Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Zöldhulladékos zsákok miatt tört ki a balhé Vonyarcvashegyen

A nyaralótulajdonosok úgy érzik, hogy hátrányosan megkülönböztetik őket.

Vonyarcvashegy az elmúlt évtizedekben szinte a Vas megyeiek településévé változott. Persze nem az állandó lakosokról van szó, hanem azokról, akiknek nyaralójuk, hétvégi házuk van itt.

Ők szinte külön kasztot alkotnak - ahogyan azt egy Vas megyei nyaralótulajdonos meséli -, az önkormányzat viszont hátrányosan megkülönbözteti őket. Pedig - mint mondja -, a település azóta fejlődik, amióta megjelentek az első nyaralók.

Nem tudtak a szabályok változásáról

A tulajdonos szerint ez leginkább a kommunikációban és a szelektív hulladékgyűjtésben nyilvánul meg. Korábban a településen bármilyen zsákba összegyűjthették a zöldhulladékot, amit aztán a szolgáltató, a Zalaispa Zrt. el is szállított.

Zöldhulladék Vonyarcvashegy
olvasói fotó

Az idén viszont változott a rendszer, a Zalaispa csak a saját, környezetbarát zsákokat fogadja el a gyűjtésnél. A nyaralótulajdonos azt mondja, ezzel nem is lenne gond, ha időben értesítették volna őket. Így az a helyzet állt elő, hogy az áprilisi szállításkor a régi zsákokba összegyűjtött zöldhulladékot nem vitték el.

Néhány helyen a nyaralók előtt az egész utcában most ott vannak a tömött zsákok, és elvileg maradnak is a nyár végéig. A zöldhulladékot ugyanis évente csak háromszor viszik el. (Megnéztük, áprilisban, szeptember elején és decemberben van időpont Vonyarcvashegyre a szolgáltató oldalán .)

Kinek a feladata a tájékoztatás?

A nyaralótulajdonos szerint a kommunikációval van a probléma. Az ilyen híreket a helyi lap közli, viszont azt csak az állandó lakosok kapják meg. Ráadásul a nem állandó lakosok egy évben csak pár hetet vagy hónapot vannak ott.

Zöldhulladék Vonyarcvashegy
olvasói fotó

Kifogásolja, hogy a kiküldött számlákkal együtt sem küldtek ki információt az új szabályokról, és szerinte az önkormányzat feladata lett volna a tájékoztatás.

Mint mondta, tavaly megemelték a helyi adókat is, így többet kell fizetniük, de az alapvető tájékoztatást sem kapják meg.

Természetesen megkerestük kérdéseinkkel az önkormányzatot és a szolgáltatót, a Zalaispa Zrt-t is.

Megvan a megoldás

Pali Róbert, Vonyarcvashegy polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy a hulladék elszállítására az önkormányzat külső közszolgáltató céggel, a Zalaispa Zrt-vel kötött szerződést, és a hulladékszállítással kapcsolatos kommunikáció, lakossági tájékoztatás is az ő dolguk. Ennek ellenére a nyaralótulajdonosok az önkormányzat csatornáin is értesülhettek arról, hogy a szolgáltató új, környezetbarát zsákokban szállítja el a zöldhulladékot.

Mint mondta, az információ megjelent a község hivatalos online oldalán, a helyi újságban magyar és német nyelven. Viszont a szolgáltatónak lett volna a feladata, hogy a számlákkal együtt kiküldje a lakossági felhívást.

Zöldhulladék Vonyarcvashegy
olvasói fotó

Pali Róbert elmondta, a lakók úgy gondolják, hogy a polgármester a felelős a hulladékszállításért, de ez nem így van, hiszen a hulladékkezelést az önkormányzattól független közszolgáltató cégek végzik. És a közszolgáltató feladata a hulladékszállítás szervezése és a lakosság tájékoztatása, ideértve a nyaralótulajdonosokat is.

A polgármester azt mondta, miután szembesült a problémával, felvette a kapcsolatot a szolgáltatóval, a szolgáltató május 18. és 20. között elszállítja a nem megfelelő szákokban kihelyezett zöldhulladékot. Viszont ehhez segítséget kérnek, ugyanis a szolgáltató munkatársai nem nyúlhatnak a nem megfelelő zsákokhoz, ezért az önkormányzat településüzemeltetési munkatársai kísérik majd a hulladékszállító autókat, és ők ürítik ki a zsákokat.

Jogok és kötelezettségek

Pali Róbert megjegyezte, a lomtalanításnál is rendszeresen gondok vannak, a szolgáltató csak azoknak a hulladékát akarja elszállítani, akik egész éves díjat fizetnek, és a cég dönti el, melyik hulladékot szállítják el és melyiket nem.

A polgármester kritikát fogalmazott meg a szolgáltatóval és a nyaralótulajdonosokkal szemben is. Szerinte a szolgáltató át akarja hárítani a felelősséget az önkormányzatra, a nyaralótulajdonosok pedig nem veszik figyelembe, hogy nem csak jogaik, hanem kötelezettségeik is vannak, így például figyelemmel kell kísérniük a településsel kapcsolatos információkat.

A Zalaispa nem válaszolt kérdéseinkre.

A cikk elején említett ingatlantulajdonos viszont később azt közölte, hogy a forgalmas utcákról eltűntek a zsákok, már csak azokban az utcákban vannak, ahol csak nyaralók és hétvégi házak állnak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra