Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Zaporozsec, a Szentgotthárdon világhírű zenekar

A Zaporozsecnek ugyan csak három felvett dala van, de ezek közül kettőt már a Petőfi Rádió is játszik.

Ahogy egy focicsapatot összehoznak, úgy éppen egy 2004-ben lezavart baráti labdarúgás alatt határozta el három szentgotthárdi fiatal, Varga Bence, Papp Dávid és Hoffmann Máté, hogy zenekart fognak alapítani. A feladat nem volt kicsi, hiszen hármójuk közül egyedül Bence tanult zenét: klasszikust, hegedűn. Ő a gitárt, Dávid a basszust, Máté pedig a dobokat választotta.

Zaporozsec
Színpadon a Zaporozec
web

Varga Bence: - Igazi rock&roll csapat vagyunk mi. Autodidakta módon tanultunk meg mind. Segítségem nekem annyi volt, hogy a szomszéd bácsi, egy helyi rocklegenda nekem személy szerint sokat segített. Az alapokat ő tette nálam tisztába, hogy hogyan kell egy akkordot lefogni, hogyan működik egy elektromos gitár. Aztán persze a fejlődési folyamat volt az, ami igazán oktatott minket. Elsőre saját számokat írtunk, mert másokét nem tudtuk eljátszani. Így alakult a kezdeti massza zenévé.

Papp Dávid: - Először én voltam a banda dobosa. Könyveken, párnákon kezdtem el dobolni. Ez még nagyon az elején volt, akkor amikor még csak ketten voltunk a Bencével. Aztán szólt a Bence, hogy tudna szerezni egy basszusgitárt. Gondoltam, miért ne? Bence didakta módon tanultam meg végül is a basszusgitárból a hangokat előcsalni. Ő mutogatta, hogy mit hogyan kell lefogni. Én meg szépen, lassan belerázódtam.

Zaporozsec
Maguk tanultak meg zenélni
web

- Sok zenekar más dalait kezdi el játszani, ti egyből sajátokkal kezdtetek. Hogyan születnek a dalok?

V.B.: - Alapvetően én írom a dalszövegeket és egy zenei alapot is ezzel együtt. Aztán a fiúknak ezt leszállítva nekiállunk finomítani.

P.D.: - A Bencének van egy alapötlete, hogy milyen dobot képzel el, milyen basszust, mi pedig hozzátesszük a magunkét.

V.B.: - Először a zene születik meg. Csinálok egy akkordmenetet vagy egy zenei elképzelést, dallamot, riffet. Annak már van egy hangulata. A szöveget pedig megpróbálom hozzá igazítani.

- Ezek szerint akkor nálatok nincs olyan dalszerzés közben, ami szent és sérthetetlen.

V.B.: - Nálam a szöveg nem elsődleges, ez a zenéhez idomul. És végül is a zene sem szent és sérthetetlen. Ezt az egész dalszerzést sokan nagyon magas szintre helyezik, de ez korántsem ilyen bonyolult. Egészen egyszerűen arról van szó, hogy van egy jó zenei ötlet és annak mentén haladva, azt alakítgatva végül kilyukadunk a végeredményhez.

P.D.: - Végül pedig marad az, ami mindenkinek tetszik.

- A Lógasd le, a Buborék bekerült a Petőfi játszási listájába is, így országosan is bemutatkozhattatok. Hogyan sikerült ezt elérni?

V.B.: - A Buborék volt az első dal, ami megindította a lavinát. Beküldtük az ottani zenei szerkesztőnek, és amint a példa mutatja, megtetszett nekik és rotációba tették. Ezután következett a Lógasd le, amit jelen pillanatban is játszik a rádió. (A Zaporozsec dalait egyébként a helyben fogható Nyugat Rádió is, sok más helyi zenekar szerzeményeihez hasonlóan, napi rotációban játssza - a szerk.)

Zaporozsec
Készül a videóklipp a Buborék című dalhoz
web

- Kaptok ilyenkor egyébként valami visszajelzést, hogy tetszett a dal, és hogy az országos adó műsorra tűzi?

V.B.: - Nem, nem kaptunk. Csak a rádiót hallgatva értesültünk róla. Van egy formula, ami megtalálható a rádió weblapján. Mi is azt töltöttük ki, csatoltuk a három dalt – mert hogy ennyit kell küldeni – és vártuk, mi lesz a fejlemény.

- Ezzel ti voltaképpen átléptétek az amatőr státusz küszöbét?

V.B.: - Nem, mi lelkes amatőr zenekar vagyunk és azok is szeretnénk maradni. A professzionalizmus egyébként is egy csúnya szó. Ha pedig már azok lennénk, akkor szerintem ennek az egésznek elveszne a varázsa.

- Honnan számít akkor profinak egy banda?

V.B.: - Amikor ez a betevő kenyér. A koncertekből, jogdíjakból él a zenész. Nem tudom milyen érzés ez, de nem is szeretném megtudni. A fiúkkal azért is választottunk a munka területén külön szakmákat, hogy a zene megmaradjon hobbinak, kikapcsolódásnak.

- Három dal van rögzítve. Van ezen kívül még saját szerzeményetek?

V.B.: - Most készül három új számunk, ami nincs még rögzítve. Ezen dolgozunk, csiszolgatjuk. Hogy mire lesznek készen? Napok, hetek kérdése.

- Nem is cél, hogy egy nagylemezt összehozzatok?

V.B.: - Talán még soha nem gondoltunk arra, hogy egy nagylemezt felvegyünk, hiszen véleményem szerint ez a nagylemezezés divatja múlt dolog. Én magam sem szoktam nagylemezt meghallgatni elejétől a végéig. Talán kivételt képeznek a kedvenc zenekaraim. Igen, azért az ő lemezeiket olyakor-olyakor előveszem. Szóval azt gondoltuk, hogy ezekben a hármas blokkokban dolgozunk. Ez eddig bejött.

- Na jó, de akkor mik a mérföldkövek? Mert egy zenekar életében korábban talán épp a nagylemezek voltak azok, de ha ez nincs meg, akkor nálatok mi?

V.B: - Ez szerintem egy nagyon ingoványos terület, mert ahogy átalakul a zenehallgatási trend, ez úgy változik vele. Nálunk, talán a Buborék egy ilyen szegletkő, mert a videoklippel együtt egy nagy lökést adott a csapatnak. Youtube-on, 6000 klikknél jár.

A kész kisvideó - Buborék

Mit áldoztatok be a klippért? Mekkora anyagai ráfordítás kellett?

V.B.: - A demo anyag felvétele után megismerkedtünk Balogh Zsolt zenei producerrel. Úgy döntöttünk, hogy megpróbáljuk vele az együttműködést és ennek a munkának az első gyümölcse ez a videó.

P.D.: - Szentgotthárdon a régi faárugyárban vettük fel.

V.B.: - Próbáltunk valami Szentgotthárdhoz köthető, lokálpatrióta helyet találni. Most visszanézve már azt kell, hogy mondjuk, tökéletes lett a választás. Teljesen rock hangulata van.

- 3,5 perc a dal, meddig tartott a forgatás?

P.D.: - Egy jó délutánba telt.

V.B.: - Délelőtt elkezdtük már a munkát. Kitakarítottuk a fél hangárt, színpadokat pakoltunk, egy kicsit söröztünk. Egy jó kis csapatösszetartó buli volt. Előző nap elrendeztük a terepet. Aztán másnap délután a hangtechnikát, fénytechnikát összeállítottuk. Jó késő estig, délutánig forgattunk.

Zaporozsec
Hamarosan jön az új dal
web

- Hogy álltok a fellépési lehetőségekkel?

V.B.: - Hál’ Istennek erre nem panaszkodhatunk, elég foglalkozatott zenekar vagyunk. A megyében sokfelé ismernek és hívnak is minket. A nyáron volt jó pár bulink, és úgy néz ki ezt az ősszel is folytatni tudjuk. Azért olyan szempontból nehéz, hogy a koncertszervezők inkább az igazán nagy csapatokat hívják, a biztos nyereségre mennek. Persze ez érthető.

P.D.: - Voltunk már előzenekara Péterfy Borinak, a 30Y-nak, Quimbynek, KisPál és a Borznak, már amikor még volt a zenekar.

- Mi lesz a következő dobás? Mit kell figyelni?

V.B.: - Az biztos, hogy a karácsonyi időszak előtt még kijön egy számunk, klippel együtt. Egyelőre még dolgozunk a dalon. A szöveg még nem véglegese, de ahogy azt már korábban is meséltem a dal születése elkezdődött. Most formálódik, alakul. Lassacskán meg is lesz.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra