Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Zárolta a kormány az egyetemek pénzét (frissítve)

Az indok a túlzottdeficit-eljárás. Csakhogy azt már az Európai Bizottság június végén megszüntette.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A kormány zárolást rendelt el több felsőoktatási intézménynél - értesült a Népszabadság. A lap mai cikkében arról számol be, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára erről levélben értesítette a felsőoktatási intézmények vezetőit. Lengyel Györgyi egy májusi kormányhatározatra hivatkozott, amit Orbán Viktor "a túlzotthiány-eljárás megszüntetése érdekében szükséges intézkedésekről" hozott. Csak éppen a túlzottdeficit-eljárást azonban az Európai Bizottság június végén megszüntette.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Az intézményeket különböző mértékben sújtja az újabb nadrágszíj-összehúzás: néhány egyetem azzal szembesült, hogy nagyobb összeget kell befizetnie, mint amennyit nemrégiben többletforrásként kapott. De az biztos, hogy az első számítások szerint három-négymilliárd forintos megszorítást jelent ez az intézkedés az ágazatban.

A Népszabadság felhívja a figyelmet a levél azon különös vonatkozására is, hogy a zárolást a saját bevétel terhére rendelték el, és nem az állami támogatáséra. És ez a sor is furcsán hangzik: "Továbbá felhívom szíves figyelmét, hogy a hóközi fenntartási kiadások olyan mértékben kerüljenek teljesítésre, hogy a decemberben esedékes, november havi bérfizetések fedezete – a 2013. évi zároláshoz kapcsolódó befizetéseken túl – az intézmény rendelkezésére álljon."

Ezzel a mondattal a minisztérium lényegében elismerte, hogy az egyetemeken működési gondok vannak, a béreket fizessék ki, de a beszállítók még várhatnak. A teljes cikk itt olvasható .

Frissítés: cáfol a minisztérium

Nem történt újabb zárolás a felsőoktatási intézményeknél, hanem a túlzottdeficit-eljárás miatt az összes ágazatot érintő májusi kormánydöntést most hajtották végre - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma Felsőoktatásért Felelős Államtitkársága szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint a döntés végrehajtását elhalasztották a felsőoktatásban az intézmények akkori gazdálkodási nehézségeire tekintettel arra az időszakra, amikorra az intézményekkel már biztosan tudhatóan megtörténik a 2012-es évre vonatkozó végleges elszámolás, illetve beérkeznek más bevételek is. ozzátették: ezzel az volt a cél, hogy a felsőoktatási intézményeket a lehető legkisebb mértékben érintse hátrányosan az EU által megkívánt döntés.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés