Nekünk a Zöld Pardon kell, nem narancssárga bocsánat! - 40 ezren tüntettek Budán

Ganxsta Zolee most nem közölte, hogy beleveregetné a hímtagját a Fidesz-féle Országzászló Parkba, de a több nemzedéket felvonultató tömeg úgyis magáért beszélt.

Vasárnap késő délután a Petőfi hídon megszaporodott fiatal gyalogosok, a Dunán végigzengő visszhang és a fejünk felett köröző helikopter már jelezte: a Zöld Pardon bezárása ellen meghirdetett sokfellépős koncertes demonstrációra korántsem lesz majd ráfogható, hogy nagyobb a füstje, mint a lángja, itt bizony nem lesznek kevesen.

Tiltakozás a ZP bezárása ellen
kattintás után galéria
Unger András

A sztori dióhéjban: a mind a budapesti, mind a vidéki - de a fővárosban tanuló - fiatalok körében olcsó belépős (2-300 forintosra belőtt) koncertjeivel nagy népszerűségnek örvendő, a Petőfi híd lábánál elhelyezkedő szabadtéri szórakozóhely szerződését nem kívánja meghosszabbítani Hoffmann Tamás XI. kerületi fideszes polgármester, lakossági panaszokra hivatkozva. Ezek viszont a ZP üzemeltetői szerint nem is léteznek, ennek direkt utána is jártak az önkormányzatnál, és nem találtak olyan dokumentációt, ami ezt alátámasztaná. Magyarul: bizonyíték az nincs, de jelen állás szerint a döntéshozók már döntöttek, és nem akarják látni a ZP-t a kerületben (nemrég még az is felmerült, hogy Országzászló Parkot létesítenek a helyén az új alkotmány örömére, de az össznépi felhördülés hatására ezt gyorsan elvetették.)

Na, ezért jöttek össze ide most olyan sokan, hogy a csendrendelet beálltáig zajongjanak egy tisztességeset, hátha eljutnak a decibelek Újbuda vezérének villájáig, már ha van olyan.

Tiltakozás a ZP bezárása ellen
Bochkor Gábor is gitárt ragadott a Kartel koncertjén
Unger András

Mi akkor érkeztünk meg a Műegyetem rakpartra, amikor Bikini frontembere jó bulit és győzelmet kívánt a színpadról, amitől egyelőre még fél kilométerre voltunk, de már így is nehéz volt előrevergődni. Közben a Sziget részéről Gerendai Károly nyilatkozott videoüzenetben, közölve:

ijesztő, ha nem veszik észre, hogy ez is a város kultúrájának a része.

Ahogy nyomultunk előre a tömegben, minimum minden második emberen zöld pólót láttunk - az esemény Facebook oldalán kérték erre a szimpatizánsokat, hogy aki tud, érkezzen ebben a színben. Úgy látszik, nem kellett sokat kérni, a tömeg zöldebb volt, mint egy LMP-kampány.

Generációs mix: tinik és ősz szakáll az első sorban

De a színnél is jelentőségteljesebb volt az, hogy nem csak huszonévesek, de az idősebb nemzedékek is képviseltették magukat, családanyától a hajóskapitánynak öltözött ősz szakállú úrig. A létszám pedig magáért beszélt: a koncertmaraton - amin fellépett a Quimby, a Csík Zenekar, a 30Y, a Vad Fruttik, a Subscribe és még sokan mások - levezénylője, Novák Péter jó hangosan közölte a statisztikát: 35-40 ezren gyűltek össze ide most.

Tiltakozás a ZP bezárása ellen
Unger András

A hely érdekében szólt egyébként Nagy Feró, üzent videón át a Tátrai Bandtől Péterfy Boriig sok mindenki (utóbbié volt a legegyszerűbb de legharsányabb: egy hintában ülve vagy tízszer, egyre hangosabban mantrázta, hogy koncertezni akar a ZP-ben), de a legmarkánsabb üzenetet maga Novák Péter kiabálta bele a pesti estébe:

A ZP ügye egy igazi közügy, méghozzá olyan, amelynél szeretnénk, ha végre a szavazópolgárok véleményét is figyelembe vennék, nem csak a politikusok önös érdekeit. Az egykori ifjúsági park sorsa jól mutatja, mi lesz abból, ha a politikusokra bízzák az ügyek megoldását: csak a romok maradnak utánuk.

Végül láttuk még Bochkor Gábort basszusgitározni Ganxstáéknak és a Subscribe-ot, amint eljátsszák a Rage Against The Machine egyik favorit rendszerellenes dalát, a Freedomot. Hogy a Zöld Pardon tovább működhet-e, azt nem tudjuk, mindenesetre a kormány felkötheti a gatyáját, mert a rendészeti szervek, a bankszektor, a magánnyugdíjasok és a devizahitelesek után újabb társadalmi réteget sikerült maguk ellen fordítaniuk.

Tiltakozás a ZP bezárása ellen
Szabadságot a népnek!
Unger András
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra