Zivatar miatt adtak ki figyelmeztetést csütörtökre Vas megyére

Késő délelőtt, dél környékén érkezik holnap a hidegfront.

Csütörtökön a késő délelőtti, déli órákban északnyugat, észak felől markáns hidegfront érkezik, amely viszonylag gyorsan át is vonul az országon - hívta fel a figyelme szerda este az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A fronthoz kapcsolódóan egy gyorsan mozgó záporos csapadékzóna éri el az Észak-Dunántúlt, amely délkelet felé halad. Amellett, hogy a csapadék halmazállapota egyre nagyobb eséllyel lehet szilárd (hó) a rendszer mentén, az északnyugati tájakon zivatar kialakulásához is kedvezőek lehetnek a feltételek.

met.hu

A front mentén elsősorban az északi, északnyugati megyékben átmenetileg nagyobb területen is viharossá fokozódhat az északnyugati, nyugati szél. A legerősebb lökések általában 60-75 km/h között alakulhatnak, de a fronthoz kötődő záporok környezetében esetleg a 75-80 km/h-t is meghaladhatják. Estefelé a szél veszíteni kezd erejéből.

Az északkeleti vidékeken (elsősorban Borsod, Szabolcs határhoz közeli részein) már a kezdeti időszakban, csütörtök délelőtt is a havazás, havas eső lesz a jellemzőbb: arrafelé ált. lepel - 4 cm-nyi friss hótakaró alakulhat ki holnap éjfélig (egy-két helyen esetleg ennél vastagabb is lehet). Másutt inkább csak lokálisan alakulhat ki a délutáni, esti hózáporokból hóréteg (ált. lepel - 2 cm, kis eséllyel ezt meghaladó - estig inkább csak átmeneti jelleggel).

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Időjárás