Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

"Napszúrással, hidegrázással mentem fel a színpadra"

Tom Lumen gitáros mesélt néhány ijesztő történetet, és tartott előadást Szombathelyen arról, hogyan lehet leküzdeni a fellépések előtti izgalmat, pánikhelyzetet.

Tom Lumen egy magyar, nemzetközileg is jegyzett gitáros, 11 országban fordult meg eddig, köztük Mexikóban és az Egyesült Államokban is. Tavaly nyár elején Szombathelyen is fellépett Gitárvirtuózzal és eredeti hangszereléssel startolt el a szombathelyi zsinagóga-udvar nyári sorozata 2017. June 10. 12:52 a zsinagógaudvar koncertsorozatának elején.

Azért most is játszott egyet, kettőt:

Pianho 97 Hangszerbolt

tomlumen #fortemusic #pianho97 #martinguitars #workshop

Most nem koncertezni jött, hanem egy zenész-workshopra, a Pianho hangszerboltba. Mert, ugye, a zenész is ember, ahogyan az előadás címe is fogalmazott. De miről is van szó?

A zenészek, előadók egy részét, különösen pályájuk elején feszélyezi, ha közönség előtt kell szerepelniük, és ez más műfajokban is érvényes, gondoljunk csak bele, ha egy iskolai ünnepségen kellett verset mondani, nagy nyilvánosság előtt beszélni. Embere válogatja, hogyan jelentkezik ez, van, aki szabályosan rosszul van, van, akinek csak a keze remeg, elcsuklik a hangja, nem mer felnézni, és sorolhatnánk.

A zenész is ember - workshop
Szilágyi József / telefonos fotó

Ahogyan tették is a workshop résztvevői, hiszen ennek éppen a közös gondolkodás volt a lényege. Mintegy kéttucatnyian szorongtunk a hangszerboltban, többségük zenész, klasszikus gitárosok, zongoristák, komolyzenei pályára készülők, és rockerek vegyesen.

Ahogyan Tom Lumen mesélte, maga a helyszín is sokkoló lehet, egy nagyobb teremben máshogyan szól a hangszer, az erősítő, mások a körülmények. És hogyan lehet mindezt leküzdeni, Mert le kell, koncertet soha nem mondunk vissza, ez alap, csak, ha tényleg képtelenek vagyunk a fellépésre.

A zenész is ember - workshop
Szilágyi József / telefonos fotó

Egy klasszikus gitárt tanuló srác azt mondta, ő már a koncert előtt jóval elmegy a helyszínre, körbejárja, megnézi, a koncert előtt, ha lehetőség van, ki is próbálja a hangzást, hogy ne érje meglepetésként. Tom Lumen egyébként elég sokat foglalkozott az együttesben járók számára jól ismert hangbeállással, aminek ez az ismeretségkötés is az egyik feladata.

Tom részletesen elmesélte azt is, hogy a stressz saját magát is gerjesztheti. Ha észrevesszük, hogy stresszelünk, akkor annak tudatos leküzdésére fókuszáljuk az energiát, ami rosszabb esetben tovább növeli a szorongást, és az előadás színvonala látja kárát.

A zenész is ember - workshop
Szilágyi József / telefonos fotó

Tehát, vegyünk mély levegőt, ügyeljünk a testtartásra, legyünk magabiztosak. Gondoljunk arra, hogy ha eleget gyakoroltunk, akkor a testünk az agyunk nélkül is tudja a dolgát. Tom mesélt olyan esetet, ahol a később híressé vált zongorista gondolatai elkalandoztak előadás közben, és amikor újra

magához tért

, nem emlékezett rá, hogy az ismétlés előtt vagy után van. Döntött, később kiderült, hogy jól, de az elkalandozása alatt a teste tette a dolgát.

Tom Lumen bemutatott egy meditációs technikát is, ami kiüríti az agyat, lenyugtatja, ő ezt állandóan használja. Annyi az egész, hogy lecsukjuk a szemünket, és számoljuk a lélegzetünket. Egy idő utén ez már automatikus lesz, és tényleg jó hatása van. Egyébként ezt a workshopon ki is próbáltuk, és hihetetlen nyugalom és csend szállt a társaságra.

A zenész is ember - workshop
Szilágyi József / telefonos fotó

Persze, nem csak saját magunktól lehetünk stresszesek. Minden előadásnál vannak körülmények, a színpadon, a világítás, a hideg, a meleg, satöbbi. Tom azt ajánlja, hogy amennyire tudjuk, tegyük ezt komfortossá, alakítsuk ki a magunk kis szigetét. Amin nem tudunk változtatni, azt meg fogadjuk el, mást úgysem nagyon tehetünk.

Erre is mesélt egy példát. Tavaly Mexikóban lépett fel egy gitárfesztiválon, nagy színpadon. A koncert előtt egy medence partján dzsemmelt néhány fellépővel, és komoly napszúrást kapott, annak minden tünetével. Aztán, hogy ezt enyhítse, megmerült a medencében, amitől meg hidegrázása lett.

A zenész is ember - workshop
Szilágyi József / telefonos fotó

De ilyen állapotban is felment a színpadra, az előadás nem volt száz százalékos, de annyira rossz sem lehetett, mert az idén megint meghívták, és sikeres is volt a fellépése.

Az előadás után aztán ki lehetett próbálni egy gitárcég itt bemutatott hangszereit, de előtte Tom Lumen a közönségben ülő srác segítségével énekeltette meg a résztvevőket. Íme:

Pianho 97 Hangszerbolt

Pianho 97 Hangszerbolt was live.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra