De tényleg, mi lesz itt április 8-a után?

Újabban úgy belemerünk a jelenünk csip-csup ügyeibe, mintha nem is lenne fontos, mi történik majd a választások után. Pedig érdekes játék végigzongorázni a lehetséges forgatókönyveket.
 
 

De tényleg, mi lesz itt április 8-a után?

Újabban úgy belemerünk a jelenünk csip-csup ügyeibe, mintha nem is lenne fontos, mi történik majd a választások után. Pedig érdekes játék végigzongorázni a lehetséges forgatókönyveket.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

De tényleg, mi lesz itt április 8-a után?

Újabban úgy belemerünk a jelenünk csip-csup ügyeibe, mintha nem is lenne fontos, mi történik majd a választások után. Pedig érdekes játék végigzongorázni a lehetséges forgatókönyveket.

Kb. másfél évtizeddel ezelőtt olvastam James Gleick Káosz című könyvét, amely szép tudálékosan elmagyarázza, hogy hol végződnek a tudomány képletekkel és számokkal leírható határai, és hol kezdődik a rendezetlenség csodálatos világa.

Bár Gleick a káoszelmélet működését alapvetően a természettudomány szemszögéből magyarázza, ám egy kevés képzelőerővel kiterjeszthetjük az élet minden területére, az egészségtől a szerelemig, a kertben szorgoskodó hangyától a csillagok üzenetéig.

Egyszerű a trükk: ha elfogadjuk, hogy a világ alapvetően rendezetlen és kiszámíthatatlan, mindjárt sokkal rendezettebnek és kiszámíthatóbbnak tűnik.

Itt van például a politika. Valószínűleg még maga Donald Trump sem gondolta soha komolyan, hogy egyszer elnök lesz, és lám, egyik reggel ott találta magát a Fehér Házban.

Vagy a nyolcvanas évek közepén hányan hitték, hogy az atomarzenállal kistafírungolt, öröknek és rendíthetetlennek tűnő szovjet birodalom már csak néhány röpke évet él meg, és saját kardjába dől?

Szóval nehéz dolog a politikai jóslás, de miért is ne játszunk el a lehetőségekkel? Már csak azért is, mert amennyire sokat pörgünk 1300 menekült körül, olyan keveset beszélünk az ország jövőjéről.

Mintha huszadrangú kérdés lenne, mire is megy ki a játék, hogy milyen országban fogunk vagy szeretnénk élni öt, tíz vagy ötven év múlva.

Szóval milyen forgatókönyveket tudunk elképzelni? Mi lesz itt április 8. után? Játsszunk együtt!

1. Kétharmadot kap a Fidesz, folytatódik a pártállam kiépítése

Esély: 30%

A közvéleménykutatók adataiból és az ellenzék jellenlegi állapotából kiindulva könnyen lehet, hogy ismét meglesz a Fidesz kétharmada. És akkor mi is tartaná vissza a döntéshozókat, hogy tovább építsék a kvázi pártállamot? Ha ez történik, számíthatunk rá, hogy akár évtizedekre is berendezkedhetnek a fiúk: a politika után a gazdaság és a kultúra egyre nagyobb területét gyűrik majd maguk alá. Már most nagyon nehéz politikai kapcsolatok nélkül sikeres céget működtetni, alkotóként eljutni a nagyobb közönséghez, de ezeken a területeken még egyelőre akad némi mozgástér.

Összességében a Kádár-korszakhoz nagyon hasonló társadalmi berendezkedés dereng fel a nem is túl is túl távoli jövőben, lojális bírósággal és rendőrséggel, kézivezérlésű oktatással, sajtóval és sporttal, fokozatosan leépülő ellensúlyokkal. Ezt a verziót erősíti egyrészt, hogy a paternális, atyai gondoskodást és egyszerű igazodási pontokat kijelölő államhatalommal sokaknak láthatóan nincs nagy baja, másrészt hasonló mozgások tapasztalhatók Közép-Európa más országaiban is.

Nem biztos, hogy romlik az életszínvonal, de az állam fokozottabban elvárja majd az alkalmazkodást, és a szabadságszeretők egyre fojtogatóbbnak élik majd meg a szaporodó korlátokat.

2. Kétharmadot kap a Fidesz, kilépünk az Európai Unióból

Esély: 8%

A magyarok többségének nincs különösebb baja az Európai Unióval, na de gondoljunk vissza: néhány éve még a bevándorlókkal vagy Soros Györggyel sem volt. Igaz, ezeknél némileg nehezebb átvinni egy „huxit” propagandát, de egyáltalán nem lehetetlen. Még az is lehet, a korábbi politikai kampányok csak főpróbák voltak, a nagyelőadás csak most jön. A Brüsszel-ellenes mag el van hintve, kis locsolás és trágyázás után minden gond nélkül szárba szökkenthető egy ilyen forgatókönyv.

Ha az EU rábólintott az angolok távozására, értünk, egy periférikus kis országért sem fognak nagy könnyek hullatni, ha úgy alakul. A nyugat-európaiak amúgy sem tudnak rólunk sokat, vagy csak annyit, hogy újabban a szamárpadban ülünk.

Hogy mi az értelme a kilépésnek? Nos, az EU valóban nem hibátlan, de melyik államalakulat az? Sokkal lényegesebb, hogy hatalommámor legfőbb célja a hatalom maga, ahhoz pedig körülkerített terület és alattvalók kellenek. Egy diktatórikus vonásokkal megáldott politikus nagyon nehezen viseli, ha csorbítják a hatalmát, ha a játszótér nem kizárólag az övé. Orbán Viktor láthatóan igyekszik befolyásolási területét kibővíteni az EU-ban, ám ez egyelőre nem túl meggyőző. Ha a maghoz tartozó EU-országok (Franciaország, Németország stb.) egy USA-féle szorosabb együttműködést szorgalmaznak, ami könnyen megtörténhet, jó eséllyel nemet mond rá a jelenlegi magyar állam. Ne felejtsük el azt sem, hogy az EU-pénzek minden bizonnyal erősen megcsappannak a jövőben, így ez a kötelék is lazulni fog, és akkor még ott vannak a titokzatos magyar-orosz kapcsolatok. A sorok között az olvasható ki, hogy a jelenlegi Budapest-Moszkva-viszony túlmegy a gazdasági racionalitás határain. Ennek a forgatókönyvnek lennének a legdrámaibb következményei, mind gazdasági, mind társadalmi téren.

3. Sima többséget kap a Fidesz, minden marad a régiben

Esély: 20%

Vannak jelek, amelyek arra utalnak, hogy a Fidesz-hatalom túl van már a delelőjén és Orbán Viktor személye is egyre kevesebb jobboldali számára jelenti a csalhatatlanságot. Mindazonáltal az elmúlt nyolc évben a magyar társadalmat sikerült a pártnak saját képére és hasonlatosságára alakítania, a közéletet folyamatos kampányokkal tematizálnia, az ellenzéket és annak hátországát kiszorítani és kiszárítani, és ami a legfontosabb: még a kevésbé jelentős pozíciókba is saját embereket ültetni.

Mindez azt jelenti, a rendszer immár önjáróvá vált, rendelkezik annyi tehetetlenséggel, hogy elguruljon magától is. Bár a kormánypropagandához és a lehetőségekhez képest a gazdaság meglehetősen szerényen teljesít, de kétségkívül vannak fejlesztések, lassú előrelépések, van szilárd talaj a lábunk alatt, ami sokak számára – a közelmúlt magyar történelme ismeretében – érthetően fontosabb, mint bármi elvont ideológia. Lehet szeretni vagy nem szeretni a jelen Magyarországát, az pusztán az ellenzéki mantrában élhetetlen és elviselhetetlen, a valóság az, hogy az elmúlt évek stabilitást és lassú életszínvonal-emelkedést hoztak, ami a tömegek számára vállalható kompromisszumot jelent.

4. Sima többséget kap a Fidesz, elkezdődik a rendszer hanyatlása

Esély: 25%

A nyolcvanas évek végén a szocializmus nem azért omlott össze, mert az emberek hirtelen rájöttek, hogy egy álmokból és hazugságsokból összetákolt diktatórikus rendszerben élnek, ezzel még úgy ahogy kiegyeztek, hanem mert gazdaságilag többé nem volt fenntartható a kommunista birodalom. A jelenlegi magyar beruházások elsöprő többsége uniós pénzekből valósult meg, és részben ezek a pénzek olajozzák és tartják mozgásban az oligarchikus hatalmi gépezetet.

Néhány éven belül kiderül, valójában mennyire önjáró az amúgy sem túl robosztus magyar gazdaság. Ha a gyengélkedés jeleit mutatja, gyorsan elkopik a rendszer hitele még a saját táboron belül is. A hétköznapi beszélgetések alapján ez utóbbi folyamat már megkezdődött. A kormányzati pénzhiány, a központi hatalom gyengülése egyben lehetőséget jelentene új egy ellenzék kiépülésére is. A változások akár 2022 előtt elkezdődhetnek, és akár már az önkormányzati választásokra is rányomják bélyegüket.

5. Nem kap többséget a Fidesz, koalíciót köt a Jobbikkal

Esély: 8%

Ne tévesszen meg senkit a mostani kakidobálás, az újkori magyar történelemben olyan még nem volt, hogy egy pártot felkértek volna a koalícióra és az nemet mondott volna. A Jobbik bizonyos tekintetben „szűz” pártnak számít, hiszen még nem vettek részt a kormányzásban, ugyanakkor az utóbbi idők nehezen követhető irányváltásaiból arra következtethetünk, hogy a párt ideológiája elég rugalmasan alakítható az éppen aktuális helyzethez, és szeretnének minél gyorsabban és minél közelebb jutni a hatalmi mézesbödönhöz.

Mivel a Jobbik hátterében felsejlik Simicska Lajos, így oligarcha-fronton mindenképpen pikáns helyzetet eredményezne egy ilyen felállás, de – hacsak nincs valami nagyon mélyen ülő, feloldhatatlan zsigeri ellentét Orbán és egykori harcostársa között – elrendezhető a probléma. Egy ilyen forgatókönyv valószínűleg azzal járna, hogy a Fidesz rövid időn belül maga alá gyűrné a Jobbikot, amely nemcsak beazonosítható irányvonalban, de karakteres politikusi arcokban is hiányt szenved.

Egy ilyen koalíció napi működése ugyanaz lenne, mintha a Fidesz egyedül kormányozna.

6. Nem kap többséget a Fidesz, koalíciót köt az MSZP-vel

Esély: 2%

Ne tessék felhördülni, csak első hallásra meredek a lehetőség. A szocialista párt már régóta csak papíron létezik, csupán saját és választói tehetetlensége tartja a felszínen. A lejárt szavatosságú üzeneteknek és arcoknak afféle egérútja és végső búcsúja lehetne egy ilyen szerepvállalás. A választóknak nem is lenne olyan nehéz megmagyarázni egy „nagykoalíció” történelmi szükségességét. Fogalmazzunk úgy, hogy egy ilyen konstrukció nem segítené a közélet tisztulását.

7. Nem kap többséget a Fidesz, koalíciót köt az LMP-vel

Esély: 2%

Az LMP helyzete más, mint a szocialistáké, ők még nem élték fel hitelüket és jövőjüket. Ugyanakkor egy keringőre felkérő szirénhangnak nem valószínű, hogy ellent tudnának állni. Miért ne gondolhatnák azt a vezetőik, hogy köszönik szépen, ennyi volt a pártban, ha egy ilyen belpolitikai konstellációkban, ami üvöltött egy új, hiteles hangért, nem tudtak nagyobbra nőni, akkor már soha nem tudnak? Egy darabig áltathatják magukat és a választókat, hogy majd belülről fékezik és kontrollálják a hatalmat, hogy ők lesznek az ellensúly stb. Aztán minden megy tovább a megszokott módon. Igaz, annyi hatása mégis lesz, hogy ezzel megkezdődik a Fidesz-rendszer gyors hanyatlása.

8. Ellenzéki győzelem lesz, de a dolgok nem fordulnak jobbra

Esély: 2%

Április 8-ig még három hónap van, elvileg még bármi történhet (a Fidesz megcsúszik valami hülye banánhéjon, Simicska Lajos ledobja a kommunikációs hidrogénbombát stb.), és a Fidesz úgy veszíti el a többségét, hogy nem lesz bent a következő kormányban. Ez esetben nehezen képzelhető el, hogy a szivárvány minden színében tündöklő, a balszéltől a jobbszélig mindent felölelő ellenzék összeborul, ki- és megegyezik mindenben, majd nekilát frappáns, demokratikus, 21. századi törvényeket alkotni.

Sokkal valószínűbb, hogy szárnyalás helyett beleragadnak a magyar közélet jól ismert mocsarába, és valami véget nem érő, lehetetlen vergődés kezdődik. Ha ez a megannyi párt nem volt képes legalább közepes szinten hozni az ellenzék könnyű és hálás szerepét, hogyan is tudnának megbirkózni a kormányzás ezerszer bonyolultabb feladatával? Szóval valószínűleg új választásokat kellene kiírni, elhúzódó politikai válsággal.

9. Ellenzéki győzelem lesz, és valahogy megoldják

Esély: 1%

A politikában – a káoszelmélet alapján - nincsnek elképzelhetetlen forgatókönyvek, így ne zárjuk ki a lehetőségét egy ellenzéki fordulatnak sem. Ha nehezen is, de elvileg összeállhat egy törékeny, a vékony jégen járó, de közvélemény – sokaknak elegük van ebből a hatalomból - nyomására mégiscsak együttműködni kénytelen koalíció, amely nekiáll majd felszámolni a nyolc év alatt összetákolt hatalmas gépezetet, és helyébe valami újat épít. Kétségkívül jókora ellenszélben kellene elindulniuk, de a Fidesz-keménymag mintha fogyatkozni látszana, és a többség – ha életszínvonala nem csökkenne - ugyanúgy elfogadná ezt is.

10. Nem kap többséget a Fidesz, de mégis kap

Esély: 2%

A Fidesz igen ügyesen dolgozik azon, hogy folyamatosan és észrevétlenük kitolja a határokat. Ami néhány évvel ezelőtt elképzelhetetlen volt – Mészáros Lőrinc birodalma, Soros-kampány, pártállami propagandagépezet, miniszterelnöki stadion stb. -, az ma már a mindennapok része. Ugyanakkor az ellenzéki vélemények szabadon megjelenhetnek, és volt jócskán példa ellenzéki győzelemre az időközi választásoknál. Mindezek tükrében izgalmas kérdés, vajon mit lépne a Fidesz, ha elbukná a választásokat. Demokratikus módon tudomásul venné, vagy túl sok a veszítenivalója, és gátlástalanul átlépné azt bizonyos határt, hogy ezt megakadályozza?
 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés