlanak a republikánus előválasztási viták, de Trump továbbra se vesz részt ezeken

Bár a jelöltek próbáltak hasznot húzni a vitán a volt elnök távolmaradásából, még mindig Trump a legesélyesebb.

Donald Trump hiányzása központi szerepet játszott a 2024-es elnökválasztási szezon második republikánus vitájában, ahol hét Fehér Ház aspiráns próbált – többnyire sikertelenül – változást hozni a versenybe, ahol Trump továbbra is messze a legesélyesebb jelölt.

Egy esetleges Trump-újraválasztás jelentősen befolyásolhatja a magyar-amerikai kapcsolatokat is. Az előző elnöksége alatt a Trump és Orbán miniszterelnök közötti viszony viszonylag pozitív volt, ami többek között azon közös politikai és gazdasági nézeteknek tudható be, amelyeket mindkét vezető oszt. Azonban a demokratikus intézmények, a jogállamiság és az emberi jogok területén megfigyelhető különbségek továbbra is kihívást jelentenek a két ország kapcsolatában.

A vita során Trump két vetélytársa is próbálta kihasználni az ex-elnök makacs távolmaradását a versenytől:. DeSantis azzal gúnyolta, hogy Trump „eltűnt akció közben”, mondván: „Ma este itt kellene lennie. Tartozik önöknek annyival, hogy megvédje a múltbeli intézkedéseit.”

Chris Christie, New Jersey volt kormányzója azt állította, hogy Trump félelemből kerüli el a vitákat. „Nem vagy itt ma este, mert félsz a színpadtól és attól, hogy meg kell védened a múltbeli intézkedéseidet. Kerülöd ezeket az eseményeket” – mondta Christie.

Trump ezt az eseményt is kihagyta, mint ahogy az előző havi vitát is, és helyette egy gyűlést tartott Michiganben, ahol az autóipari munkások sztrájkolnak a béremelésért. Egy nappal korábban Joe Biden is csatlakozott a sztrájkoló munkásokhoz, furcsa előzetesét adva a valószínűsíthető 2024-es általános választási párbajnak.

A vita résztvevői elkeseredetten próbáltak a figyelem középpontjába kerülni. A nézőknek szánt üzenetek eljuttatására néhányan különös javaslatokkal álltak elő a fegyveres erőszak, faj és bevándorlás témakörében. Az ex-alelnök, Mike Pence például a tömegmészárlásokban részt vevők számára a „gyorsított halálbüntetést” javasolta.

Trump vetélytársai a második helyért folytatott harcban továbbra is küzdenek. Kevesebb mint négy hónappal az iowai választási gyűlés előtt a nyomás növekszik a jelölteken, hogy gyorsan bizonyítsák rátermettségüket az előválasztáson. Egy republikánus jelölt, a miami polgármester, Francis Suarez már kiszállt a versenyből, és mások is hamarosan követhetik, ha nem tudnak lendületet venni az elkövetkező hetekben.

Annak ellenére, hogy Trumpot 91 bűncselekmény miatt vádolják 4 különböző büntetőügyben, a volt elnök jelentős előnnyel rendelkezik a republikánus előválasztásokon. Egy e hónapban végzett NBC News közvélemény-kutatás szerint Trumpot a valószínű republikánus előválasztók 59%-a támogatja, 43 százalékponttal megelőzve DeSantist.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet