Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Zárolta a kormány az egyetemek pénzét (frissítve)

Az indok a túlzottdeficit-eljárás. Csakhogy azt már az Európai Bizottság június végén megszüntette.

A kormány zárolást rendelt el több felsőoktatási intézménynél - értesült a Népszabadság. A lap mai cikkében arról számol be, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára erről levélben értesítette a felsőoktatási intézmények vezetőit. Lengyel Györgyi egy májusi kormányhatározatra hivatkozott, amit Orbán Viktor "a túlzotthiány-eljárás megszüntetése érdekében szükséges intézkedésekről" hozott. Csak éppen a túlzottdeficit-eljárást azonban az Európai Bizottság június végén megszüntette.

Az intézményeket különböző mértékben sújtja az újabb nadrágszíj-összehúzás: néhány egyetem azzal szembesült, hogy nagyobb összeget kell befizetnie, mint amennyit nemrégiben többletforrásként kapott. De az biztos, hogy az első számítások szerint három-négymilliárd forintos megszorítást jelent ez az intézkedés az ágazatban.

A Népszabadság felhívja a figyelmet a levél azon különös vonatkozására is, hogy a zárolást a saját bevétel terhére rendelték el, és nem az állami támogatáséra. És ez a sor is furcsán hangzik: "Továbbá felhívom szíves figyelmét, hogy a hóközi fenntartási kiadások olyan mértékben kerüljenek teljesítésre, hogy a decemberben esedékes, november havi bérfizetések fedezete – a 2013. évi zároláshoz kapcsolódó befizetéseken túl – az intézmény rendelkezésére álljon."

Ezzel a mondattal a minisztérium lényegében elismerte, hogy az egyetemeken működési gondok vannak, a béreket fizessék ki, de a beszállítók még várhatnak. A teljes cikk itt olvasható .

Frissítés: cáfol a minisztérium

Nem történt újabb zárolás a felsőoktatási intézményeknél, hanem a túlzottdeficit-eljárás miatt az összes ágazatot érintő májusi kormánydöntést most hajtották végre - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma Felsőoktatásért Felelős Államtitkársága szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint a döntés végrehajtását elhalasztották a felsőoktatásban az intézmények akkori gazdálkodási nehézségeire tekintettel arra az időszakra, amikorra az intézményekkel már biztosan tudhatóan megtörténik a 2012-es évre vonatkozó végleges elszámolás, illetve beérkeznek más bevételek is. ozzátették: ezzel az volt a cél, hogy a felsőoktatási intézményeket a lehető legkisebb mértékben érintse hátrányosan az EU által megkívánt döntés.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra