Befolyással való üzérkedés miatt nyomoznak Marton Zsolt ellen

A szombathelyi Fidesz frakciójának vezetője maga közölte egy sajtóközleményben: zsarolással vádolják. A dolog érdekessége, hogy a feljelentő a város szocialista alpolgármestere, Czeglédy Csaba. Egyébként rövid időn belül a második fideszes városatya ellen indult nyomozás.

Marton Zsolt az alon.hu internetes portálon megjelenő sajtóközleményben közölte csütörtökön este, hogy feljelentették. Egyben úgy vélte, mindez csak megtorlás a közgyűlésben kialakult jobboldali új többség miatt. Minderre szintén közleményben reagált Czeglédy Csaba. Mindkét közleményt, az MSZP szombathelyi szervezetének, valamint a SZOVA ZRt-nek reagálását cikkünk végén olvashatják.

Marton Zsolt
sadness

Hogy mi is történt? A vád szerint ez év nyarán Marton Zsolt arra akarta rávenni Gyimesi Józsefet, hogy mondjon le mandátumáról. Ha nem teszi, akkor biztosan nem nyer a megye kéményseprő munkálataira kiírt pályázaton a Vasi Kéményseprő Kft., amelynek ügyvezető igazgatója Németh László, az Együtt Szombathelyért Egyesület elnöke, a cég ügyvédje pedig Gyimesi, aki az egyesület színeiben ül a közgyűlésben.

Mint ismeretes, Gyimesi nincs jóban a Fidesszel. Pedig anno Fidesz tag, városi elnök és országgyűlési képviselője is volt a pártnak. A mostani közgyűlésben azonban sokszor szavazott a baloldallal. Hozzájárult ahhoz, hogy a városvezetés a nyárig meg tudja tartani az egy szavazatos többségét.

A váltás után most a jobboldalnak lett ugyanannyi: egy szavazatnyi többsége. Van logika abban, hogy Martonék nem szeretnének úgy járni, mint a baloldal: egy szavazatnyinál többre vágytak.

Hogy ennek érdekében Marton Zsolt valóban megzsarolta-e Gyimesit, majd a nyomozás dönti el. Ám Marton úgy döntött, elébe megy az eseményeknek, ő hozza nyilvánosságra a vádat. (Talán azért is, mert a városban már hetek óta hallani az ügyről.) Ártatlansága hangoztatása mellett arra helyezte a fő hangsúlyt, hogy hiteltelenítse az ügyben feljelentést tevő Czeglédyt, s arra hívja fel a figyelmet: hány ügynek lehetne még utánanézni.

Ami biztos: a Vas Megyei Főügyészség befolyással üzérkedés bűntette miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelet el. Az ügyben a helyi rendőrség - politikusok érintettsége miatt – elfogultságot jelentett be. Ezután az ügy Zalaegerszegre került. Ott folyik most a nyomozás. Mindezt a Vas Megyei Főügyészség sajtószóvivője, dr. Székely Tamás is megerősítette.

És az is biztos, hogy ez az ügy jó pár hónapra meghatározza majd a szombathelyi közgyűlés hangulatát.

Marton Zsolt Sajtóközleménye

Czeglédy Csaba, szocialista politikus feljelentéssel fordult a Vas Megyei Főügyészséghez, amelyben zsarolással vádolt meg. A korábban jogerősen adócsalás miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt MSZP-s alpolgármester azt állítja, hogy dr. Gyimesi József városi képviselőt megfenyegettem: ha nem mond le képviselői mandátumáról, elveszíti a Vas Megyei Kéményseprő Kft. a szolgáltatási pályázatot. Czeglédy fenti állításai természetesen minden alapot nélkülöznek.

Czeglédy igyekezete ugyanakkor érthető. A Szova Zrt. folyamatban lévő átvilágítása során ugyanis fény derült arra, hogy a szocialista alpolgármester tulajdonában lévő Nyugat Rádió Kft. rendszeresen milliós megbízásokat kap közpénzből, ráadásul a rádió ügyvezetője – tanácsadásért - havi 240 ezer forintos kiegészítő jövedelmet is kap a városi közszolgáltató cégtől. Horváth Attila, az MSZP városi alelnöke havi 840 ezer (!) forint állandó jövedelmet vesz fel a SZOVÁ-tól, amit alkalmanként pármilliós egyedi megbízási díjjal told meg a városi cég menedzsmentje. Horváth Attila alelnök úr emellett „az Ipari Park kialakításáért” felelős polgármesteri szakértő is, amelyért további havi 120 ezer forint juttatást vehet fel Ipkovich Györgytől. Jagodits Rómeó, a Nyugat Rádió közgazdász szakértője pénzügyi tanácsadóként jelenleg havi egymillió plusz áfa összegű díjazást kap a köztulajdonban lévő SZOVA Zrt-től.

Soós József, volt MSZP-s képviselő a közelmúltban utazási katalógusokat kapott azzal, hogy jobban tenné, ha nem venne részt a szeptemberi rendkívüli közgyűlésen. Képviselőtársunk emiatt rendőri kísérettel érkezett a képviselő-testületi ülésre. Gépkocsimat egy éven belül másodszor rongálták meg az elmúlt napokban. Szakály Gábor képviselőtársamat, és édesapját szintén feljelentették, akit másodízben is felmentett a Szombathelyi Városi Bíróság.

A sort a végtelenségig lehetne folytatni még, csak ízelítőt kívántam adni abból, hogy milyen egyéni érdekeket sért, és milyen megtorlásokat vált ki az új többség politikája Szombathelyen.

Nem ijedünk meg.

Marton Zsolt

Czeglédy Csaba sajtóközleménye

Marton Zsolt fél.

Marton Zsolt fél, hogy életében talán először következménye lesz tetteinek. Most nem tud elbújni hazugságai és manipulációi mögé.

Marton Zsolt kétségbeesett próbálkozást tesz, hogy eddig is publikus tényekkel - hol csúsztatva, hol játszva az adatokkal - elkendőzze, hogy büntetőeljárást indult egy jelenleg ismeretlen tettes ellen, aki politikai céljai érdekében szombathelyi polgárokat zsarolt meg.

(Álljunk meg egy pillanatra! Mi köze van egy folyamatban lévő büntetőügyhöz, hogy magánszemélyek fizetést vesznek fel egy cégtől? Ez olyan, mintha Zuschlag János az előzetesben arra hivatkozna, hogy lehet, hogy sértett törvényt, de a Szijjártó meg az Ágh Péter felvesz egy csomó pénzt mindenhonnan mindenféléért.)

Marton Zsolt érintettje egy zsarolási ügynek, amely nyáron jutott tudomásomra közfeladatom ellátása során. Mivel feltételezett bűncselekményről szereztem tudomást, nem tehettem mást: két hónapja saját nevemet felvállalva büntetőfeljelentést tettem a Vas Megyei Főügyészségen. A Vas Megyei Rendőrfőkapitányság elfogultságot jelentett be, majd az ORFK egy hónapos gondolkodást követően kijelölte a napokban a Zala Megyei Rendőrfőkapitányságot, hogy folytassa le a nyomozást. Tehát minden akadály elhárult az elől, hogy a rendőrség kiderítse, törént-e zsarolás, és ha igen, akkor ki követte el.

Marton Zsolt figyelmét felhívom arra, hogy a nyomozás elrendeléséhez egy dolog kellet: az alapos gyanú. Alapos gyanú hiányában egy ennyire súlyos, politikával átitatott ügyben nem indult volna nyomozás. Számos bizonyíték állt rendelkezésemre, amikor a feljelentést megtettem. Azonban ezeket nem tárom a nyilvánosság elé, mert a nyomozóhatóság munkáját nem akarom sem befolyásolni, sem nehezíteni. A feljelentés tényét sem közöltem a médiával, mivel nem volt célom az ügyet a sajtóban szerepeltetni.

Mostantól a bűnüldöző hatóságok feladata, hogy kiderítsék, mi történt 2008 júniusa végén, július elején Szombathelyen. Bízom benne, hogy ki fog derülni az igazság. Remélem, hogy az a két ember, akik kínok-kínját állták ki január óta, nem lesznek tovább megfélemlítve, és el fogják mondani a hatóságnak, mit követett el ellenük az "ismeretlen tettes".

dr. Czeglédy Csaba

A szombathelyi MSZP közleménye

Tisztelt Szerkesztőség!

A tegnapi illetve mai sajtóban nagyon súlyos vádak olvashatóak Marton Zsolt a Fidesz helyi frakcióvezetőjével szemben, amelyek szerint feltehetően zsarolta a szombathelyi közgyűlés egyik tagját, illetve más személyt vagy személyeket egzisztenciájuk elvesztésével fenyegetett.

Marton Zsolt már a második képviselője a Fidesznek ebben a ciklusban, aki ellen súlyos vádak miatt folyik nyomozás.

Marton Zsoltnak sürgősen tisztáznia kell magát, és amennyiben nem tudja ezt minden kétséget kizáróan megtenni, azonnal le kell mondania tisztségeiről és mandátumáról.

MSZP szombathelyi elnöksége

Szombathely, 2008. október 17.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Garázdaság miatt emeltek vádat Szakály Gábor képviselő ellen

Még tavasszal, plakátragasztás közben összetűzésbe keveredtek a Fidesz és az MSZP fiataljai Szombathelyen. Az országos sajtón végigszáguldott a hír: a város egyik közismert politikusának öccse megverte Szakályt. A nyomozás lezárult, Szakály ellen is garázdaság és könnyű testi sértés a vád.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet