Átgombfocizták az '56-os forradalmat, egy életre jó barátok lettek - Bálint András és Jordán Tamás

A kis kerek asztalon két üveg ásványvíz - Bálint András a simát, Jordán Tamás a buborékosat választja. Következik egy 68 éves barátság története, másfél órában elmesélve.
 
 

Átgombfocizták az '56-os forradalmat, egy életre jó barátok lettek - Bálint András és Jordán Tamás

A kis kerek asztalon két üveg ásványvíz - Bálint András a simát, Jordán Tamás a buborékosat választja. Következik egy 68 éves barátság története, másfél órában elmesélve.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Átgombfocizták az '56-os forradalmat, egy életre jó barátok lettek - Bálint András és Jordán Tamás

A kis kerek asztalon két üveg ásványvíz - Bálint András a simát, Jordán Tamás a buborékosat választja. Következik egy 68 éves barátság története, másfél órában elmesélve.

Ha Jordán Tamás valakivel leül és beszélget, az nekünk garancia arra, hogy jó kis színházi este elé nézünk. Ráadásul Bálint András régóta nagy kedvencünk, noha nagyon más generáció vagyunk.

Persze tudjuk róla, a hatvanas évek kultuszfilmjeit mind az ő főszereplésével forgatták, színészkedett, aztán sok éven át színházat igazgatott - a kilencvenes évekre megcsinálta az egyik kedvenc helyünk, a Radnóti Színházat. Önálló esteket is készített, Radnótiról, Aranyról, Márairól és Heltairól, vagy épp az Úrról és kutyájáról.

Jordán Tamással közös nosztalgiázós beszélgetésük magában is élmény. Amit kapunk: egy 68 éves barátság történetét, kikacsintós színházi nosztalgiázással.

A teltház garantálva volt, meg se lepődtünk, hogy még a lépcsőkön is ültek

Az apropó, hogy a két legendás jóbarát itt Szombathelyen találkozott, hogy Bálint András három hete Szombathelyen próbál. Az új bemutató, csupa fiatal színésszel, a Diploma előtt lesz, igen, a nevezetes film (és regény) alapján.

A kis kerek asztalon, a stúdiószínpad közepén ott áll két üveg ásványvíz - Bálint András a simát, Jordán Tamás a buborékosat választja. Ez az első különbség...lesz még:)

Súgónak pedig ott a Wikipédia

Jordán Tamás azzal nyit, hogy kinyomtatta mindkettőjük életrajzát, hátha valamire nem emlékeznek egymásból. Bálint András nevet, ő meg nem hozott magával szemüveget, így nem tudja elolvasni, de úgyis tudja, mikor mi történt Jordánnal… 68 év, nem semmi életúttal, hol keresztezték, hol nem egymást, de mindig tudták, ki épp merre járt.

Az első közös pont a két színházi legenda között az, hogy mindketten 1943-ban születtek, egymástól pár háznyira, a Budafoki úton, a Gellért környékén nőttek fel. Jordánék a 17/B-ben, Bálinték a 9/11-ben laktak.

Barátságuk a második elemiben kezdődött, akkor kezdtek egy osztályba járni, de igazán a felső tagozat táján kezdtek jóba lenni. „Sokat fociztunk és gombfociztunk. Főként '56-ban, a forradalom idején... akkor különösen sokat gombfociztunk. '57-től egy gimnáziumba kerültünk, ha nem is egy osztályba, de ugyanabba az évfolyamba jártunk”- kezdte a mesélést Bálint András.

„Akkor a József Attila még fiúgimnázium volt, a lányok a Kafkába jártak, velük úgy lehetett találkozni, hogy szerda esténként színjátszókörbe jártunk” - valahogy így kezdődött, vette át a szót Jordán.

Erre Bálint András: „A szavalóversenyeket hol ő nyerte meg, hol én. Az első szavalóversenyt bocsánat, de ha jól emlékszem, mégis én nyertem, Babits Mihály: Ősz és tavasz között című versével. "Óh jaj, meg kell halni, meg kell halni!”- így hangzik az utolsó sora... Mi más verset is mondhatna egy 16 éves fiú?! ”

1957-től a József Attila Gimnáziumba kerültek azok az egyetemi tanárok, akik nem viselkedtek jól '56-ban, és már sikerült kijönniük a börtönből - ezt már Jordán teszi hozzá. Évfolyamtársak voltak Szombathy Gyulával, Cseh Tamással, Laux Józseffel, Kóbor Jancsival, Kende János operatőrrel és Szilágyi Tiboral is - hihetetlen évfolyam lehetett.

1961-ben érettségiztek a József Attila Gimnáziumban, együtt készültek a felvételire, közösen jelentkeztek aztán a színművészetire

Az első útválasztó közöttük az volt, amikor Bálint Andrást felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, Jordánt viszont nem. Ő 1966-ban földmérőként szerzett diplomát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mérnöki karán, ahova édesapja kérésére felvételizett és ahol aztán egy életre megszerette a geodéziát. 1961-ben Bálint András elvitte aztán Jordánt az Egyetemi Színpadhoz. Abban az évben alakult meg az ELTE „univerzitas” tagozata is, aminek Ruszt József, még mint főiskolás volt a rendezője - ez Bálint András életében egy felejthető momentum, de Jordán Tamáséban az egyik legmeghatározóbb időszak volt.

Utána egy időre szétváltak útjaik

Bálint András filmezni kezdett, Jordán Tamásnak gyerekei születtek, az Egyetemi Színpad után a 25. színházhoz került. Bálint Andrást Pécsre “száműzték” majd a Madách Színházban lett tag, tíz évig. Aztán következtek a hetvenes évek - nevet és összeges Bálint András: „Én gyakran megnéztelek téged, te soha nem néztél meg engem!”

Bálint András szerint Jordán jóval kalandosabb és szabálytalanabb pályát írt le, mint ő

- Engem nem is viselt meg annyira, hogy nem vettek fel a színművészetire, mert kárpótolt az egyetemi színpad. Tényleg imádtam a geodéziát! Mellette bridzsversenyző lehettem, nagyon kiegyensúlyozott életet éltem. Amit kicsit irigyeltem, amikor egymás után elkezdtél filmfőszerepeket játszani, Szabó István filmjeiben…- teszi hozzá Jordán Tamás.

A játék szenvedélye - színpadon innen és túl - megmaradt

A játék-szenvedélyben Jordán Tamás viszi azóta is a prímet, de Bálint András is csatlakozott néha hozzá. Később például együtt TIPPMIX-eztek a Radnóti büféjében, jelmezben. De ami a legszebb, hogy éveken át minden hétfőn közösen bridzseltek. Lett egy baráti társaságuk, Márton Andrással és Végvári Tamással négyesben játszottak. Hol egyikük, hol másikuk lakásán kártyáztak, miközben a feleségek főztek és trécseltek a konyhában, a pasik játszottak. Nagy barátság volt ez.

Utólag azért Jordán Tamás azt is bevallotta, hogy a legnagyobb erényének azóta is azt tartja, hogy el tudta hitetni a többiekkel, hogy tudnak bridzsezni.

Bridzsezés közben tudta meg Jordán Tamás, hogy Bálint András pályázott a Radnóti Színház igazgatói posztjára

Ott, kártyázás közben mind a három jó barát azt mondta Bálint Andrásnak, hogy ez “baromság”, ne pályázzon, hiszen olyan magas befolyású emberek indultak, hogy teljes őrültségnek tűnt velük szemben… Hihetetlen, de akkor, 1985-ben mégis szakmai döntés született, és a szakma által megítélt pályázó, Bálint András nyert.

Újabb közös pont lett a Radnóti Színház, Jordán Tamás is második otthonának érezte, négyszer játszott, aztán négyszer rendezett itt. Itt mutatták be először József Attila estjét, a Szabad ötletek jegyzékét is, ami aztán 10 évig műsoron maradt, ezért Jordán azóta is hálás.

Nemzeti Színház - újabb hosszú fejezet, ami aztán szintén nem lett közös út

1997-ben Bálint András nyerte meg az új Nemzeti Színház igazgatói tisztére kiírt pályázatot, de egy évvel később, amikor Orbánék hatalomra kerültek, kiderült, hogy az Erzsébet téren mégsem épül meg a Nemzeti Színház, lemondott. Az élet fintora, hogy Jordán Tamás később hat éven át annak a Nemzeti Színháznak lett igazgatója, amire Bálint András nemet mondott. Eredetileg egyébként Jordán azt szerette volna, ha közösen pályáznak, de Bálint András erre már nem vágyott, maradt a Radnótinál.

Csevegés van eztán is, hol ebbe, hol abba kapnak bele, aztán vége sem lesz igazán a beszélgetésnek.

Nem is baj. Talán csak a magánélet, feleségek, a gyerekek, mostani időskori napok maradtak csendesen, helyette volt a nosztalgia.

A végszónál, mintha tudta volna, a takarásból aztán előlép Trokán Péter. Jordán Tamás pont róla sztorizgatott, miként is oldja meg a jó színész, ha épp nem jut eszébe a szöveg, és a súgót se hallja. El is játsszák Bálint Andrással... Trokánnal együtt jót nevetünk. Ennyi, így szép ez!

Apropó! Bálint Andrással egy ma esti szombathelyi programot is ajánlunk:

50 éves a Szerelmesfilm- Filmbemutató- és Közönségtalálkozó

null

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés