Saját olimpiát rendezett Zanat

Rekord részvétel! – írhatnánk, ha nem először rendeztek volna Zanatolimpiát Szombathely peremkerületében. A résztvevők száma azonban alaposan meglepte a szervezőket is. Képeinken bemutatjuk a helyi sportágakat.

Olimpia, sok önkéntes munkával

A Zanati Kulturális Egyesület 100 ezer forintot nyert önkormányzati pályázaton, amit nagyrészt sporteszközök vásárlására fordított. Ezeket is használták a versenyzők a Zanatolimpián. A szervezők eltökélt célja volt, hogy megmozgassák a „falu” – valójában egy ideje városrész – lakóit. Rengeteget szervezkedtek, programokat állítottak össze, sőt, még egy hangulatos videóval is csalogatták az embereket. Ez bejött, hiszen már a megnyitóra, a lánggal való futásra is közel százan érkeztek. Másnap pedig a nézőkkel együtt több százan látogattak el a Zanati Közösségi Házhoz. Láttunk az eseményre készült pólókat, házilag barkácsolt golfütőt és egy nagy adag lelkesedést. A munka ezúttal meghozta gyümölcsét, a nagy olimpia mellett sokan gondolták úgy, hogy kipróbálják magukat helyi szinten is.

Zanatolimpia 2008.
Zanatolimpia 2008.
Tánczos Mihály

Tíz sportág

A Zanatolimpiára nem kell hónapokat készülni a versenyzőknek. Senki nem fullad meg a nevetéstől, ha az induló csak 10 fekvőtámaszt nyom le egy perc alatt, de az sem gond, ha az állóhelyből ugrás résztvevője csaknem oda érkezik, ahonnan elindult. Legfeljebb majd nem kap érmet. De legalább megpróbálta. Golfütő is sokaknak most volt először a kezében. Láttunk tehetséges játékost, aki elsőre a lyuk mellé ütötte a labdát, majd flegmán 20 centiről mellépöckölte a labdát, végül ismét hibázott. Na, rajta lehetett nevetni, de ő is vigyorgott saját bénaságán. Az asztalitenisz, kosárra dobás és kötélhajtás is megdolgoztatta a versenyzőket, a kötélhúzásnál pedig láttunk alacsonyan szálló gyerekeket, akik egyszerűen átrepültek a középvonalon egy erősebb rántás után. A 2 km-es „zanaton”, azaz zanati maratont is sokan lekocogták. Nem volt időkényszer és aki teljesítette a távot, annak a lapjára felkerült ez a teljesítmény.

Zanatolimpia 2008.
Kötélhuzásban alulmaradt versenyző utolsó, drámai próbálkozása
Tánczos Mihály

Futóverseny az ex-86-os úton

Sétől Hegyfaluig irigykedve nézhetik a 86-os út mellett élők a zanatiakat. A mostani futóversenyt ugyanis a 86-os út régi nyomvonalán bonyolították le, amin korábban ugyanúgy kamionok és autók hömpölyögtek, amíg el nem készült az elkerülő út. (Pontosabban azért kevesebb, hiszen az EU-csatlakozásunk óta nőtt meg drasztikusan a tranzit kamionforgalom.) Zanat viszont mára a nyugalom szigete, szinte csak azok keverednek be oda, akik ott laknak, vagy fagyizni akarnak. Így a gyerekek is nyugodtan szaladgálhattak az úton. Ugyanez pl. Hegyfalun elképzelhetetlen lenne útzár nélkül.

Zanatolimpia 2008.
Ez bizony korábban a nagyforgalmú 86-os út része volt
Tánczos Mihály

Folytatás négy év múlva

A Zanatolimpia egyértelműen sikeres rendezvényként debütált. A kiegészítő szolgáltatásokat, egészségügyi méréseket is sokan igénybe vették. A következő Zanatolimpiára négy év múlva kerül sor. Külön vonzereje lehet a rendezvénynek, hogy nem kell minden feladatot teljesíteni, akár egy-két sportágban elég bizonyítani. De egy igazi sportember már csak becsületből is nekifog annak, amit bír erővel. Külön öröm számunkra, hogy golfban a Szombathelyi Televízió munkatársa, Molnár Péter lett az olimpiai bajnok, dicsőséget szerezve ezzel a médiamunkásoknak. Ezúton is gratulálunk. A Zanatolimpia szervezői pedig azt is bebizonyították, hogy egy sikeres rendezvény nem csak a pénzen múlik. Várjuk a folytatást!

A Zanatolimpia propagandafilmje - a munka meghozta gyümölcsét
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sport