Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A zsarolás szakaszai – a büntetőjogi ügyvéd szemével

Mi az az időpillanat, amikor a zsarolás már bűncselekmény lesz?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Haszonszerzés végett sokan hajlamosak erőszakhoz, fenyegetéshez folyamodni. A zsarolás a vagyon elleni erőszakos bűncselekmények közé tartozik. De mik azok a stádiumok? Mi az az időpillanat, amikor már a zsaroló cselekmény bűncselekmény?

A büntetőügyvédek nem ritkán ezen kérdésbe kapaszkodva alakítják ki a védői stratégiát az eljárás során. Az alábbiakban a zsarolás bűncselekmény szakaszait vessük végig az ugyvedipraxis.hu büntetőjog zsarolás bűncselekmény szakosodott védőügyvédjével.

A zsarolás bűncselekmény megvalósulási szakaszainak különválasztására elsősorban azért van szükség, mert némely bűncselekmények esetében ki lehet jelenteni azt, hogy egy hosszabb-rövidebb folyamat végeztével valósulnak meg teljes egészében, tulajdonképpen a zsarolás is ebbe a körbe tartozik. Ezeket a szakaszokat hívják az ügyvédek stádiumoknak. A legfontosabb bűncselekményi fázisok az elhatározás, az előkészület, a kísérlet, illetve a befejezett bűncselekmény.

Ami az elhatározást illeti: gondolni bármit szabad, az konkrét cselekvések nélküli elhatározás a büntetőjog területén kívül esik. Előkészület csak akkor büntetendő, hogy ha a törvény kifejezetten úgy rendelkezik. A zsarolás tényállása ilyen kitételt nem tartalmaz, így ez a szakasz is irreleváns ebben az esetben.

Bűncselekmény kísérletét az valósítja meg, aki a szándékos bűncselekmény elkövetését megkezdi, de nem fejezi be. Stádiumai csak szándékos bűncselekményeknek vannak, zsarolás is csak szándékosan követhető el. Főszabály szerint a kísérlet elkövetőjére is a befejezett bűncselekmény büntetési tételét kell alkalmazni, így a kevesebb megvalósult tényállási elem legfeljebb enyhítő körülményként vehető figyelembe.

Zsarolást az követ el, aki jogtalan haszonszerzés végett mást erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, és ezzel vagyoni hátrányt okoz. A zsarolás akkor válik befejezetté, amikor a sértett oldalán a vagyoni kár bekövetkezik. Jellemzően ennek elmaradása eredményezi azt, hogy a bűncselekmény kísérleti szakban marad.

Így például zsarolás kísérlete állapítható meg akkor, hogy ha a kényszerítés nem volt sikeres, mert a sértett nem az elkövető akaratának megfelelően cselekedett. Szintén kísérlet a helyes minősítés a bírói gyakorlat szerint akkor is, hogy ha a sértett csupán színleli az elkövető követelésének teljesítését, hiszen kár ekkor sem következik be, így a bűncselekmény nem válik befejezetté. Zsarolás kísérlete tehát addig állapítható meg, amíg a sértett nem teljesít, vagy amíg nem kényszerül a teljesítésre.

A büntetőeljárások során lefolytatott bizonyítás nem nélkülözi a büntetőjog elméleti összefüggéseinek vizsgálatát. Egy felkészült, kiváló büntetőjogi ügyvéd a büntetőjog dogmatikájával nem az egyetem falai között találkozott utoljára; a védőügyvédi feladatok fontos része, hogy biztosítsa: a terhelt alkotmányos jogai az igazságszolgáltatás teljes folyamata alatt megvalósulhassanak, és így a terhelt cselekménye valóban pontos minősítést kapjon.

Ügyvédként muszáj tehát törekedni arra, hogy az eljáró bíróság az esetleges enyhítő körülményeket, méltányosságot gyakorolva valóban kellő súllyal figyelembe vegye.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

(X)

Hirdetés