Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Szombathelyi diákok alkotása a Zaporozsec budapesti koncertjén

Nem eget rengetően nagy dolog: csak éppen egymásra talált egy vasi zenekar, a menedzsmentje és egy szombathelyi középiskola néhány kreatív diákja meg tanára. Példázat arról, hogy az oktatás hogyan tudja segíteni a kortárs alternatív popkultúrát…

A dolgok ha nem is az ókori görögöknél, de egészen biztosan valamikor az 1990-es években kezdődtek és egészen a múlt szerdáig, a budapesti Akvárium színpadán prezentált remek hangulatú Zaporozsec-fellépésig húztak ívet. Mint közismert a hazai könnyűzene aktualitásait ismerőknek, a szentgotthárdi csapat egyike volt az idei Sziget Fesztivál nagyszínpadán történő fellépési lehetőséggel kecsegtető Nagy-szín-pad Tehetségmutató idei aspiránsainak. (Ez az a verseny, amit a vele járó nem kis lehetőséggel együtt tavaly az Ocho Macho nyert meg.) S hogy mi köze ehhez a boldog emlékű '90-es éveknek, meg hogy (nem először!) hogyan érnek össze a gotthárdi banda és a Művészeti mozgókép szakosai által futott utak? Lássuk csak sorban!

A dolgokat sarkából kiforgató archimédeszi pont

Két évvel ezelőtt a Művészeti építészetileg is izgalmas, az egyetemi előadók hangulatát árasztó körtermében forgott a zenekar Emszercénégyzet című dalához készült klip. Az operatőr pedig az a Tóth Gergely volt, aki 1998-ban éppen ebben a suliban végzett - grafikusként, ám évekig filmkészítést is tanulva. Talán éppen az akkori forgatási élmények miatt juthatott eszébe Balogh Zsoltnak, a Zapót képviselő KO Records menedzserének, hogy ugyanez a dal és a szakközépiskola megint legyen egy közös projekt szereplője.

A Szentgotthárd-Szombathely animációs expressz célba ér

Itt lép be a képbe egy (csak látszólag) mellékszerelő. A mozgókép-animáció szakosok tavalytól munkába állt új tanára, Horváth Tibor ugyanis történetesen éppen szentgotthárdi. Harmadéves diákként az egyik filmes feladatát éppen az akkor még csak szárnyait bontogató, frissen feltűnt Zaporozsec Időzavar című dalához készítette el. Ebben a tanévben pedig Tibi a mostani harmadéves animációsok hangművészeti óráinak egyik oktatója. Mivel a MOME média dizájn szakán hasonló jellegű, "éles" megrendelések és produkciók aktív és kreatív részese volt, történetünk szereplői egy ponton elhatározták, hogy együtt fognak dolgozni. A sok véletlenből végül tehát közös munka lett.

zapo-vizual 01
Mindenki egyért (kattintásra alámerülhet az Akváriumba)
Gombás Szonja (SZMSZKI)

A művészetis diákok stop motion technikával elkészült rajzanimációs kollázsa elnyerte a zanekar és a KO tetszését is. A múlt csütörtöki bulin pedig az Emszercénégyzet elhangzásakor ennek az ötletes és hangulatos, a dal szövegéhez is illő vizuális anyagnak a felturbózott változata emelte a nagyérdemű műélménynek hatását Bencéék mögött a kivetítőkön. A zenekar meghívására a háttér alkotói is ott buliztak a tömegben. Közben meg persze dolgoztak is: igyekeztek megörökíteni munkájuk ősbemutatóját. A dal eredeti és helyszíni felvételének hangjaira később összevágták a koncerten látott és általuk eredetileg elkészített képeket . Mellékesen néhány fotót is készítettek az utókornak és a közösségi oldalaknak.

Tovább az együttműködés zaporozseci útján?

Bár Bencééknek nem sikerült a barvúr, a sok szavazat és lájk ellenére nem jutottak be az idei döntőbe, de unatkozni így sem fognak a nyáron. A Quimby fennállásának 25 éves évfordulójára, a napokon belül megjelenő tribute-albumon Kiss Tibiék felkérésre feldolgozták a Szellő-t. Rádiós adaptációjuk készült a Wellhello Rakpart-jából, és küszöbön áll egy Lovasi-átirat. A tiszteletkörök mellett persze folyamatosak a saját koncertek (a gencsi Pünkösdi Fesztiválon például holnap este), ma rádiós dalpremier egy új dallal (Ne dobj el!). S mivel Bence révén a csapat közismerten elkötelezett az irodalom népszerűsítésre is, zenés vasi irodalomóráikat sem hagyták abba. Kortárs kultúra 2016-ban… A dolgok pedig úgy állnak, hogy talán nem utoljára metszették egymást a Zaporozsec és a Művészeti Szakközép útjai.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra